Tip os
Kort før byrådsmødet mandag indgik alle parter forlig om budgettet. Og i byrådssalen var der rykket rundt på pladserne, da Carl Jensen og Helle Mathiasen - de to i midten - har skiftet fra Fælleslisten til Venstre. Til højre ses løsgænger Morten Bak og til venstre Thomas Kristensen (V)
Foto: Steen Hebsgaard

Hele byrådet står bag budgetforlig - med en smule mere optimisme

Anlæg på 500 millioner - inklusiv ny skole i Brande - over de næste fire år. Og så er spareplanen for 2019 reduceret lidt
12. september 2017, 08.20

BUDGET-FORLIG Samtlige 23 medlemmer af byrådet står bag det forlig om det kommunale budget, der blev indgået mandag eftermiddag.

En af årsagerne hertil kan være det nært forestående kommunalvalg, hvor man vil undgå politiske slagsmål om den kommunale økonomi.

Men det skyldes nok i ligeså høj grad det faktum, at der er en smule mere optimistisme at spore i økonomien. Dels er der mere gang i hjulene, dels har man fået mere i tilskud fra staten end ventet.

- Vi er dog stadig udfordret på vores driftsudgifter. Men det vigtige er, at vi har styr på dem, sagde borgmester Carsten Kissmeyer indledningsvist på et pressemøde efter mandagens byrådsmøde.

Ikast-Brande har gennem de seneste par år været igennem markante besparelser på driften - fordi kommunne bruger flere penge, end den »tjener« i skatter og tilskud fra staten.

Det er besparelser, som allerede er udmøntet og indarbejdet. Og det gælder faktisk også driften på næste års budget, hvor man allerede sidste år satte navn på en række besparelser for i alt 57 millioner.

Med andre ord - der kommer ikke flere »overraskelser« her. Spørgsmålet er så, hvordan det ser ud de efterfølgende år?

Planen er at der årene 2018-2021 skal spares i alt 122 millioner.

- Planen var i 2019 at finde besparelser på 47 millioner. På grund af en lidt bedre økonomi har vi valgt at »strække« besparelsen, så man kun skal finde 30 millioner i 2019 og derefter 20 millioner i henholdsvis 2020 og 2021, siger Carsten Kissmeyer.


500 millioner til anlæg

På anlægsområdet er man meget ambitiøs - i hvert fald når man ser på størrelsen.

I de fire budgetår lægger man op til at bruge 500 millioner på anlæg - heraf alene 200 millioner på en erstatning for Præstelundskolen, der er sat på i 2019-21.

- Det er klart, at en totalskadet skole i Brande udfordrer os. Men vi har 300 millioner i kassen lige nu, og vi kan lige med nød og næppe finansiere det store anlægsprogram de kommende år. Usikkerheden er dog, om vi samlet set med de andre kommuner kommer til at overskride de rammer, regeringen har sat for kommunernes samlede anlæg. Og vi kan også være usikre på, om vi kan få de rigtige priser i en tid, hvor byggebranchen er ophedet, siger borgmesteren, der om budgettet siger »Det viste sig at være bedre, end vi havde frygtet«.


Ordet er dit