Tip os
- Energioptimeringen er en win-win-situation for lokalområdet, mener Rasmus Jakobsen, business development manager hos Scanenergi i Ikast

Energivenligt samarbejde

RÅDGIVNING | Er der besparelser at hente på din boligs energiforbrug?
22. august 2012, 10.54

Spørgsmålet besvares i en ny energioptimeringskampagne, som Ikast Værkerne Varme og Ikast-firmaet Scanenergi lancererer i næste måned. Kampagnen skydes i gang i forbindelse med Bording Kraftvarmeværks åbent hus-arrangement søndag den 2. september.

Gratis beregning

Alle kunder hos Ikast Værkerne tilbydes en gratis beregning af boligens energiforbrug, med henblik på at finde økonomiske besparelser.

Via hjemmesiden www.husetsenergi.dk udarbejdes en screening af parcelhuset - en slags energiberegning, hvor de faktuelle svar fra energirapporten mailes direkte til kunden. Ligeledes gives der forslag til boligens mulige nedsættelser på energiforbruget. Det tager kun ti minutter af udfylde beregningen og brugeren bliver guidet hele vejen. Det eneste, kunden skal have parat er varme-, el- og vandregningen fra sidste år.- Efterfølgende kan man få besøg af en energirådgiver, som på baggrund af handlingsplanen laver et grundigt energitjek af boligen. Der bliver også mulighed for at få tilbud på konkrete energibesparende tiltag fra en lokal håndværker, forklarer Rasmus Martens Jakobsen, business development manager hos Scanenergi.

Lokalt samarbejde

Som landets øvrige kraftvarmeværker, har Ikast Værkerne fået pålagt at finde energibesparelser. Men frem for at købe ydelserne hos en større dansk eller udenlandsk virksomhed, har man satset lokalt - og peget på naboen Scanergi, der har domicil få meter fra Ikast Værkernes adresse på Europavej.

- Vi er gode til drift og administration, men energirådgivning er vi ikke så hårde til. Derfor er vi glade for samarbejdsaftalen med Scanenergi, som sikrer, at vi kan involvere andelshaverne samtidig med, at også lokalområdet får glæde af projektet, siger Kaj Hansen, direktør for Ikast El- og Varmeværk.

Flere arbejdspladser

Med den rigtige energiinvestering er forbrugeren med til at passe på klimaet og mindske CO2-udledningen. Samtidig får kunden en lavere energiregning, højere komfort og et bedre indeklima. Scanenergi glæder sig over Ikast Værkernes beslutning, der kan give ressourcer tilbage til lokalsamfundet.

- Vores projekt virker kun, hvis det lokale forsyningsselskab leverer de nødvendige arbejdstimer, data og forsyning. Og her har vi fået et meget ambitiøst oplæg fra Ikast Værkerne, siger han om kampagnen, der starter i Bording, men senere køres videre til Engesvang, Ikast og Isenvad.

- Den rette energirådgivning og fysiske forbedringer på huset, kan løfte boligejernes økonomi og samtidig blive huset mere værd. Desuden skabes der ved denne lokale model flere arbejdspladser i nærområdet, påpeger Rasmus Jakobsen.

Win-win-situation

Erfaringerne fra tidligere energioptimering- og effektivisering af parcelhuse viser, at én tredjedel af alle borgere, der får gennemført energibesparelser, sparer 1000 kroner netto pr. husstand.

- Alle vinder på det her - og alle får noget ud af projektet: Ikast Værkerne får løst en klimaopgave, Scanenergi leverer en service, der virker, lokale håndværkere involveres og borgerne kan tjene og spare penge. Det er virkelig en win-win-situation, mener Rasmus Jakobsen.

Ved åbent hus-tiltaget i Bording den 2. september udtrækkes en konkurrencevinder, der har gennemført energiberegningen fra hjemmesiden.


Ordet er dit