Tip os
  • 1/: Folkemødet i bibliotekets samlingssal trak omkring 80 mennesker af huse. Hovedparten var personale fra sundheds- og omsorgsområdet. Med mikrofonen er det folketingsmedlem Kirsten Normann Andersen (SF).?
    Foto: Henrik Ole Jensen
  • 1/: Socialdemokraternes borgmesterkandidat, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Frank Heidemann blev kritiseret for at skønmale forholdene for de ældre.
  • 1/: Martin Thiemke, bestyrelsesmedlem i Bedre Psykiatri, foreslår, at der bliver monteret »Smiley-skærme«, hvor personalet med et par tryk kan fortælle, hvor tilfredse, de havde været med deres arbejdsdag. De pårørende skulle også kunne evaluere med Smileyer, ganske som eksempelvis motionister gør i motionscentret LOOP. Derved vil kommunalpolitikerne kunne få et reelt billede af tingenes tilstand, mener Martin Thiemke.
  • 1/: Folketingsmedlem Kirsten Normann Andersen (SF): Det er ikke i orden, at man skal have en søn eller datter til at tørre sig eller vaske sig. Det er vigtigt, at man fortsat får lov til at være familie.
  • 1/: Jakob Sølvhøj (EL): Væk med alt det privatiserings-cirkus.

Hjerteskærende nødkald fra personale og pårørende til ældre

»Nødkald« fra personale og pårørende på velbesøgt møde. Frustrationer fik frit løb
06. september 2017, 15.50

Ikast-Brande - Personalet brænder for ældreplejen. Men vilkårene er ad helvede til.

Sådan sagde Charlotte Lund Mathiasen, der er fællestillidsrepræsentant for 550 social- og sundhedshjælpere - og socialdemokratisk byrådskandidat i Ikast-Brande, på tirsdag aftens debatmøde »Hvad gør vi ved de ældre - og dem, der plejer dem?«. Mødet foregik i bibliotekets samlingssal og var arrangeret egenhændigt af fhv. redaktør Preben Skjøth, Ikast, hvis ægtefælle efter 10 års sygdom nu bor på Rolighedsparken i Ikast.


Tisser i skoven

Charlotte Lund Mathiasen fortalte, at det udgående personale i hjemmeplejen, er så fortravlede, at de må tisse ude i skoven og spise i bilen. Der er heller ikke indregnet køretid i deres arbejdsplan, så den må de finde i en kombination af kortere besøg hos de ældre og overtrædelse af hastighedsbegrænsningerne.

- Politikerne i Ikast-Brande Kommune må gøre noget ved det, konkluderede fællestillidsrepræsentanten, som modtog aftenens største bifald fra de omkring 80 fremmødte. Hovedparten personale fra ældreplejen, men der var også en del pårørende til stede.


Vink fra virkeligheden

I det otte mand m/k store panel sad socialdemokraternes borgmesterkandidat Frank Heidemann, der er formand for Sundheds- og Omsorgs-udvalget.

Han havde under præsentationsrunden fortalt, at det på ingen måde er skidt at blive ældre i Ikast-Brande Kommune.

- Vi ved, hvad der foregår. De ældre får en god behandling. Men det kan altid blive bedre, sagde Frank Heidemann, der måske blev bragt ind i virkeligheden verden med hjælp fra sin partifælles bandbulle.

Og det skulle blive værre endnu.

De indestængte frustrationer fra personale og pårørende fik frit løb.


Kom ind i kampen!

En erfaren social- og sundhedsassistent fra Rolighedsparken konstaterede bramfrit: »Det er aldrig gået mere end ad helvede til, end det gør nu. Jeg er flov ved at gå på arbejde, sagde hun, der er alene om 10 beboere, når hun er på aftenvagt.

- Hvem skal jeg vælge fra. Dem, der har det bedst? Dem, der har det dårligst? Eller dem midt imellem?, spurgte social- og sundhedsassistenten, som må løbe så stærkt på sit arbejde, at det sker, hun glemmer at gå på toilettet eller få noget at drikke i løbet af en vagt.

- Jeg synes, det er vildt frustrerende, sagde hun og tilføjede, at hun er vokset op med respekt for ældre mennesker, og synes det er pinligt, at opleve dem blive behandlet på denne måde.

- Jeg håber, min svigermor sover ind, inden hun får brug for en plejehjemsplads. Nu må I politikere komme ind i kampen. Det er bare ikke i orden længere, som det kører, lød opfordringen fra social- og sundhedsassistenten.

En pårørende fra Bording kunne berette, at det i dag er »Københavns Hovedbanegård«, når hans ægtefælle får besøg af hjemmeplejen. Forstået på den måde, at der ustandselig skiftes ud i personalet.


Borgmesterens ble

- Personalet bliver pisket. De bliver stressede. Jeg har oplevet fire, fem stykker af dem gå ned med stress. Andre stopper, fordi de ikke vil arbejde under de forhold, sagde bordingenseren, som en dag spurgte en af de ansatte i hjemmeplejen, hvorfor hun ikke gik til sin chef med kritikken over arbejdsforholdene.

