Tip os
  • 1/: Den nye akvædukt hejses på plads
    Foto: Niels P. Brøgger
  • 1/: Så er den gamle udslidte kanal over åen skiftet ud med en ny
    Foto: Niels P. Brøgger
  • 1/:
  • 1/: Her fjernes den gamle akvædukt over Holtum Å
    Foto: Niels P. Brøgger

Kronjuvelen ved naturcentret på plads

Den gamle akvædukt over Holtum Å er nu udskiftet med en tro kopi
11. juli 2017, 07.44

HARRILD-HEDE Da forfatterne Bo Daugaard og Niels Peter Brøgger udgav bogen om Harrild Hede's og Nørlund Plantages historie og natur, blev tre personer grebet af og fik øjnene op for de enestående kulturspor, der findes i området.

Det var trioen Bo Daugaard, Tage Olsen og Evald Asp Sørensen, forfald eller tilgroet, fortæller Evald Asp Sørensen.


En tro kopi

Forleden dag var en stor dag for projektet. Det var her, at "kronjuvelen" - den 140 år gamle akvædukt - blev udskiftet med en tro kopi.

- Den gamle akvædukt var så medtaget af tidens tand, at den ikke stod til at redde eller til at reparere, fortæller Evald Asp Sørensen.

Hammerum Stålbyg står bag fremstillingen af den nye akvædukt. Firmaet har opmålt og affotografet den gamle og har tilstræbt, at konstruktionen også svarer nøje til den, man opførte i sin tid. For eksempel er den skruet sammen, hvor man i dag nok ville vælge en svejsning.

- Der vil nu være mulighed for i flere generationer frem at blive mindet om, hvad vore forfædre i området etablerede for at skabe større frugtbarhed i hedeegnene.

De tre projektmagere har skaffet pengene til deres projekt med tilskud fra Ikast-Brande Kommune, Naturstyrelsen, Friluftsrådet og Grøn Ordning.

Der er fem hovedelementer i deres arbejde:

En rydning af kanalerne omkring Åhuset, så det blev til vandrestier. Det er nu gennemført ved frivillig arbejdskraft, og der er lavet en to kilometer fin og varieret tur.

En bro over Holtum Å i den vestligste del for at realisere en rundtur. Den del er realiseret i løbet af vinteren, hvor Naturstyrelsen tog sig af det.

Udskiftningen af den gamle gennemtærede akvædukt, der fandt sted forleden.

En bro over Holtum Å nær Fasterholtvej for at kunne krydse Holtum Å uden at være tvunget op på den ret befærdede Fasterholtvej.

Og endelig en undergang under Fasterholtvej for at brugerne af naturcenteret - i høj grad skolebørn og andre børnegrupper - sikkert kan krydse Fasterholtvej.

- De to sidste opgaver håber vi at kunne realisere i løbet af sommeren, siger Evald Asp Sørensen.Ordet er dit