Tip os log ind
  • 1/: Inger Støjberg (V) var yderst veltalende og veloplagt ved Isenvad Venstres møde i den gamle købmandsgård.?
  • 1/: Ministerens smarte støvletter.
  • 1/: Mødets vært, den lokale byrådskanditat Gert Bækgaard, var ganske fornøjet over at have haft besøg af to ministre på en uge. Mandag 23. oktober var finansminister Kristian Jensen i Isenvad.
  • 1/: Borgmesterkandidat Ib Lauritsen (V) var også til møde i Isenvad. Her taler han med en af de lokale, tidligere gårdejer og landboformand Knud Jensen.
  • 1/: Inger Støjberg (V) var yderst veltalende og veloplagt ved Isenvad Venstres møde i den gamle købmandsgård.?
  • 1/: Mødets vært, den lokale byrådskanditat Gert Bækgaard, var ganske fornøjet over at have haft besøg af to ministre på en uge. Mandag 23. oktober var finansminister Kristian Jensen i Isenvad.

En vittig og skarp Støjberg i Isenvad

Udlændinge- og integrations-ministeren blev modtaget som en rockstjerne i den gamle købmandsgård
02. november 2017, 06.57

Isenvad Det politiske møde i Isenvad Købmandsgård tirsdag var sat til at begynde klokken 18.45. Det viste sig at være i særdeles god tid. Måske for at få forventningerne til at stige ekstra blandt de mere end 100 fremmødte.

Der kunne sagtens have været flere, men Isenvad Venstre havde nærmest ikke havde annonceret arrangementet, idet de var nervøse for at blive overrendt.

19.08 gik bagdøren op og ind trådte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) omgivet af sine to livvagter. Efter et par rituelle håndtryk af partifæller - og montering af mikrofon bag øret, trådte Inger Støjberg op på det nøgne podie, hvor hun befandt sig den næste halvanden time.

Publikum fik tydeligvis, hvad de var kommet efter. Ministeren var særdeles veloplagt, skarp og vittig. Hun var åben for alle spørgsmål, der måtte komme, idet hun blot skulle nå at være i København inden klokken 8.00 onsdag, som hun sagde.

Hun antydede, at publikum i den gamle købmandsgård ikke skulle være bange for, at hun ville køre træt.

- Jeg plejer at sidde i samråd med Johanne Schmidt-Nielsen (Enhedslisten) fem timer ad gangen, nævnte ministeren.


Løvens Hule

- Du er kommet i Løvens Hule. Vi har jo et flygtningecenter kun lidt herfra, sagde aftenens vært, byrådskandidat Gert Bækgaard.

En geografi, Støjberg kender, idet hun en del gange har besøgt Udrejsecenter Kærshovedgård - som naturligvis også fik et par ord med på vejen.

En del af beboerne på Udrejsecentret overholder ikke deres melde- opholds- og underretningspligt, hvilket der aktuelt strammes op på med advarsler, bødestraffe, fodlænker eller fængsel.

Med hensyn til fodlænkerne, forklarede ministeren, at de volder tekniske problemer. Fodlænkerne kører på batteri, der skal oplades. Det sørger almindelige lovovertrædere for at gøre, idet de helst vil have afsonet straffen hurtigts muligt. Modsat eksempelvis udlændinge på tålt ophold. Når de smutter fra Udrejsecentret, løber batteriet tør, og ingen aner, hvor de er.

- Det er lidt barokt, erkendte ministeren, som kunne fortælle, at flygtningestrømmene og folkevandringerne ikke kommer til at stoppe de næste mange år.

Støjberg fortalte om en tur til Benin City i Nigeria, som hun kaldte »Helvedes Forgård«.

- Jeg forstår udmærket, hvis folk ønsker at komme derfra. Der er ingenting at give sig til. Jeg besøgte et marked, hvor man solgte små plastikbøtter, der havde været kiks i. Der er ikke meget udvikling i det. Jeg mødte også en ung mand i en Arsenal-trøje og med en Kalasjnikov. Skydevåbnet var ægte, men Arsenal-trøjen var falsk, bemærkede Inger Støjberg.

Med et tilbageblik i tiden fortalte hun om den tiendedel af Danmarks befolkning, som udvandrede til Amerika uden at vide, hvad de gik ind til.

Ifølge ministren er det helt anderledes med nutidens migranter og flygtninge.

- Jeg besøgte en flygtningelejr i Jordan og spurgte et syrisk ægtepar med børn, hvor de gerne ville hen. De svarede, at de ville til Danmark, så deres døtre kunne få en gratis uddannelse og sociale ydelser, mens de læste. Ægteparret vidste nøjagtigt, hvor høj en SU, døtrene kunne få, fortalte Inger Støjberg, og fortsatte:

- Vi havde nok gjort det samme, hvis det var os. Jeg kender heller ikke nogen, som ikke vil hjælpe folk, der er i nød. Det ville jeg også selv gøre. Men vi skal kunne følge med. Antallet betyder noget.

