Tip os
  • 1/: Hanne Hvas i plejecenter Grønneparken lige før afgangen til Kina, hvor hun i en måned skal arbejde i et stort kinesisk ældreprojekt efter model dra danske diakonhjem.
    Foto: Flemming Thulstrup
  • 1/: Det er i disse omgivelser, at Hanne Hvas fra Ikast skal virke som social- og sundhedsmedhjælper blandt ældre kinesere.

Eventyrlig rejse til Kina

Hanne Hvas fra Grønneparken skal en måned arbejde blandt ældre kinesere
12. oktober 2017, 07.27

frivillig Fredag lettede flyet i Billund med mellemlanding i Amsterdam og herfra direkte kurs mod Kina.

Med ombord var Hanne Hvas fra Ikast og hendes kollega Betina Thomsen fra Kibæk.

Forinden havde Hanne Hvas pakket kufferten samt taget en aftenvagt på Friplejehjemmet Grønneparken.

- Det har været lidt hektisk, men jeg glæder mig utroligt. Jeg har aldrig været ude på så lang en rejse, siger den 56-årige Social- og sundhedshjælper.

Der er ikke tale om nogen ferierejse. Hanne Hvas skal arbejde 40 timer i ugen den næste måneds tid.

Hun håber dog på, at der bliver tid til at se lidt af Kina i fritiden.

Baggrunden for den eventyrlige rejse er en kinesisk milliardær, der er i gang med at skabe Yiheyuan Ældrecenter og hospital omkring 80 kilometer fra Shanghai.


Nød godt af afbud

I den forbindelse har han besøgt Danmark for at se, hvordan man i Danmark griber ældreplejen an, og han kunne lide det han så hos Danske Diakonhjem, som blandt andet Friplejehjemmet Grønneparken i Ikast hører under.

Hanne Hvas hørte om pleje- og sygehusprojektet i Århus for et par måneder siden, hvor der var orientering om projektet i Århus, hvor man også søgte om frivillige, der ønskede at tage ud og ved selvsyn opleve det.

- Jeg var ikke et øjeblik i tvivl og meldte mig straks. Jeg blev skrevet op på venteliste, men heldigvis var der én, der meldte fra, og så sprang jeg til, fortæller Hanne Hvas, der flyttede til Ikast for et par år siden i forbindelse med en skilsmisse.


Bor sammen med dansker

Der er i øjeblikket omkring 800 ældre flyttet ind i komplekset, men det er tanken, at der med tiden skal bo næsten 10.000 ældre kinesere, der dels kommer til at bo i selve plejecentret og i de tilknyttede ældreboliger.

- Jeg glæder mig utroligt, men der bliver nok nogle sproglige og kulturelle overraskelser. Heldigvis kommer jeg til at dele værelse med Betina fra Kibæk, så vi kan hjælpe hinanden og udveksle erfaringer, siger social- og sundshedshjælperen fra Ikast.

Hanne Hvas har inden flytningen til Ikast virket i hjemmeplejen i Aulum, hvor hun også har været handicaphjælper samt fodplejer og zoneterapeut.

Såvel direktør som vicedirektør på det kinesiske ældrecenter er danskere, og hun har derfor fået bud på at tage rugbrød med hjemmefra, idet vicedirektøren sukker efter den slags i det kinesiske.

- Heldigvis skal jeg følges med Betina derned, men jeg er lidt nervøs for hjemturen, som jeg selv skal klare. Betinas mand kommer nemlig til Kina, og så skal de rejse lidt rundt i Kina, mens jeg tager hjem til Ikast og Grønneparken, siger Hanne Hvas.


Ordet er dit