Tip os
Karsten Willumsen: Har vi råd til sikre majfluen - og miste over 12.000 arbejdspladser?


Vandplanen rammer hr. og fru Jensen

LANDBRUG Det siger formanden for den lokale landboforening, Karsten Willumsen, i sin kritik af vandplanerne
07. juni 2012, 16.02

MILJØ - Det her rammer ikke bare landbruget - men hr. og fru Jensen. Vi mister arbejdspladser, indtægter, og produktionen af fødevarer falder - der kommer simpelthen til at mangle fødevarer.

Så kontant var den nye formand for Ikast Bording Landboforening, Karsten Willumsen, da han sammen med Hedens & Fjordens Rådgivning forleden holdt pressemøde på Ikast Rådhus for at fortælle om den omdiskuterede vandplan.

Willumsen gennemgik sammen med miljøkonsulent Helle Borum minutiøst vandplanens krav, trin for trin, og forklarede de negative effekter, det får for landbrugs-produktionen - men gik også gennem de nye undersøgelser, der tyder på, at det faglige grundlag for vandplanen fra 2009 er forældede.

- De nye krav til ændret vedligeholdelse af vandløb får effekt for 1/2 mio. hektar landbrugsjord. Det betyder tabt indtjening og reduktion i jordområder i milliard-klassen. Og det sker på et grundlag, som flere eksperter stiller sig tvivlende overfor. Der er rigelig med afvanding i vore nuværende vandløb med den nuværende lov - at mindske grøddeskæring vil simpelthen oversvømme store jordarealer, og ødelægge mange afgrøder, siger Karsten Willumsen.

- Vi har over 12.000 arbejdspladser på spil, og står til at miste vores konkurrenceevne, mens vi giver mulighed for at Asien kan buldre frem. Siden 1992 har landbruget reduceret udledning af næringsstoffer og øget produktiviteten. Vi laver grøn energi og leverer værdi til samfundet. Vi kan bare ikke forene landbrugsproduktionen med de nye vandplaner.

Til fordel for en flue?

Karsten Willumsen bragte billedet af majfluen ind i billedet.

- Konsekvenserne af ændret vandløbsvedligeholdelse er, at der bliver plads til majfluen. Men hvor højt skal den vægtes i forhold til tusindvis af arbejdspladser? Har vi råd til at ændre alle disse forhold - for at give plads til en bestemt flue?

- Vi er nødt til at parkere sagen, indtil sagen er ordentlig belyst - så vi opfordrer kommunerne til ikke at igangsætte en række indgreb, inden man har klarhed over det faglige grundlag, sagde landboformanden.

Også formanden for kommunens teknik-udvalg, Ib Lauritsen (V) - der selv er landmand - var til stede ved pressemødet.

Han sagde bl.a.: - Vi er på gyngende grund i det her, og kommunerne er ikke gearede til at implementere lovgivningen. Vi er i gang med at skyde gråspurve med MEGET store kanoner.


Ordet er dit