Svaret var angiveligt: »Kan du ikke tåle røgen i bageriet, så må du finde et andet sted at være«.

En kvinde, der arbejder med genoptræning, sagde:

- Det allerværste er, at vi er gået fra at være engagerede medarbejdere til at blive en lille smule kolde. Vi er blevet lidt nogle kolde skidder. Det er grimt at opleve.

E pårørende til en multihandicappet kvinde fra Bording føjede mere til det triste billede.

- Jeg ønsker ikke at stille spørgsmål til panelet. Det kommer der ikke flere varme hænder ud af, sagde manden, som til gengæld kom med et indlæg om, hvor mange penge,d er kunne spares, hvis kommunen blev bedre til at få kontanthjælpsmodtagerne i arbejde. Han sluttede af med et stille ønske om, at borgmesterkandidat Frank Heidemann Sørensen (S) og borgmester Carsten Kissmeyer (V) kommer til at mærke, de forhold, der er i dag, når de selv kommer på plejehjem.

Hvilket blandt andet vil sige, at de kan få skiftet ble to gange om dagen.


Brug kommandovejen

Frank Heidemann roste fra mødets start til slut personalet i ældreplejen.

- Vores personale er dygtige, veluddannede og empatiske. Men de kunne være flere, sagde han.

Det virkede imidlertid som om rosen fra »chefen« prellede fuldstændig af på de fremmødte. De er tydeligvis i en situation, hvor de har brug for mere end ord.

Mødearrangør Preben Skjøth lagde ikke fingrene imellem, da han adressererede denne kommentar til Frank Heidemann:

- Jeg synes, du tegner et glansbillede. Jeg opholder mig cirka 62 timer om ugen ved min hustru på Rolighedsparken, og jeg oplever en langsom nedsmeltning.

Frank Heidemann - og partifællen, byrådsmedlem Birthe Sørensen - opfordrede til, at personalet henvender sig til deres MED-udvalg, hvis de oplever de grelle eksempler, som de bragte frem på det offentlige møde.

- Vi må gå de veje, man skal. Jeg kan ikke sidde og forholde mig til de konkrete sager på et offentligt møde, sagde han.

En bemærkning, Frank Heidemann fik lukt tilbage i hovedet, da han blev kritiseret for at læse et »skønheds-brev« op fra en meget tilfreds pårørende til en plejehjemsbeboer.

Penge er en mangelvare, påpegede socialdemokraternes spidskandidat.

- Vi er under voldsomt pres. Vi har færre ressourcer, men der er blevet flere ældre. Vi mangler penge til at løse den samlede opgave, konkluderede Frank Heidemann, som dermed indikerede, at de andre områder i den kommunale velfærd ligeledes fattes penge.


Gordisk knude

Simon Vanggaard, DFs borgmesterkandidat, kaldte udfordringen en gordisk knude.

Der kom dog enkelte løsningsforslag på banen.

Folketingsmedlem Kirsten Normann Andersen (S), der i 37 år har arbejdet med ældrepleje i FOA, foreslog flere faste team i plejen, så borgerne heller ikke kommer til at opleve så mange forskellige ansigter.

- Skruen er strammet for hårdt, sagde hun.

Siden var det primært elastikken, der blev brugt i billedsproget.

Folketingsmedlem Jakob Sølvhøj (EL) gav udtryk for, at der generelt burde investeres mere i ældreområdet.

- Ud over råbet om flere penge er det også vigtigt at diskutere de ældres rettigheder og behov, sagde han.

Byrådskandidat Arne Bak Nielsen (K), har mere end 40 års erfaring fra ældreområdet. Han pegede især på ét håndtag, der kan skrues på.

- Vi skal have dokumentations-tyranniet ned på et helt andet niveau, end vi har nu, sagde den konservative kandidat, der efterlyste forsøgsordninger om, hvordan ældreplejen kan organiseres anderledes. Foreløbig stiller han sig til rådighed som medlem af en eventuel workshop.


Ingen lette penge

Simon Vanggaard (DF) påpegede, at han er tilhænger af mere tillid til personalet, når de er ude ved fru Nielsen.

- Jeg ser ikke nogen lette penge flyve vores vej. Vi må få de penge, vi har, til at strække længst muligt, sagde spidskandidaten fra DF.

FOAs forbundsformand Dennis Kristensen var som flere andre af paneldeltagerne inde på, at tiden bestemt ikke er inde til skattelettelser.

- Nogle mener, at det er velfærd, hvis man får flere penge ind på sin konto. Det er det rene fup, sagde Dennis Kristensen.

Martin Thiemke fra Bedre Psykiatris bestyrelse opfordrede personalet i hjemmeplejen til at skrive den tid på, der kræves for at udføre deres arbejde ordentligt.

- Skriv overarbejde på hver dag. Lad være med at blive kørt ned af stress. Vi har set nok, sagde han.

Mødet blev afsluttet med vedtagelse af en resolution.

Ingen tvivl om, at mandagenas arrangement kommer til at trække spor i den kommende valgkamp.

Det vil være mærkeligt andet.


Ordet er dit