Tip os
Ikast-virksomheden Claire Group, der blandt andet producerer modetøj til kvinder, er nu etisk certificeret (
Foto: Claire Group)

Claire Group tildelt etisk certificering

Ikast-firmaet har som den første skandinaviske modevirksomhed opnået den internationale etiske certificering SA8000, der omhandler sociale og etiske forhold som børnearbejde, tvangsarbejde, løn, arbejdstid og arbejdsmiljø
09. august 2012, 08.55

Claire Group A/S i Ikast har som den første skandinaviske modevirksomhed opnået den internationale etiske certificering SA8000, der handler om sociale og etiske forhold som børnearbejde, tvangsarbejde, løn, arbejdstid og arbejdsmiljø.

SA8000 er den mest anerkendte internationale etiske certificering og bygger blandt andet på både Børne- og Menneskerettighedskonventionerne. SA8000 administreres af den uafhængige internationale organisation Social Accountability International med hovedsæde i New York.
Eneste modevirksomhed i Danmark

Modsat øvrige certificeringer er SA8000 udover dokumentation også forbundet med løbende uanmeldte kontrolbesøg – såkaldte audits. Det sikrer, at Claire Group lever op til kravene i certificeringen. I Danmark har kun otte virksomheder opnået SA8000 certificeringen, og blandt dem er Claire Group eneste modevirksomhed.

Vejen til godkendelsen har været lang. I løbet af det seneste halvandet år har Claire Group arbejdet benhårdt på at gennemgå hele sin internationale værdikæde.

Dokumentationsarbejde
- At opnå SA8000 certificering kræver et enormt dokumentationsarbejde. Men nu har vi fået papirer på, at vores arbejde er i orden, og der kommer mere vægt bag ordene, når vi taler om menneskerettigheder og ordentlige arbejdsforhold med vores leverandører. Det gør da et vist indtryk, at vi selv har gennemgået den selv samme procedure, som vi beder dem om at leve op til. Det har vi det godt med. Desuden sætter vi en tyk streg under, at vi mener det alvorligt, når vi taler om social ansvarlighed, siger Nikolaj Hust, marketingdirektør i Claire Group A/S.

SA8000 certificeringen handler om de etiske og sociale aspekter af virksomhedens drift, herunder også håndtering af virksomhedens leverandører. Det vil sige menneskerettigheder som f.eks. ingen brug af børne- og tvangsarbejdere, ligebehandling og arbejdstagerforhold som løn, arbejdstid og retten til at organisere sig fagligt.

Sikkerhed for ansvarlighed

Vores nye certificering stiller naturligvis også fremover konstante store krav til os. Til gengæld giver det vores kunder en stor sikkerhed, når de køber vores varer, siger Nikolaj Hust.

Ikke mindst på grund af den løbende uvildige kontrol af forholdene. Men Nikolaj Hust understreger dog, at god corporate social responsibility ikke alene handler om kontrol:

- For hvad hvis leverandørerne lukker børnene ind igen, når auditørerne er gået? God CSR handler om forståelse og om at flytte sig holdningsmæssigt. Det vi sagde for flere år siden til vores leverandører, har de efterhånden taget til sig, og nu kan de ligefrem se fordelen ved at få deres fabrikker auditeret, så de kan vise deres fabriksrapport frem til alle deres kunder. For leverandørerne åbner eksterne audits faktisk døre til flere opgaver til europæiske kunder. På den måde har vi været med til at præge deres holdninger og ”flyttet” dem til at ruste sig til fremtiden. En win-win situation, som afgjort har gavnet vores samarbejde, siger Nikolaj Hust.  

Udover Claire Groups egen nye certificering forventer virksomheden, at alle dens leverandører, som udover Europa, fortrinsvis befinder sig i Indien og Kina, selv har opnået certificering efter den internationale handelsorganisation FTA’s code of conduct, BSCI, senest i 2015.


Ordet er dit