Tip os

Job

Jobpatruljen: 25 bekymringssager på fire dage

Efter de første fire dages rundtur i Midt- og Vestjylland har Jobpatruljen hele 25 bekymringssager at følge op på.
21. juli 2017, 07.00

UNG Jobpatruljen, som 3F og HK sammen med en række andre fagforeninger står bag, kører i uge 28 og 29 i det midt- og vestjyske og har i år fokus på ansættelseskontrakter, arbejdstid og konsekvenserne af den nye lov om restaurationsvirksomhed. Der er tale om en oplysningskampagne, der har til formål at sikre unge mellem 13 og 18 år en ordentlig start på arbejdsmarkedet.

- Vi er i løbet af de første fire dage stødt på 25 sager, der kræver faglig opfølgning, lyder det fra Daniella Østergaard, der er ungdomskonsulent i HK MidtVest og koordinator af Jobpatruljen i Midt- og Vestjylland.

Hun fortæller, at Jobpatruljen i ni tilfælde er stødt på unge, som ikke havde en ansættelseskontrakt. I fire tilfælde arbejdede unge mere end de maksimale otte timer per vagt, som loven tilskriver.

De resterende sager handler om arbejdsmiljø, hvor Jobpatruljen blandt andet har mødt unge, som løftede mere, end de måtte. Unge under 18 år må kun løfte op til 12 kilo og trække eller skubbe op til 250 kilo.

Endelig er Jobpatruljen stødt på tre tilfælde, hvor reglerne om den nye lov om restaurationsvirksomhed, der trådte i kraft 1. juli i år, ikke blev fulgt.

Det drejer sig om en fritidsjobber under 15 år, der serverede alkohol, selv om den nye lov siger, at kun unge mellem 15 og 18 år, der ikke er omfattet af undervisningspligten, må arbejde i lokaler, hvor der bliver udskænket alkohol. Jobpatruljen løb også ind i to unge på henholdsvis 16 og 17 år, der serverede alkohol, selv om de ikke var under opsyn af personer over 18 år, som loven tilskriver.

- Vi vil senere følge op med besøg eller opringning, så vi sikrer os, at der er rettet op på de bekymringsforhold, vi har konstateret, fortæller Daniella Østergaard.

Langt de fleste steder, hvor Jobpatruljen er kommet rundt, er den i øvrigt blevet positivt modtaget. Der er dog enkelte arbejdspladser, hvor Jobpatruljen ikke har fået lov at komme ind.

Den gode modtagelse glæder Inger Stranddorf, næstformand for HK MidtVest, og Flemming Sørensen, formand for 3F Holstebro.

- Vi kommer jo ikke kun rundt for at snakke med fritidsjobberne men vil også rigtig gerne i dialog med arbejdsgiverne om unges arbejdsforhold, og vi er glade for, at vi er blevet taget så godt imod, siger de.

Det glæder dem også, at Jobpatruljen i år har modtaget flere opfordringer end tidligere om at besøge bestemte arbejdspladser.

- Det er tegn på, at folk har taget Jobpatruljen til sig og ser den som en nyttig oplysningskampagne, forklarer de.


Ordet er dit