Tip os
Zeteco Energy, der producerer solcelleanlæg og husstandsvindmøller, blev erklæret konkurs den 28. juni (
Foto: Ole Bitsch)

Kurator skeptisk omkring salg af Zeteco

- Mange udfordringer i forhandlingerne, siger Jens Paulsen, kurator og advokat, der håndterer Ikast-firmaets konkurs
11. juli 2012, 07.51

Der er gået næsten 14 dage siden Ikast-firmaet Zeteco Energy blev erklæret konkurs ved Skifteretten. Og for hver dag der går, bliver det sværere at sælge virksomheden. Det erkender kurator Jens Paulsen, advokat hos Dahl Advokat i Herning, til Ikast Avis.

- Der findes ikke et godt tidspunkt at gå konkurs, men det værste er at indgive konkursbegæring lige inden sommerferien. Det giver endnu flere udfordringer, men vi har ikke givet op endnu, siger han.

Mange henvendelser

Kurator slår fast, at der har været stor interesse for Zeteco Energy, der producerede solcelleanlæg og husstandsvindmøller. Mange potentielle købere er faldet fra, men der forhandles fortsat med en gruppe interesserede personer. Jens Paulsen er dog ikke optimistisk.

- Der har været utroligt mange henvendelser, både seriøse og folk, der bare var nysgerrige. Vi er stadig i dialog, men jeg er skeptisk omkring situationen - det er særdeles svært at få enderne til nå sammen, siger advokaten, der bekræfter, at en håndfuld tilbageværende parter alle "er lokalt forankret", som Paulsen udtrykker det.

- Jeg troede faktisk, at vi havde en handel på plads i denne uge, men det lykkedes desværre ikke. Udgangspunktet var at sælge virksomheden som en samlet pakke, men køber sprang fra, siger Jens Paulsen.

Milliongæld

Ledelsen bag Zeteco Energy forsøgte til det sidste at finde investorer, der kunne styrke virksomhedens drift, vækst og forretningsgrundlag. Men det endte med en konkurs på 25,5 millioner kroner. Ikast-firmaet har bogførte værdier for 17 millioner kroner, men kurator har vurderet at værdien reelt kun er på 5,7 millioner kroner. Det efterlader et blodrødt konkursbo og et underskud på cirka 20 millioner kroner.

- Det er tallet, vi står med lige nu. Min erfaring siger mig, at beløbet sagtens kan nå at ændre sig, hvis der dukker andre krav op. I de nuværende forhandlinger skal der eksempelvis også tages hensyn til finansieringen hos købers bank. Der er flere hurdler, som skal ryddes af vejen, inden et salg er på plads, siger Jens Paulsen.

Markante udeståender

Zeteco Energys konkurs efterlader en række markante udeståender. Blandt andet har Sydbank 5,5 millioner kroner til gode, mens en række leverandører mangler betaling for 4,7 millioner kroner. Medarbejderne, heriblandt de 35 ansatte i Ikast, har et udestående på 3,5 millioner kroner. Dertil kom et krav om skyldig moms og afgifter på 5,6 millioner kroner.

Husejere mister tre mio. kr.

Krakket sender også en række husejere i knæ. Således kan Zeteco-kunder, der har bestilt husstandsvindmøller, se frem til at miste 2,9 millioner kroner. Det skyldes, at kunderne har forudbetalt halvdelen af beløbet for møllerne - uden at have fået produktet leveret. Det kan være beløb på minimum en kvart million kroner pr. kunde. Altså en betaling, som er foregået inden konkursen.

- Jeg kan ikke udtale mig om antallet af berørte kunder, men realitisk set må man forvente, at de knap tre millioner kroner ikke kommer retur, påpeger kurator.

Jens Paulsen havde håbet at gennemføre et salg, hvor en kommende køber ville overtage forpligtelserne - for på den måde at sikre, at husejerne ikke mistede de 2,9 millioner kroner.

- Men det glippede til sidst. Nu er vi formentlig tvunget til at sælge Zetecos aktiviteter i to adskilte dele - med sol og vind som fokusområder, siger han.


Ordet er dit