Tip os
Foto Tony Brøchner

Kunsten at bede

11. januar 2017, 08.51

FØRSØNDAG For et stykke tid siden handlede konfirmationsforberedelsen om bøn.

Konfirmanderne fik til opgave at skrive deres egne bønner. Reglen var dog den, at de maximalt måtte bruge det antal ord, som der er i Fadervor, nemlig: 65 ord eksklusiv amen. Det skulle vise sig at skabe store problemer - hvilket også var pointen.

De fleste havde nemlig svært ved at skrive en bøn, som indeholder 65 ord, og som samtidigt rummede samme dybde og mættede indhold som Fadervor.

Selvom det lykkedes for et par stykker at skrive en bøn på 65 ord, så husker jeg ikke nogen af konfirmanderne sige, at deres egne bønner var bedre end Fadervor.

En anden ting, som gjorde mig opmærksom, var hvad konfirmanderne faktisk fik skrevet i deres bønner. De fleste skrev gode og oprigtige bønner, men der var også nogle enkelte bønner iblandt, som mest af alt afspejlede konfirmandernes egne egoer. Nogle bad direkte om mange penge: at Gud ville gøre dem megarige.

Og det med pengene kan jeg godt forstå. Jeg gjorde mig nøjagtigt de samme overvejelser, da jeg selv skulle konfirmeres. Så vidt jeg husker, kredsede mine tanker også omkring, hvor mange penge jeg mon ville få i konfirmationsgave, og hvad jeg skulle bruge dem til.

Men tilbage til sagen - det at bede.


Kong Salomo

For da jeg opdagede, at flere af konfirmandernes bønner handlede om penge, kom jeg til at tænke på Kong Salomo fra det gamle testamente - en meget vis og rig konge.

Historien om ham bliver særligt spændende dér, hvor Salomo, som helt ung konge i en drøm møder Gud, som lader ham få, lige det han beder om.

Salomo bad da imponerende og ydmygt nok om et lydhørt hjerte og evnen til at kende godt fra ondt, så han kunne herske retfærdigt over Israel. Sagt med andre ord: Salomo bad Gud om visdom.

Jeg ved ikke om Salomo selv var klar over det, men det blev et meget klogt træk af ham. For da Gud efterfølgende gav ham den enorme visdom, som han jo er kendt for, fulgte alle goderne også med: ære, respekt, magt og i sidste ende også mange penge - for med visdom i hjertet, når man nemlig meget længere i livet end med en pose guld under armene. Måske er det også derfor, at Fadervor er så god. Når vi beder ske din vilje, eller når vi beder: forlad os vore skyldnere, som også vi forlader vore skyldnere, så er det alle sammen vise og kloge bønner. Men det er jo ikke helt tilfældigt, når det er Jesus selv, der har lært os den. Beder du Fadervor, så beder du også med visdom, for så søger du Guds rige først, og så gælder løftet: så skal alt det andet gives jer i tilgift


Ordet er dit