Tip os
Mads Deichman håndtapper selv øllen, der gærer på plasttønder i 14 dage i garagen

Et mikrobryg, der ikke skal være maxi

IVÆRKSÆTTER | Mads Deichmann Jensen er vild med øl. Så vild at hobbyen er blevet til en virksomhed - Ikast Mikrobryg - tilmed i vækst. Men iværksættervirksomheden må aldrig overskygge det job, han er mest vild med: Skolelærer på Bording Skole
18. september 2013, 15.00

ØL | Ny nordisk smag er ikke kun forbeholdt den verdensberømte københavnske restaurant Noma. Den brygges der såmænd også lifligt på i Ikast. I en garage på en stille villavej driver Mads Deichmann Jensen her på andet år Ikast Mikrobryg. Som et enmandsforetagende, der på trods af vækst siden grundlæggelsen ikke skal være større, hvis det står til grundlæggeren.

- Markedet for øl er presset. Især hvis jeg skal ligne alle de andre. Jeg har overvejet både dyrere investeringer eller vækst via folkeaktier. Men det ville betyde, at jeg skulle gå over til automatisering og flytte ud af garagen.

 

Mit øl er båret af håndværk hele vejen igennem, og det er det, der tiltaler mig ved processen. I bund og grund opvejer den glæde udsigten til automatisering, og så giver netop håndværket mig også et parameter på markedet, som jeg heller ikke ønsker at sætte på spil.

Den fuldtud håndbryggede proces betyder, at ølbrygning i Ikast Mikrobryg foregår, når det kan passes ind i Mads Deichmann Jensens job som matematik- og biologilærer på Bording Skole. Og at produktionen også kan tilpasses en anden af den lokale brygmesters passioner: Udvikling af ølsmagen gennem brug af traditionelle råvarer fra den danske natur.

Derfor er Ikast Mikrobryg netop blevet en del af det danske udviklingsprojekt Ny Nordisk Øl, der, præcis som mad-pendanten Nyt Nordisk Køkken skabt af nordiske køkkenchefer, arbejder for at fremme den klassiske nordiske smag og råvarer direkte fra naturen. Således har Ikast Mikrobryg med succes allerede lanceret en lys ale, Lyngheden, brygget på lyngblomst, og om kort tid introducerer bryggeriet endnu en ny ale, Hærvejen, som Mads Deichmann Jensen har brygget på enebær.

Han har også eksperimenteret med en såkaldt røgøl lavet på høaske - altså aske fra afbrændt hø, som blandt andre også Noma bruger i sit køkken.

- Jeg kan godt lide at eksperimentere mig frem til ny smag, der pirrer sanserne og udfordrer opfattelsen af, hvordan øl skal smage.

Smagen for den gode øl var også det, der lagde grunden til hans virksomhed. Han har altid holdt af øl, og den interesse blev skærpet, da der i begyndelsen af det nye årtusind kom ny fokus påøl herhjemme.

- Især kom der mange gode belgiske øl på markedet. Det vakte min nysgerrighed og lidt for sjov begyndte jeg at interessere mig for selve brygningen.

Garage for smal til bilen

Mads Deichmann Jensen meldte sig også ind i forbrugerorganisationen Danske Ølentusiaster, og i medlemsbladet læste han om private ølentusiaster, der havde etableret mikrobryggerier i deres garager.

- Min garage var i forvejen for smal til, at bilen kunne komme ind men stor nok til, at jeg kunne få plads til både kogeri og gæringstønde.

Efter vejledning og råd fra andre garage-brygmestre fik Mads Deichmann Jensen indhentet de nødvendige tilladelser, og i 2011 var det første øl fra Ikast Mikrobryg klar.

- Mit koncept er at lave et gourmetprodukt, hvor jeg gennem håndværk kan kæle for både produktionen og smagen. Oprindeligt ville jeg bare sælge til de lokale, der havde lyst til en anderledes, god øl. Jeg tænkte det som en god fritidsbeskæftigelse.

Mads Deichmann havde netop sagt farvel til en anden fritidsbeskæftigelse som håndboldelitetræner, som i mere end ti år havde fyldt det meste af hans fritid. Det gav tid til ølbrygning, og kunderne kunne lide, hvad de smagte. Han havde investeret i et lille 100 liter-anlæg, men det løb efterspørgslen hurtigt fra. I stedet købte han et 300 liter-anlæg. Det første år producerede og solgte han 5000 flasker øl.

Primært til restauranter, specialbutikker, private og som private labelproduktion, hvor kunderne får deres egen etiket påøllet. Allerede året efter var produktionen fordoblet til 10.000 flasker. Ikast Mikrobryg har udover pladsen i Ny Nordisk Øl også takket ja til en invitation til at blive ugens gæstebrygger for landets førende øl-bryggerier og restaurant, Nørrebro Bryghus i København.

- Jeg har arbejdet som pædagogmedhjælper og i dag som skolelærer. Det er arbejde med en social karakter. Jeg kan godt lide kontrasten i at være selvstændig og drive forretning, hvor jeg tager nogle beslutninger og på forholdsvis kort sigt kan se resultater.

Mads Deichmann Jensen taler klart og tydeligt. Præcis som når han skal forklare matematik eller biologi i klasseværelset. Han brænder for øllet i garagen, men han har også en helt klar holdning til sin virksomhed. Den går både fint og hvert år fremad med salget af øl.

- Men jeg er uddannet skolelærer, og det job elsker jeg. Så længe jeg kan klare begge dele hænger mit liv fint sammen. Jeg har altid været engageret i flere ting.

Før var det håndbold, og i stedet for at bruge alt min fritid i haller rundt om i Danmark, går jeg nu bare ud i garagen for måske at sætte 200 etikker på flasker.

Det giver både glæde og fleksibilitet, og så er det mere familievenligt, siger Mads Deichmann Jensen, der også er mand og far til tre børn i alderen 8, 5 og 1 år.

Elsker øl

Netop fleksibilitet og nærhed får mikrobrygningen til at hænge sammen med jobbet som skolelærer. Derfor drømmer han ikke om udvidelsen.

- 12.000-13.000 flasker øl er nok det maksimale, jeg kan presse produktionen op på. Jeg betalte anlægget af i løbet af det første år, og efter to år har jeg nu også fundet den gode rytme i forhold til at sikre produktion nok til de tidspunkter pååret med spidsbelastning - især jul og påske. Derfor er det også blevet en ok forretning. Med mindre jeg begynder at regne timeløn ud, siger brygmesteren med et skævt smil, der understreger endnu et vigtigt budskab:

- Jeg er ikke drevet af drømmen om at tjene penge. Jeg elsker øl.


Ordet er dit