Tip os

Vi skal stille de "frække" spørgsmål

Sådan sagde borgmester Carsten Kissmeyer(V), da byrådet drøftede Mental Frikommune. Men salen rundt var der skepsis at spore både med hensyn til brugen af ressourcer og resultatet
01. februar 2012, 11.11

I vanskelige tider er der behov for at tænke kreativt i jagten på alternative løsninger. Det gælder også Ikast-Brande Kommune, hvorfor man har igangsat projektet omkring Mental Frikommune. Det har involveret en masse mennesker, der har budt ind med gode idéer og forslag til, hvordan man løser kommunale opgaver på en ny og bedre måde og samtidig sparer penge.

De "frække" spørgsmål

-Vi skal stille de "frække" spørgsmål, der kan bringe os videre i processen og sætte os i stand til at løse den vanskelige opgave det er at tænke anderledes. Et af målene er at vi skal blive mere effektive i løsningen af kommunens opgaver, sagde borgmester Carsten Kissmeyer(V), da byrådet mandag drøftede det videre forløb af projektet omkring Mental Frikommune.

-Det er vigtigt, at vi påtager os den udfordring det er at løse velfærdsopgaverne. Det har borgerne krav på, tilføjede han.

-Verden forandrer sig lynhurtigt. Vi skal vove pelsen og "tænke ud af boksen", sagde borgmesteren.

Besparelser på 30 mio. kr.

Et af målene med Mental Frikommune er naturligt nok at spare penge - ca 30 mio. kr. inden 2015.

Anders Udengaard(SF) fandt det dræbende for processen, at man havde sat penge på målet. Desuden troede han ikke, man kunne nå dette økonomiske mål og ville vide, om man så skulle finde de manglende besparelser i næste budget. Det kunne borgmesteren bekræfte.

-Jeg tror tal kan virke motiverende og jeg er ikke bange for at tydeliggøre de økonomiske aspekter, sagde Dion Eriksen(C).

-Dette projekt er ikke sat i gang af glæde, men af nød, understregede han.

Skepsis at spore

Salen rundt var der skepsis at spore både overfor processen og resultatet. Annette Mosegaard(V) stillede spørgsmål ved, om man havde gabt over for meget.

Med til historien hører også, at kommunen har puttet 2,3 mio. kr. i projektet, ligesom det "trækker tænder ud" i den kommunale forvaltning, der jo skal klare de daglige opgaver ved siden af.

Erik René Pedersen(Å), formand for Arbejdsmarkedsudvalget, udtrykte udvalgets skepsis over det resultat der er nået i den hidtidige proces.

Denne skepsis tilsluttede Preben Christensen(Å) sig.

-Jeg er skeptisk overfor processen og mangler noget konkret. Endvidere frygter jeg, at de mange borgere, der har været involveret i processen kan have svært ved at genkende deres input i resultatet, sagde Preben Christensen(Å).

-Det skulle jo nødigt være sådan, at de involverede med rette kan spørge: Hvor blev det af, vi var med til.

-Med hensyn til det økonomiske aspekt må vi påtage os ansvaret med at finde pengene, hvis vi ikke når i mål.

-Jeg forventer, vi når i mål på et tidspunkt. Det her er som at vende Oslo-færgen i en å, sagde Anne-Grethe Sørensen(DF).

Byrådet støttede op om det fortsatte arbejde, hvor man vil koncentrere sig om temaerne "Sund og rask starter i eget hjem" og "Plads til alle på arbejdsmarkedet". Desuden vil der blive afholdt en række workshops i februar og marts med henblik på drøftelser på byrådets dialogmøde den 25. april.


Ordet er dit