Tip os

Pæne solceller er en dårligere forretning

Solceller, der er bygget ind i taget, kan være pænere at se på end de mere almindelige solceller. Men staten vil ikke give samme skattefordele. Læs, hvad det betyder økonomisk.
12. juli 2012, 11.18

Hvis du vil spare flest muligt penge ved solceller, er det ikke lige meget, hvilken type solceller du vælger til dit hus. Ifølge Skatteministeriets regler kan du nemlig ikke benytte de fordelagtige regler for skattefradrag, hvis du vælger solceller, der er bygget ind i taget.

- Solceller skal ligge på en skinne, hvis du vil have de store fradrag. Du kan slet ikke bruge de ordninger, der ligger, hvis du vælger tagintegrerede solceller, siger energivejleder Carsten Sohl fra Energitjenesten til bolius.dk.

Ingen store fradrag, når solceller er en del af taget
Årsagen er, at tagintegrerede solceller i skatteteknisk forstand tæller som en installation og ikke et driftsmiddel, og derfor kan du ikke afskrive på anlægget.

Det betyder, at du kun kan benytte den skematiske ordning som beskatningsmodel, og at du ikke har mulighed for at benytte virksomhedsordningen, der ellers er mere fordelagtig i mange tilfælde.

LÆS OGSÅ: Solceller er blevet en god forretning

30.000 kroner til forskel

Ifølge direktør Flemming Lund fra Nordic Energy Group, der forhandler tagintegrerede solceller, vil forskellen i de to typer solcelleanlægs økonomi dog næsten udligne sig i det lange løb. 

- Laver du en beregning over 30 år, er der ikke den store forskel på økonomien i de to typer solcelleanlæg, for efter du har fået de store fradrag, skal du stadig betale skat af al den strøm, anlægget producerer, påpeger han.

Ifølge beregninger fra Nordic Energy Group vil et 6 kWp solcelleanlæg give dig en fortjeneste på 703.550 kr. over 30 år, når du ikke afskriver på anlægget. Benytter du dig derimod af mulighederne for skattefradrag, kan du opnå en fortjeneste på 736.004 kr. - altså omkring 30.000 kr. mere.

- 30.000 kr. fordelt på 30 år er ikke så meget, når man også tænker på inflation. Men i de første år er der stor forskel, og de fleste af os tænker ikke så langt. Vi bor måske også kun i det samme hus i 7 år, siger Flemming Lund.

Solceller skal pynte på husene

Arkitekt maa og redaktionschef i Bolius Boligejernes Videncenter, Kristine Virén, mener ikke, at det bør være skattetekniske regler, der skal afgøre, hvilket solceller man vælger.

- Solceller er en langsigtet investering, og det skal den være både for økonomien og øjet. Hvis man skal have 40-50 m2 solceller op på taget, bør æstetikken veje tungt. Solceller skal nødigt blive lige som den første generation af gamle termoruder, der ikke pyntede på husene, mener Kristine Virén.
Solcelleforhandler: Skatteregler er urimelige

Flemming Lund er ærgerlig over de nuværende skatteregler.

- Vi synes, det er urimeligt, at folk, der vælger en flot, elegant solcelleløsning, skal straffes, fordi de ikke kan afskrive på anlægget, i modsætning til alle de andre, der lægger anlægget ovenpå taget, siger han. Der er ingen saglig begrundelse for det. Man har bare overført nogle gamle skatteregler til solcelleområdet, så man hurtigt kunne finde en skatteløsning for solcelleejer, siger han til bolius.dk.

Skatteregler ser ud til at blive

Der er dog ingen planer om at ændre reglerne. I et svar i Folketinget http://www.ft.dk/samling/20111/spoergsmaal/s2810/svar/872639/1102039.pdf til Jacob Jensen (V) siger skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), at ”der fortsat ikke er planer om at ændre afskrivningsloven, således at der gives mulighed for at afskrive bygningsintegrerede VEanlæg i en bygning, der anvendes til beboelse”.

Læs Bolius’ temaside om solceller


Ordet er dit