Tip os
  • 1/: Direktør fra Institut for Center-Planlægning, Per Nyborg havde både ris og ros med til Ikast. som han havde kigget nærmere på i forbindelse med generalforsamlingen i Vores Ikast foto Laila Kempel
  • 1/:
  • 1/:

Flere Cafeer og restauranter i Ikast

Fremtidens forbrugere vil have oplevelser og hyggelige miljøer
17. marts 2017, 11.57

FREMTIDEN Vores Ikast er fast besluttet på, fortsat at kæmpe indædt på at gøre alle forudsigelser og statistikker om byens overlevelse som handelsby, til skamme.

Foreningen vil ruste sig til fremtiden og forsøge at skabe de rammer som fremtidens forbrugere efterspørger.

Derfor havde de til den ordinære generalforsamling bedt administrerende direktør Per Nyborg fra Institut for Center-Planlægning om at komme med en peptalk til de fremmødte medlemmer.

Han havde brugt eftermiddagen, forud for aftenmødet, på at tage en tur rundt i Ikasts bymidte.


Gold stenørken

Han havde set billeder af et fyldt torv, men konkluderede alligevel, at det var en gold stenørken med en række træer fyldt med visne blade.

- Jeg kan godt se, at der er brugt masser af krudt på det torv, men det er goldt på den her tid af året, sagde han.

På turen gennem Strøgcentret var han begejstret for at kunne gå i ly for både vind og vejr, og frysende temperaturer, og husker godt hvilket »ramaskrig« der genlød over hele Danmark, da man i Ikast havde fået den tossede ide at lægge tag på hele gågaden.


Lås ikke adgangen

- Men det virkede og gør det stadig, sagde han og tillod sig at undre sig over den måde nogle butikker pakker deres facader ind i gadevarer

- I låser jeres indgang med egne gadevarer. Kunderne kan ikke finde ind, konkluderede han.

Per Nyborg havde gået forbi mange rigtig fine butikker i Strøgcentret, men var en smule bekymret over indgangen til centret.

- Og det er faktisk i begge ender, at der er et problem. Bankfacader har aldrig været de mest interessante, men lukkede banker er jo helt galt. Det virker også som om der sker et funktionsskifte i den nordlige ende. Her er det rene servicevirksomheder og ikke detailbutikker, forklarede han og understregede, at det er der selvfølgelig ikke noget forkert i - men en udfordring i at få det til at fungere.


Spisesteder

Med baggrund i en undersøgelse blandt 100 lokale kunder, som Per Nyborgs virksomhed har lavet tidligere på året i forbindelse med konkurrencen Danmarks bedste handelsby kunne han også med sindsro efterlyste flere cafeer og restauranter i bymidten.

Det var et af de parameter, hvor Ikast scorede lavt i den lokale undersøgelse.

- Forbrugere er uforudsigelige - men det er et minus, at udbuddet er så lille på den front. Forbrugerne går ikke kun efter prisen i de fysiske butikker. De vil have oplevelser og i den forbindelse er den hyggelige atmosfære og service i høj kurs. Kigger man på hvilke byer, der scorer højt - så er det eksempelvis Ebeltoft, Køge og Ringkøbing, der har nogle gamle bymiljøer i centrum, forklarede Per Nyborg.

Han var også ret skarp på, at det i alt fald ikke er genbrugsbutikker som mangler i Ikast.


Ankerlejere

- Jeg synes I har et fint mix af butikker, men det er tydeligt, at I mangler nogle »Ankerlejere« (Lejere, som har et større opland og derfor trækker flere kunder til shoppingcentrene, og ofte har brug for mange kvadratmeter) i hver sin ende, der som magneter kan skabe et flow gennem hele centret, sagde han.

Til gengæld havde Ikasts egne borgere bedømt parkeringsmuligheder og butikkernes åbningstider til topkarakterer, og altså ikke her der bør sættes ind.


P-pladser og åbningstid

- Og I skal ikke underkende betydning af de to faktorer. Hvis man som familie sidder hjemme og overvejer, hvor man skal køre hen, så er steder med besværlige parkeringsmuligheder dømt ude, inden familien kører hjemmefra, forklarede han, og udtrykte sin begejstring over den lange liste af aktiviteter, som Vores Ikast allerede havde præsenteret for de fremmødte.

- I har fået i noget rigtig ved at se positivt på pop up butikker og - aktiviteter. Samarbejde på tværs er vejen frem og jeg synes der er potentiale i det I gør. I har fat i noget rigtigt ved at formalisere det, konkluderede Per Nyborg.


Ordet er dit