Tip os
Fra et tidligere besøg - her i en skole, som Tove Videbæk besøger

"Midt- og vestjysk" landbrugsskole forberedes i Nicaragua

16. februar 2017, 17.40

Her i vinterferien er Tove Videbæk (Brande), som er formand for gadebørns-projektet "Børnenes Liv", i Nicaragua sammen med en mindre delegation af midt- og vestjyder

HJÆLPE-ARBEJDE Delegationen består af en erfaren landbrugslærer fra Agroskolen i Hammerum, tidligere praktiserende læge i Brande, Allan Vinge (som er næstformand i Børnenes Liv) samt en ung kultur-sociolog, som skal skrive en opgave til universitetet i Århus om projektet.

Børnenes Livs projekt startede i 2012, og Tove Videbæk har besøgt børnene hvert år siden. I 2016 afleverede hun godt 20 kg. Lego-klodser (som var en gave fra LEGO) til børnene, hvilket gjorde stor lykke. Denne gang drager en hel delegation af sted, idet etableringen af en landbrugsskole for børnene skal forberedes.

- Grunden til det er, at børnene skal have nogle praktiske kundskaber, så de kan forsørge sig selv og deres eventuelle familie, når de ikke længere skal være i projektet. Nicaragua er et meget frugtbart land, og klimaet tillader, at der kan høstes 3 gange om året. Men på grund af vulkaner, orkaner og andre naturkatastrofer samt borgerkrige er Nicaragua nu det fattigste land i Mellem-Amerika, og megen jord ligger brak, siger Tove Videbæk.

Børnehjemmet og skolen har en del jord, som de dyrker forskellige afgrøder på, men de får alt for lidt ud af det.

- Dette skal vores dygtige landbrugslærer hjælpe dem med at gøre bedre. Og det gælder vedr. alt det landbrugs-faglige, som han er ekspert i. Tanken er, at der hvert år skal en landbrugslærer og en gruppe sidste års elever fra Agroskolen i Hammerum af sted for at hjælpe til med både faglige råd og hårdt arbejde, således at man hjælper både børnene og de unge til at få de bedst mulige kompetencer på området.

- Vi håber naturligvis også, at der med tiden kan være måske pensionerede landmænd eller unge landmænd, som kan se en opgave / udfordring i at tage til Nicaragua og gå sammen med disse forhenværende gadebørn (som der er 150.000 af i Nicaragua) og lære dem noget om landbrug samtidig med, at de viser, at der er nogen, der godt vil hjælpe dem, selv om de "bare" er tidligere gadebørn - som har en meget lav status i Nicaragua, siger Tove Videbæk.

Før de kom på børnehjemmet og i skolen, så Tove og hendes mand, Mogens Videbæk, dem på gaden spise rester af burgere og pizzaer, som bilister smed ud til dem, eller de slikkede på tomme pizzabakker, fordi det dog smagte af mad. Men værst var det, at de så dem sniffe lim, som ødelægger deres hjerne lidt efter lidt. De så også deres "sovesteder", som for nogle var et stykke sort plastik til at dække sig med i en grøft, eller for andre en hængekøje i et træ midt i byen. Det ramte dem lige midt i hjertet, så de bare måtte gøre noget!

Børnenes Liv samarbejder med en stor lokal kirke i Managua (Nicaraguas hovedstad), som har flere skoler, børnehjem og daglige mad-uddelingssteder til gadebørn rundt om i Nicaragua. Tove og Mogens Videbæk har besøgt samarbejdspartneren adskillige gange og er helt trygge ved deres kompetencer og omsorg for børnene. Derfor vil de gerne være med til yderligere at udbygge projektet og give gadebørnene endnu bedre chancer for at få et så "normalt" liv som muligt med arbejde, videre uddannelse eller egen virksomhed / farm, når de forlader børnehjemmet og skolen. Og det er for at forberede denne næste fase, at delegationen er i landet denne uge. I løbet af ugen skal de bl.a. have møder med det nicaraguanske landbrugs-universitet, statens tekniske / landbrugsfaglige skole, en fagforening for landarbejdere, sociale myndigheder, ministre og forskellige humanitære organisationer, som har forstand på gadebørn. Så delegationen har nok at se til i denne uge - og forhåbentlig munder det ud i en rigtig landbrugsskole efter dansk model for disse børn og unge, som ellers ikke ville have nogen fremtid!


Ordet er dit