Tip os log ind
Jane Duch, th, inviteret på besøg for at fortælle pressen om hvad Body SDS er - og kan gøre for Camilla Tolstrup tv

- Det giver ingen mening, at Camilla ikke kan få hjælp

Behandleren, der har hjulpet Camilla Tolstrup, taler ud om Body SDS-behandlingen, som kommunen nægter at yde tilskud til
23. november 2016, 14.52

IKAST Er Body SDS ren hokus pokus?

Spørgsmålet er måske lidt provokerende at stille.

Og mens vi sidder i køkkenet hos Camilla Tolstrup på Kirkegade, over en kop kaffe og et stykke chokolade, er der da også et kort øjeblik et lynglimt i øjet hos 31-årige Jane Duch.

- Det er det absolut ikke! Det kan være diffust for folk at forstå, men det handler om at skabe balance i kroppen og få kroppen til at arbejde med sig selv.

Vi har inviteret Jane Duch, som er kropsterapeut inden for den behandlingsform, der hedder Body SDS, til en snak.

Netop den behandlingsform er central i en sag om kommunale støtte - eller mangel på samme - til Camilla Tolstrup, som er hårdt plaget af gigt.


Opgivet af systemet

Så hårdt at hun er opgivet af det etablerede behandler-system, men hun har opnået en positiv effekt og et lidt mere tåleligt liv med netop Body SDS. Behandlingen har over et års tid delvist været betalt med midler fra en Facebook-indsamling, som vi har omtalt i avisen.

Ikast Avis har indgående beskrevet Camilla Tolstrups komplicerede og meget langstrakte sag med kommunen som med - og modspiller.

Kommunen er nemlig ikke til sinds at give tilskud til behandlingen - fordi den er udenfor det etablerede system. Ankestyrelsen har pålagt kommunen at genvurdere sagen.

Mens Camilla og hendes familie spændt venter på den afgørelse, er det relevant at gå lidt tæt på Body SDS-konceptet.

For hvad sker der med Body SDS?

- Det er kropsbehandling ligesom mange andre, fortæller Jane Duch.


Kroppen i balance

- Det handler om at stimulere kroppen til selv at skabe en bedre balance. Populært sagt boostes kroppen, som man gør ved mange former for behandling. Jeg går blandt andet ind og stimulerer lymfesystemet og arbejder med spændinger og blokeringer. Jeg har en grundlæggende tro på, at kroppen selv kan gøre meget - når den får den rette »besked«, siger Jane Duch.

Body SDS har en holistisk tilgang, og derfor arbejder man også med mental træning.

- Det er jo egentlig meget enkelt. Krop og psyke hænger nøje sammen. Har vi det godt, er vi afslappede i kroppen. Er vi stressede eller har ondt, spænder vi og trækker os sammen. Mange bruger Body SDS til behandling af stressrelaterede tilstande eller kroniske tilstande som Camillas.

Jane Duch hørte første gang om Body SDS i et tv-klip fra serien »Stjerner på Slottet«, hvor deltagerne fik behandlingen og reagerede kraftigt på det.

- Jeg har selv dyrket elitesport og havde ledt efter et behandlingsområde, jeg kunne tænke mig at tage uddannelsen inden for.

Jane Duch har arbejdet med sin klinik siden 2014 og er begyndt at oparbejde en klientkreds.

Forbindelsen til Camilla og hendes sygdom blev skabt via en Facebook-opdatering, hvor Jane Duch søgte gigtplagede klienter til behandlingsformen.


Drømmer om samarbejde med det etablerede system

- Jeg arbejdede med gigtpatienter under min uddannelse, og erfarede, at Body SDS havde positiv indvirkning og måske kunne være godt for mange gigtpatienter. Body SDS er ikke et etableret tilbud i dag. Men jeg har altid gået med en drøm om på sigt at kunne samarbejde med det etablerede sundhedssystem, fordi der er så mange gode ting i Body SDS, siger Jane Duch, der kan se en stor fordel i, hvis Body SDS kunne samarbejde med det systeme og blive anerkendt - for eksempel på lige fod med fysioterapi.

- Tanken om og ideen i vores sundhedssystem er jo smuk og fantastisk i sin opsætning - og ville fuldende billedet, hvis man stillet over for den problematik, at det etablerede system ikke giver respons, så i stedet kan give andre tilbud - der hjælper. Det handler vel om, at folk skal have det så godt som muligt?

- Hvis man kan se, at en given metode virker og skaber resultater og kan gøre folk enten raske eller om muligt give dem et lidt bedre liv, er det vel det, man skal stræbe efter, spørger Jane Duch.

- Det er bedre for mennesket - og det er bedre for samfundet.

Jane Duch oplever netop gennem sit arbejde, at mange klienter kommer, fordi de forgæves har prøvet mange behandlingsformer i det etablerede system.


Det hele var så håbløst

Camillas Tolstrups første møde med Body SDS skete med stor betænkelighed.

- Vi var på vej fra gigthospitalet i Gråsten efter en nedslående meddelelse. Lægerne mente ikke, de kunne gøre mere. Så så jeg det på Facebook - og havde alle forbehold. Det var så håbløst det hele. Hvad skulle det kunne hjælpe mig? fortæller Camilla Tolstrup, der efter de første prøvebehandlinger tilbage i maj 2015 følte ... at det virkede.

Siden fulgte Facebook-indsamlingen fra venner og bekendte, der gjorde det muligt at gennemføre flere behandlinger om ugen - helt frem til for kort tid siden.

- Det har betydet, at jeg ikke skal være indlagt hele tiden. Jeg kan selv komme ud af sengen om morgenen, og har for første gang i mange år kunne få en bedre søvn. Og jeg har ikke de perioder, hvor jeg ryger helt ned.


Måske kan jeg smide krykkerne

Camilla vil gerne fortsætte med behandlingen - og har derfor indtil videre forgæves søgt kommunen om hjælp.

- Jeg tror, jeg måske en dag kan smide krykkerne. Jeg tør næsten ikke håbe på det - men måske kan jeg også yde lidt til samfundet ved en form for arbejde, få et stabilt liv - komme ud og hygge med min familie, siger Camilla Tolstrup.

Jane Duch erkender, at hun på det fysiske plan aldrig har set et tilfælde som Camilla Tolstrups.

- Jeg er som mange andre forundret over, at hun overhovedet kan bevæge sig omkring. Det vidner om en jernvilje og en utrolig evne til at abstrahere fra de smerter, hun garanteret har, siger Jane Duch.


Hendes eneste livline

- Jeg håber på, at Camilla kan få hjælp fra det offentlige, som er nødvendig for at fortsætte med disse behandlinger. Systemet skal da gøre et eller andet ved et menneske som hende. Og når Bodys SDS er en mulighed, der hjælper, giver det ingen mening ikke at hjælpe.

Denne del af samtalen er hård ved Camilla.

- Body SDS er min eneste livline nu. Det er så hårdt at konstatere, at kommunen ikke vil hjælpe med det, der virker. Jeg har et håb - et håb om et lidt bedre liv end at sidde og rådne op i smerter. Men jeg kan ikke gribe ud efter det ... også selv om læger og fysioterapeuter kan se, at det forbedrer mit liv.


Ordet er dit