Tip os log ind
  • 1/: Sammen med Naturstyrelsen er man ved at udvikle en robot, der kan scanne, klippe og sortere klippegran - her er det fra venstre Kim Poulsen fra KP Automation, finansminister Kr. Jensen, Keld Pedersen fra KP Automation og Venstres borgmesterkandidat, Ib Lauritsen
    Foto: Jens Anton Nordestgaard
  • 1/: God dioalog mellem spidskandidat Ib Lauritsen, direktør Keld Pedersen, finansminister Kristian Jensen og direktør Kim Poulsen
    Foto: Jens Anton Nordestgaard
  • 1/: Denne robot bruges til fiskeindustrien
  • 1/:

Øget indsats for at skaffe arbejdskraft

Venstres spidskandidat inviterede finansministeren på virksomhedsbesøg for at debattere produktions-virksomhedernes udfordring
31. januar 2017, 11.54

IKAST Virksomheden er to år gammel og godt på vej til snart at omsætte for et trecifret millionbeløb.

Den leverer robot- og automatiseringsløsninger til industrien over store dele af kloden.

Den bruger højt specialiseret arbejdskraft og teknisk faglært personale.

Og så »gemmer« den sig bag en beskeden facade på Gartnervej 6 i Ikast.

Finansminister Kristian Jensen, der mandag havde en såkaldte hjemmedag, havde valgt at tage imod en invitation fra den lokale spids- og borgmesterkandidat til valget i Ikast-Brande, Ib Lauritsen (V), til at komme på besøg i »udkants-Danmark« for at se på de udfordringer, man kæmper med.

Valget faldt på virksomheden KP Automation, der sideløbende med succes-raten kæmper med at skaffe kvalificeret arbejdskraft i form af maskinmestre, civilingeniører, teknisk tegnere og lignende.


Bekymret for om opsvinget dør ud

- Vi har en udfordring i at skaffe arbejdskraft til produktionsvirksomheder i vores område. Og her er KP Automation et godt eksempel, siger Ib Lauritsen.

Baggrunden for at Kristian Jensen ikke på sin hjemmedag valgte at blive i privaten, er da også en bekymring for, om det opsving, man oplever i erhvervslivet, dør hen, fordi der mangler arbejdskraft.

KP Automations to ejere og chefer, Keld Bertelsen og Kom Poulsen, gav en rundvisning på virksomheden. Den viste blandt andet det robotanlæg, som er ved at blive installeret i både Hvide Sande og Thyborøn, og som skal håndtere fiskekasser til eksport. De kunne også fortæller om et udviklingsprojekt i samarbejde med Naturstyrelsen, hvor et robotanlæg skal løse opgave med at klippe og sortere tonsvis af klippegran.

Også en række innovative løsninger til blandt andet vindmølle-industrien og Fødevarestyrelsen blev præsenteret for finansministeren.

Men bottomline for de to direktører er også en markant udfordring med at skaffe arbejdskraft.

- I dag pendler stort set alle medarbejdere hertil, fortæller Kim Poulsen.

- Og det er uhyre vigtig at få sat fokus på uddannelse og få arbejdskraften til denne del af landet. Det ved jeg, at regeringen har fokus på, siger Ib Lauritsen,

Hvilket Kristian Jensen også bekræfter:


De tekniske uddannelser er attraktive

- Vi kan på den lange bane arbejde for at gøre de tekniske uddannelser langt mere attraktive for de unge. For 10 år siden mente man, det var fortid at blive smed. I dag er der masser af fremtid og udfordringer i de håndværksmæssige fag, hvor unge har mulighed for at videreuddanne sig. Vi skal også arbejde på, at få arbejdskraften derhen, hvor der er brug for den. Eventuelt via omskoling og efteruddannelse, siger Kristian Jensen.

For Keld Pedersen og Kim Poulsen handler det om at tiltrække og fastholde de personalegrupper, der er en forudsætning for virksomhedens udvikling - og hvordan man som virksomhed kan bidrage med kompetencer til uddannelse af de unge. Således er KP Automation allerede i dialog med universitet i Herning om events for de studerende og praktikforløb.

- Hvis ikke der sker noget, kommer vi til at mange ressourcer på mandskabssiden, siger Keld Pedersen.

De to erhvervsfolk og to politikere fik sig en god snak under besøget og er enige om, at der skal sættes ind over for og italesættes mere om de tekniske uddannelser og de attraktive muligheder, det giver for både uddannelse, beskæftigelse og karriere.

Ib Lauritsen: - Vi skal gave mere anerkendelse af det fysiske, tekniske arbejde, der kan åbne en spændende verden. Det kan da godt være, de unge skal en tur til en storby for at videreuddanne sig, men har de fået en god oplevelse og set mulighederne lokalt, kan det sagtens være, de vender tilbage efter uddannelse. Og det har vi brug for.

Ministeren er enig:

- Mange har stadig et fejlagtigt billede af en erhvervsuddannelse, der fører til arbejde i et beskidt lokale. Sagen er, at det åbner op for ligeså mange muligheder som en almen gymnasie-uddannelse. Alt for mange almene studenter kommer aldrig videre og udgør i dag den største faggruppe i 3F, siger Kristian Jensen.


Ordet er dit