Udrejsecenter Kærshovedgård er endestationen, inden beboerne skal ud af landet.

- Jeg har lige været i Norge, hvor Udrejsecentret ligger for enden af startbanen i lufthavnen i Oslo, fortalte ministeren.

En række lande nægter at tage imod deres egne borgere. Derfor bruger ministeren meget tid på at lave aftaler med de pågældende lande.

Ved besøget i Nigeria havde Inger Støjberg selskab af minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V).

- Skal vi give de lande udviklingsbistand, skal de også gøre noget i den anden ende, understregede Inger Støjberg, som mener, at Danmark skal være langt bedre til at kombinere de to ting.

Ministeren vil også kigge på, om det er muligt at nægte udstedelse af visum til lederne af de lande, som ikke vil tage imod deres egne borgere. Visum, som de blandt andet behøver, hvis de skal til Europa og have specialiseret lægehjælp.


Mislykket integration

- Ser vi 30 år tilbage, må vi konkludere, at integrationen er mislykkedes. Det allermest nedslående er, at billedet er det samme over hele Europa. Vi har aldrig formået at sige, »du skal arbejde, når du kommer hertil«. En bedre integration går gennem arbejdsmarkedet, pointerede ministeren, som også kom ind på de parallelsamfund, som indvandrere har opbygget rundt omkring i Danmark.

Støjberg nævnte Langkær Gymnasium & HF i Tilst ved Aarhus, hvor der går mange to-sprogede. Her har rektor udtalt, at eleverne forlader gymnasiet mindre danske, end da de kom ind.

- I parallelsamfundene danner der sig en modkultur til det danske, og det er gift for os, sagde Inger Støjberg, der sammen med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) aktuelt drøfter, hvordan man får gjort op med parallelsamfundene.

Inger Støjberg finder det for eksempel forkert, at en indvandrerkvinde, der har været i Danmark i 15 år får stillet en tolk til rådighed, når hun skal til skole-hjem samtale.

- Hvis jeg nu fandt mig en flot græker, som lavede græske frikadeller til mig hver dag, og jeg fik nogle børn - det skal nok gå hurtigt. Tror I så, jeg ville få en tolk stillet til rådighed, hvis jeg skulle til skole-hjem samtale? - hvis det findes i Grækenland, spurgte den 44-årige minister, som mener, at man ikke forstår samfundet, hvis man ikke taler sproget.


Nedslående

Hadprædikanterne kom aftenens gæst også ind på.

- Noget af det mest nedslående er hadprædikanterne, der prædiker død over jøder og homoseksuelle. Det er dybt deprimerende, at ingen rejser sig op, og siger prædikanten imod. Forestil jer, hvad der ville ske, hvis en dansk præst gjorde det samme. Han ville blive fyret samme dag, sagde ministeren, som nævnte, at der nu er lavet en liste over de, prædikanter, som Danmark ikke ønsker ind i landet.

Et andet sted, der har været forsømt ifølge ministeren, er tilsynet med muslimske friskoler.

- En Ulla, der ikke kan arabisk, kommer ud og kigger. Hun bemærker, at der ligger nogle tegninger i kopirummet, men tænker ikke mere over det. Så kommer der en på tilsyn, som kan arabisk. Han ser straks, at det materiale, der ligger i kopirummet handler om jihad og hellig krig, sagde Inger Støjberg, som også nævnte - og glædede sig over de gode eksempler.

- Jeg har to historier om kage. Først lagde jeg et billede på facebook, hvor jeg står sammen med en syrer, der havde fået en læreplads på Fyn. Det opslag var der ikke mange, der lagde mærke til. Et par måneder efter lagde jeg endnu et kagebillede op. Det blev set af 2,5 millioner menensker, forklarede Inger Støjberg.

Sidstnævnte eksemper stammer fra dengang, hun brystede sig af at have indført stramning nummer 50 på udlændingeområdet.

Under spørgerunden blev Inger Støjberg bedt om at svare på, om det gør indtryk på hende, når afviste asylansøgere på Kærshovedgård sultestrejker.

Hertil svarede hun:

- Talsmanden for de sultestrejkende kunne rejse hjem i morgen. Han vil bare ikke. Han mener, han skal være i Danmark og ikke i Iran.

Da Inger Støjberg steg ned fra podiet blev hun omgivet af partifæller og mange andre, som var meget opsatte på at blive fotograferet sammen med Udlændinge- og integrationsministeren. En af den populære ministers vagter overvågede optrinnet fra en plads ved den gamle købmandsgårds fryser, hvor der var lagt en plade på og dækket op med kaffe og »Venstre-platter« - grillpølser. Livvagten kan have tænkt, at han såmænd lige så godt kunne have dubleret for Kevin Costner, der spillede sangerinden Rachel Marrons (Whitney Houston) bodyguard i filmen af samme navn.Ordet er dit