Tip os log ind
Anders Udengaard hylder ulvens genkomst for at skabe større biodiversitet i Danmark foto privat

De borgerliges usaglige kamp mod naturen

11. juli 2017, 07.45

LÆSErBREV Så blev det endnu engang tid til, at de borgerlige partier angriber den trælse og irriterende natur. Denne gang er anledningen, at der for første gang i nyere tid er et ulvepar, der har formastet sig til at få unger i Danmark.

Hos Venstre mener man, at det må være på tide at gøre det lovligt at skyde ulven. Dansk Folkeparti er mere kontante og melder helt ærligt ud, at den simpelthen skal udryddes igen, så danske skovbørnehaver kan være trygge.

Til dagligt arbejder jeg i en sådan skovbørnehave, og hvis vi skulle bruge tid på at rende rundt og frygte naturen, så ville det give langt større mening at være bange for skovflåter og grøn fluesvamp. Det gør vi dog ikke, for det er ærligt talt spild af tid. Generelt er der ingen grund til at gå og være bange - og slet ikke for ulve.

Anderledes føles det for nogen landmænd. Da ulven første gang vendte tilbage til Danmark, havde vi lokalt nogle ret ubehagelige oplevelser, hvor fåreflokke blev angrebet. Men hvad de borgerlige partier glemmer er, at vi blandt andet på baggrund af disse episoder for længst har fået udarbejdet en glimrende forvaltningsplan for ulve, som både giver tilskud til etablering af sikre hegn, som yder erstatning til landmanden, hvis uheldet alligevel er ude, hvilket det i dag yderst sjældent er, og måske vigtigst af alt; som giver mulighed for at regulere den danske bestand af ulve, hvis det skulle blive nødvendigt. Det har det bare aldrig været, og det er det heller ikke i dag.

Hvis Venstre og landbrugets store interesseorganisationer, i sædvanlig forening, gerne vil minimere den i forvejen meget lille risiko for, at ulven tager et får, så var det meget bedre at tage et opgør med, at Danmark har en af verdens suverænt mest intensive landbrugsproduktioner.

Hvis vi reducerede det samlede opdyrkede areal betragteligt og i stedet oprettede større områder med uberørt natur, ville det være gavnligt for både biodiversiteten, landbruget og samfundet som helhed. Ulvens genkomst er endnu et godt argument i en lang række af gode argumenter for dette.


Ordet er dit