Tip os log ind
Langt hovedparten af de knap 400 danske fyringer rammer i Brande, hvor Siemens Gamesa har dansk hovedkontor. ?
Foto: Flemming Hansen

Knap 300 lokale Siemens-fyringer

Tirsdag fik de berørte medarbejdere hos Siemens Gamesa besked om, at de er blevet fritstillet
06. december 2017, 10.42

Fyringer Medarbejderne hos Siemens Gamesa har den seneste måned gået i uvished om deres fremtid hos vindmølleproducenten, efter firmaet i begyndelsen af november meddelte, at 600 stillinger i Danmark skulle skæres væk. Det blev siden præciseret til 400 fyringer og 200 stillinger, som ikke vil blive genbesat.

I går blev der så sat navn på de fyrede, og ifølge CO Industris-tillidsrepræsentant hos Siemens Gamesa drejer det sig om 384 medarbejdere i Danmark.

Han har ikke det præcise tal for, hvor mange der er berørt i Brande og Ikast, men han vurderer, at det er langt hovedparten.

- Det er tæt på de 300 i Brande-Ikast-området, siger Jens Jørgen Sørensen.

CO Industri er Centralorganisationen af industriansatte i Danmark og repræsenterer ni fagforeninger, hvoraf de tre klart største er 3F, Dansk Metal og HK/Privat.

Hos Siemens Gamesa bekræfter man, at alle omkring 400 fyresedler er delt ud, men ønsker ikke at gå mere i detaljen omkring, hvor de er delt ud.

- Vi bliver ikke mere specifikke omkring de tal, siger Rasmus Windfeld, pressechef i Siemens Danmark.


3F er fortrøstningsfuld

Midt i fyringerne glæder Jens Jørgen Sørensen sig på de øvrige medarbejderes vegne over, at Siemens Gamesa også i går meddelte internt, at fyringsrunden var slut.

- Heldigvis kunne man gøre det så hurtigt, at man kunne informere resten i firmaet om, at det var ovre, så de resterende kan få en god jul uden at have ondt i maven, siger fællestillidsmanden.

3F Midtjylland har de seneste uger været med til at forhandle aftrædelsesordninger hjem med ledelsen og HR-afdelingen i Siemens Gamesa.

- Det er træls hver gang, der sker afskedigelser, og nu er det tredje store runde i år. Det er beklageligt, men jeg er fortrøstningsfuld for medarbejderne. Det er nogle af de dygtigste folk, som kan håndtere vindmøller, så det plejer at gå hurtigt med at finde arbejde, siger formanden for industrigruppen i 3F Midtjylland, Torben B. Andersen, som dog understreger, at der er stor forskel på de enkelte ansatte og deres jobmuligheder.

Torsdag er der jobmesse i Remisen i Brande, hvor a-kassen og jobcentret kommer og informerer om mulighederne for efteruddannelse og jobmuligheder hos andre lokale virksomheder. Fredag holder fagforeningen jobmesse i Vejle, hvor Siemens Gamesa også har en stor afdeling.

Langt de fleste af de fyrede er blevet fritstillet, og for de fleste af 3F Midtjyllands medlemmer betyder deres opsigelsesfrist, at de får løn frem til omkring 1. februar. Tidspunktet på året giver lidt udfordringer hensyn til at få de fyrede medarbejdere hurtigt ud i job.

- Det er et uheldigt tidspunkt at blive ledig på, fordi slutningen af januar og starten af februar er det tid på året, hvor der er flest ledige på grund af vejret, siger Torben B. Andersen.


Gode erfaringer med jobkontor

Siemens har tidligere i år vist, at vindkoncernen i stor udstrækning kan lykkes med at hjælpe fyrede videre til andet job. Da Siemens besluttede at lukke sin vingefabrik i Engesvang, blev 440 medarbejdere opsagt.

I samspil med blandt andre Ikast-Brande Kommune og 3F og med økonomisk støtte fra Beskæftigelsesministeriet blev der etableret et mini-jobcenter hos Siemens, hvor medarbejderne blev tilbudt at komme på kurser og kunne få hjælp til jobsøgningen. Det viste sig at have stor effekt. Ved lukningen af fabrikken 1. juli havde 340 ud af de 440 fundet nyt job.

Ordet er dit