Tip os
Dunja Rakic kommer fra Novisad i Serbien og er volontør på Midtjysk Efterskole. 6. januar står hun bag fejringen af den ortodokse jul, så eleverne kan lære noget om andre kulturerfoto privat

Efterskole fejrer jul én gang til

05. januar 2016, 15.25

EJSTRUPHOLM Den står på fiskesuppe og low-fat julemad for eleverne på Midtjysk Efterskole, når de onsdag 6. januar giver sig til at fejre julen endnu engang.

Knap er eleverne vendt hjem fra juleferie, før de skal i gang med at fejre julen én gang til. Denne gang ifølge den ortodokse kalender, som regner lidt anderledes, end vores egen. Det betyder, at julen falder 6.- og 7. januar.

Det er den serbiske volontør på skolen, Dunja Rakic, der står for dagens program. Hun har været på skolen siden sommerferien, og netop hjemvendt fra ferie i sit hjemland vil hun iscenesætte en ortodoks jul for eleverne.

- En af idéerne med at have udenlandske volontører er netop, at vores elever skal lære noget om andre kulturer. Det er fejringen af den serbiske jul et godt eksempel på, siger volontørernes vejleder, lærer Sanne Kjær.

Egentlig foregår den serbiske jul på den måde, at 6. januar er en fastedag, som slutter med et måltid bestående af fedtfattige ingredienser som fiskesuppe, bønner og brød. Om aftenen går alle ud og brænder bål, som skal være tændt op med egetræ. Når bålet er ved at brænde ud, skal deltagerne purre op i gløderne med grene af egetræ. Gløderne stiger til himmels med ønsker om alt muligt godt i det nye år.


Julemanden kommer 7. januar

Først om morgenen den 7. januar er det 'juleaften', som vi kender det med julemand og gaver, og så holder serberne sig ikke tilbage med bordets glæder ved en stor familiefrokost.

- Jeg glæder mig meget til at introducere eleverne for en anden måde at fejre jul på, og jeg er spændt på, hvordan de vil modtage det. Især fiskesuppen og bønnerne vil nok udfordre nogle, mener Dunja Rakic.

Familiefrokosten må eleverne undvære, og gaver bliver der nok heller ikke mange af. Til gengæld er det planen at servere en speciel kage, hvori der er indbagt en mønt. Den, der finder mønten, får en gave akkurat som vi kender det fra vores mandelgave.

Dunja Rakic har siden før jul haft tallerkener med hvedekorn og lys stående i sit køkken. Det er en tradition at stille dekorationerne frem, når hvedekornene har vokset sig store som et symbol på frugtbarhed i det nye år, fortæller hun.

Og tilføjer, at der i det område, hun kommer fra, er mange kulturer og religioner, så der er også en del, der fejrer jul 24. december.


Ordet er dit