Tip os log ind
Plads til masser af børneliv på Ungdomsgården, som nu forlades af Nordre SFO. Men måske opstår en privat daginstitution?
Foto: Privat

Ny privat institution på vej i Ungdomsgården

To pædagoger fra Ikast arbejder med planer om at omdanne Ungdomsgården til »Ønskelandet«
12. juni 2018, 11.45

IKAST Måske har Ungdomsgården alligevel en fremtid som en institution for børn.

31. juli forlader Nordre SFO lokalerne på Præstevænget i Ikast for at flytte i nye lokaler på Nordre Skole, og det betyder, at den gamle gård, der igennem årtier har fungeret som hjem- og fristed for børn og unge, står tom og forladt.

Men måske ikke så længe.


Pædagog-ægtepar bag planen

To pædagoger, der er gift og arbejder i Ikast, har samlet en initiativgruppe, som forsøger at starte et privat dagtilbud i Ungdomsgården for vuggestue- og børnehavebørn med start engang i 2019.

Bag initiativet står Rasmus Hebsgaard og Anne Hartig Hebsgaard, der arbejder som pædagoger henholdsvis på Østbyens SFO og i Børnebyøster. De søger nu kommunen om tilladelse til at oprette en privat daginstitution, som de har døbt »Ønskelandet«.

Ansøgningen behandles af børne- og undervisningsudvalget onsdag, og fra forvaltningen giver man grønt lys til en opstart fra januar næste år - under forudsætning af, at der fås ibrugtagningstilladelse til bygningerne på Præstevænget.

De ejes nemlig af Ikast KFUM og K. Og der pågår pt. forhandlinger mellem kommunen og KFUM og K om ophør af lejemålet og forhandlingerne med Ønskelandet om overtagelse.

- Vi håber på, at tingene falder på plads i løbet af sommeren. Men den første opgave er naturligvis at få kommunens tilladelse til at oprette et privat pasningstilbud, siger Rasmus Hebsgaard.

Og meget tyder på, at den får de.


Et fantastisk miljø

Rasmus Hebsgaard har selv gået på Ungdomsgården som barn og ung og har ligesom hundredevis af andre børn elsket den gamle gård med de store omkringliggende arealer, der har dannet rammen om et aktivt udeliv for børnene.

- Der er et fantastisk miljø og mange muligheder for et godt børneliv på Ungdomsgården, som i mange år har været omdrejningspunkt for børneliv, siger Rasmus Hebsgaard. Ønskelandet arbejder med en normering i starten på 13 vuggestuebørn og 23 børnehavebørn - det kan senere udvides til 26 vuggestuebørn og 48 børnehavebørn.

Der er udarbejdet såvel vedtægter som læreplaner og visioner for »Ønskelandet«. Af dem fremgår det blandt andet, at man i samarbejde med forældre og børn vil skabe rammer, der fremmer børnenes udvikling, trivsel og selvstændighed.

»Vi ønsker at skabe et trygt miljø, der fremmer en alsidig og demokratisk udvikling for både børn og ansatte. Der skal tages udgangspunkt i barnets verden, idet barnets individuelle og personlige karaktertræk styrkes med henblik på deltagelse i et fællesskab, hvor barnets nysgerrighed og fantasi vækkes bl.a. gennem leg, musik, rytmik og samvær med andre børn«, står der i værdigrundlaget.


Hjemlig atmosfære

- Vi vil møde hvert enkelt barn i børnehøjde. Vi vil skabe en kultur, hvor børnene bliver mødt af engagerede og nærværende voksne, der guider børnene i et positivt miljø, siger Rasmus Hebsgaard.

Børnehuset Ønskelandet, samt legepladsen, er omkranset af store træer, som danner rammen for en hyggelig atmosfære.

- Vi vil få masser af plads - ude og inde - hvilket har stor indflydelse på vores hverdag, der er præget af glæden ved en dagligdag, der tager afsæt i legen, inspirationen og fordybelse. Vi vil skabe en hjemlig atmosfære, hvor vi alle har lyst til at være. Hjertet i huset, er som i mange hjem indrettet med et køkken/alrum, hvor duften af hjemmebagte boller, giver en sanseoplevelse af hjemlighed. Herfra er der forskellige legerum, som giver børnene mulighed for at fordybe sig i legen og forskellige aktiviteter.

Så langt så godt med visionen. Lige nu handler det om at få byrådets endelige tilladelse - og ikke mindst færdigforhandle med KFUM og K.

Men noget tyder på, at der igen kan opstå børneliv på privat initiativ i den nordlige bydel.


Ordet er ditMere Ikast