Tip os
 • 1/: Det var en veloplagt og humoristisk Sepp Piontek, der i aftes gæstede Ikast.
  Foto: Ole Bitsch
 • 1/: Den tidligere FCM-træner Glen Riddersholm, der nu er hos AGF, fik en snak med Sepp Piontek.
  Foto: Ole Bitsch
 • 1/: Tirsdagens tyske hovedperson tog imod spørgsmål fra salen.
  Foto: Ole Bitsch
 • 1/: Den forhenværende danske landstræner tog sig tid til at signere sin bog.
  Foto: Ole Bitsch
 • 1/: Sepp Piontek talte i Ikast blandt andet om sine 11 år som træner i Danmark.
  Foto: Ole Bitsch
 • 1/: - Dansk landsholdsfodbold havde brug for professionalisme, da jeg kom til, sagde Sepp Piontek.
  Foto: Ole Bitsch

Sepp Piontek begejstrede Ikast

Danmarks tidligere landstræner for de ikoniske 80'er-landshold, indtog biblioteket med humor og sjove anekdoter
15. marts 2017, 01.26

ikast Han har netop rundet 77 år, men entusiasmen, karismaen og livsglæden fejler intet Sepp Piontek.

Det beviste tyskeren i aftes på Ikast-Brande Bibliotek i Ikast, hvor 70 fodboldpassionerede borgere - heriblandt den forhenværende FCM-træner og nuværende AGF-coach, Glen Riddersholm - var mødt frem for at se og høre den ikoniske, tidligere danske landstræner.

Og publikum blev ikke skuffede.

Hovedpersonen bød på to timers charmerende talestrøm fyldt med nostalgiske erindringer om landsholdets største kampe, meningsfaste betragtninger og humoristiske anekdoter fra den måske vigtigste epoke i dansk fodbold.

Sepp Piontek - oprindeligt døbt Josef Emanuel Hubertus Piontek - repræsenterede som aktiv blandt andet Werder Bremen og det tyske landshold. Herhjemme er han mest kendt som manden, der satte Danmark på det internationale fodboldlandkort i 1980'erne, hvor landsholdet talte stjerner som Michael Laudrup, Preben Elkjær, Allan Simonsen, Frank Arnesen, Søren Lerby, Jan Mølby og Morten Olsen.


Danske amatører

Men vejen til Danmarks forvandling på den store scene, den legendariske 4-2-sejr over Sovjetunionen i 1985, den mindeværdige danske semifinale ved EM i Frankrig i 1984 og VM-slutrunden i Mexico to år senere - fortalte Sepp Piontek til Ikast-publikummet - var lang og fyldt med forhindringer.

- Som tysker vant til disciplin og professionelle tilstande fik jeg et chok, da i 1979 kom til Danmark. Det danske landshold og DBU (Dansk Boldspil Union, red.) var amatøragtig drevet, sagde Piontek, mens han med sine karakteristiske danske gloser indsvøbt i tysk accent og konstant gestikulerende armbevægelser gav eksempler fra trænerkarrieren i rødt og hvidt.

- Før en landskamp i Idrætsparken (i København, red.) beordrede DBU de danske spillere til at varme op i Fælledparken ved siden af stadion. Det betød, at landsholdet blev forstyrret af glade, danske fans. Preben Elkjær og Allan Simonsens familier kom forbi med tøj og mad, grinte Sepp Piontek, der også huskede flyveturen hjem fra en tabt EM-kvalifikationskamp i Italien.

- I flyet var der cognac, vin og øl til spillere, ledere og journalister. Som stemningen steg, var der ingen, som længere tænkte på, at Danmark lige havde misset slutrunden, lød det hovedrystende fra Piontek.


Overraskende diskoteksbesøg

Som landstræner - en position, han opretholdt frem til 1990 - medbragte han disciplin og ambitioner til Danmark.

- Spillerne fortalte mig, at de havde savnet en professionel træner, men at træningen stadigvæk skulle være sjov, hyggelig, skæg og spændende. Da var det, jeg indførte bødekassen. Der var behov for disciplin og hårdt arbejde, hvis vi skulle have succes, forklarede Sepp Piontek.

Som landstræner var han forbi københavnske diskoteker, hvor han midt om natten hev festglade landsholdsspillere med retur til hotellet.

- Tillid er udmærket, men kontrol er bedre, smilede tyskeren og tilføjede:

- Det første år væltede det ind med penge i bødekassen. Og luksushotellerne blev afløst af vandrehjem, når spillerne ikke præsterede i kampene, forklarede Sepp Piontek.

- Men det var vanskeligt, at forvandle det danske landsholds ambitioner. Hvis man ikke tror på sig selv, kan man heller ikke op noget. Den indstilling fik vi ændret med tiden, fastslog Sepp Piontek, der aldrig har været bange for at sige sin mening.

I Ikast fremlagde Piontek ærligt sine holdninger til det danske kongehus, popstjerner på kokain, bruddet med DBU, sit samarbejde med den nu afdøde EM-succeslandstræner Richard Møller Nielsen og superstjernen Michael Laudrup. Også Danmarks folketingspolitikere, SKAT og den falmende landsholdsangriber Niklas Bendtner fik kærlige ord med på vejen.

- Jeg har virkelig hygget mig, lød det fra Sepp Piontek, da bifaldet ramte den charmerende tysker, der har betydet så uendeligt meget for dansk fodbold.
Ordet er dit