Tip os log ind
  • 1/: Over hele landet vajede fanerne for de danske udsendte soldater, og også i Ikast var veteranerne mødt frem for at markere den nationale flagdag.
  • 1/: Erik Clausen fra Viborg var med hold fem og seks på Cypern i 1966-67. Han ved godt, at de danske soldaters ophold dernede af nogle blev betegnet som en »badeferie«, men det bliver han lidt fortørnet over. Han er nemlig blevet skudt på, og han husker også, at omkring 20 danskere ikke vendte tilbage fra den fredsbevarende opgave.
  • 1/: Det var mest pårørende, der stod i små grupper, og deltog i markeringen for de udsendte danske soldater.
  • 1/: Generalløjtnant Leif Simonsen fra Ikast fortalte i sin tale, at der atter står respekt om mennesker i uniform.

Bærer igen uniform med stolthed

06. september 2018, 13.15

ikast Veteraner... det er da vist noget med biler? Eller det troede han i hvert fald, da han var helt ung, men tidligere generalløjtnant Leif Simonsen, Ikast, blev klogere, da han i starten af 70'erne tog til USA for at uddanne sig inden for flyvevåbnet. På det tidspunkt begyndte Vietnamkrigens ofre at vise sig i USA. De unge mænd, eller krigsveteranerne som de blev kaldt, kom fysisk og psykisk traumatiserede tilbage til det land, der havde sendt dem i krig på den anden side af kloden.

På det tidspunkt var der en stor uvilje i den amerikanske befolkning mod Vietnamkrigen, og der var ikke store donationer eller støtte til de ødelagte mænd, fortalte Leif Simonsen, da han i går var hovedtaler i Ikast på landets årlige flagdag, den tiende af slagsen.

- Der var også meget modstand mod krig og mænd i uniformer herhjemme, så dengang tog man næsten aldrig sin uniform på, hvis man bevægede sig udenfor sit arbejde, fortalte han.


Frivillige vil med

73-årige Leif Simonsen afsluttede sin militære karriere som chef for Flyvertaktisk Kommando på Flyvestation Karup i 2005, og han har været med gennem modstanden, men også set hvordan holdningen til den militære indsats har ændret sig gennem årene.

- Tingene har det jo med at ændre sig, og Danmark besluttede sig for at være en krigsførende nation. Ikke fordi vi var tvunget til det, men fordi vi ville yde en humanitær indsats i samarbejde med ramte områder, så det ikke kun var de magtfulde lande, der skulle beslutte udviklingen, sagde han.

Leif Simonsen fortalte, at han personligt har kæmpet en hård kamp for, at når Danmark skulle sende unge mennesker i krig, så skulle det også ske på baggrund af den bedste uddannelse og med det bedste materiel. Og det er lykkedes, mener han.

I sin tale fortalte han også om den store skepsis, der havde været til, at man ville rekruttere styrkerne gennem frivillighed. Men den skepsis blev gjort til skamme.

- Der var rigtigt mange, der gerne ville være med. Og det er der også i veteranforeningerne, for her vil man gerne videreføre det kammeratskab, der opstår, når man er udsendt sammen. Det er helt specielt, fordi man skal kunne stole på hinanden i kritiske situationer, sagde han og fortalte, at danske soldater overalt bliver hædret for at være med til at gøre verden til et bedre sted at være.

- I dag bærer vi vores uniformer med stolthed, sagde han og omskrev Flower Power generationens slagord »Make love, not war«.

- I dag bør det hedde »Make peace, not war«, sagde han.

Flagdagen fandt sted på Torvet med efterfølgende kaffebord på Rådhuset.Ordet er ditMere Ikast