Tip os

Bogen om fabrikken

15. februar 2017, 13.53

BOG Brandes lokalhistoriker, journalisten Jan Svendsen, har i god tid inden sit otium og nye virke ved Søby Brunkulsmuseum færdiggjort bogen om AKM, der har fået titlen "Fra kartoffelmark til kartoffelmel".

Den præsenteres for andelshaverne i næste uge i forbindelse med fabrikkens jubilæum, men ikke desto mindre har man i slutfasen nået at få resultatet af dette års kampagne, der sluttede i januar, med i teksten. Altså en totalt opdateret historiebog.

Og det er i virkeligheden bogens store styrke, den virker gennemarbejdet og sober. Både som lokalhistorie med betydning for Brande-egnen, som virksomhedshistorie og som portræt af en andelsvirksomhed i en tid, hvor andre typer af selskabsdannelser og børsnoteringer er i færd med at udradere andelstanken.

Bogen beskriver op- og nedture og fortæller alt muligt om kartofler, forædling og anvendelsesmuligheder. Kartoffelmel er nemlig ikke mel i gængs forstand, men et stivelses- og bindemiddel med bred anvendelse i fødevareindustrien. Kartoffelmel bruges til lim, papir og pap, vaskemidler og i medicinalindustrien.

Og for dem, der ikke kan finde ud af, hvad der er hvad i kartoffelbranchen, bliver det forklaret, at andelshaverne i AKM ejer fabrikken i Brande. Sammen med de tilsvarende fabrikker i Karup og Toftlund ejer de Kartoffelmelscentralen, KCM, der engang lå i Herning, men nu er placeret i Brande. KMC driver pulverfabrikken på Borupsvej og derivatfabrikken på Markedspladsen.


Ordet er dit