Tip os
  • 1/: Kristian A. Jensen og Anders Birk Jørgensen er slet ikke i tvivl om, at de vil skabe egen virksomhed. Første skridt har de taget foto Laila Kempel
  • 1/:
  • 1/:
  • 1/:

Styr på stilen

To klassekammerater har brugt en del af deres gymnasietid på at skabe grundlaget for egen virksomhed
12. januar 2017, 00.01

IVÆRKSÆTTERI De er bare 19 år - har en ny international studenterhue på hylden...og så er de venner.

Kristian A. Jensen og Anders B. Jørgensen har i lang tid gået og puslet - selv da de kørte i hestevogn og festede sammen med vennerne fra gymnasiet endte det i en snak om deres fælles projekt

De har talt om papæsker, skumgummi-indlæg, antal sting per centimeter - og er nu så meget i mål, at de er klar til at lancere deres fælles firma: Cutlass Menswear

Foreløbig et lille netbaseret handelsfirma, der sælger tilbehør til mænd - unge mænd.

Deres første vare er et »festkit« nestående af et sæt manchetknapper med matchende slipsenål, pynte-tørklæde, et håndsyet slips med en trykt guide til at binde det på den rette måde.

Sættet er flot pakket i en gaveæske, som de selv har designet helt fra bunden og selv har fundet leverandører til i Kina.

- Vi er startet helt fra bunden og selv fundet vores forskellige leverandører. Vores værelser ligner et lager hotel, for vi har jo ikke samme leverandør til de forskelige produkter. Vi samler det selv og det kan ses, at der er ting der er billigere at købe hjem i større portioner forklarer de to iværksættere.


Fælles fortid

De kender hinanden helt fra små, hvor de begyndte deres skolegang på Bording Skole. Godt nok i hver sin klasse og med forskellige omgangskreds. Deres veje skiltes på grund af flytninger, men for tre år siden mødtes de igen på Ikast-Brande Gymnasiums IB linje - den internationale studentereksamen, som de afsluttede i sommers.

- Vi kunne godt kende hinanden, og vi fandt hurtig sammen, fortæller Anders og Kristian, der i dag taler sammen mindst en gang om dagen og måske i flere timer.

- Vi er ikke altid enige - men enige om, at vi skal finde fælles fodslaw i deres nystartede firma.

For dem handler det om kvalitet og stil, og der er ingen smutveje. Derfor har de fået adskillige vareprøver hjem fra Fjernøsten og testet dem igennem - uden at have egentlige forkundskaber.


Agent 007

- Men det har vi fået undervejs, så vi præcis ved, hvad vi går efter, forklarer de to kammerater, der helt klart hylder en stil hvor klassisk eksklusivitet ala agent 007, hyldes.

- Vi vidste ikke noget om, hvor mange sting, der skal være i et slips. Det ved vi nu. Vi ved også en masse om told og import. Vi har lært det fra bunden og brugt at vores sparepenge, siger de og understreger, at de har formået at holde det på et niveau, hvor de sagtens overlever og ikke skylder nogen noget.

- Det fylder meget i vores hverdag og i vores tanker. Vi går hele tiden og leger med ideer og tanker om, hvordan vi udvikler os. Vi er også ret bevidste om, at vi gør det »learning by doing« Vi kan og vi vil selv finde ud af tingene, siger de to venner, der kan bruge hele dage på at tale og debattere, hvad næste skridt af.

Gnisten til det hele har de fået via deltagelse i de mange innovationskonkurrencer, der kører på ungdomsuddannelserne

Foreløbig er de nået frem til deres første produkt, en gaveæske med et helt festkit til gallefesten, konfirmationen eller et forårsbryllup.

- Vi har lavet noget vi selv kan stå inde for. Vores næste skridt er formentlig en butterfly - men det skal være den rigtige version, hvor man selv binder sløjfen. Vi har ingen smutveje, siger de to meget bevidste unge mænd.


Festsæt

Fest-sættet er kun første skridt på vejen, for de to venner er slet ikke i tvivl om, at de vil have deres eget. Om de fremadrettet sælger slipsesæt eller noget helt andet, lægger de sig ikke fast på. Men de vil deres eget. De er rigtige iværksættere fra Midtjylland.

I øjeblikket holder de sabbatår, men planlægger, at de om et år - eller måske to afhængig af, hvad der sker - vil tage en BDE uddannelse på universitetet i Birk.

- Det er en slags iværksætteruddannelse, hvor vi kan udvikle og bruge vores fælles virksomhed som en del af vores undervisning. Det stopper ikke her. Vi er først lige gået i gang, lyder det optimistisk fra de to unge fra henholdvis Isenvad og Ikast.


Ordet er dit