Tip os log ind
Spørgsmålet er hvad der kommer til at ske med friluftsbadene i Bording - som her på billedet - og Engesvang.
Foto: Flemming Hansen

Kultur og fritid rammes hårdt

Musikskole, bibliotek, Remisen, Bakkehuset, svømmebade blandt de steder, hvor der skal spares markant
13. september 2018, 16.26

BYRÅD Det er populært sagt de voksne og deres fritids- og kultur-interesser, der rammes af den kommunale sparekniv i 2019 og årene fremover.

I forsøget på at ramme kernevelfærds-områder med skoler, pasning og ældre mindst muligt - er alle partier blevet enige om en markant besparelse på stort set de fleste kultur- og fritidsområder.

Tilskuddet til turismen reduceres med en halv million kroner, og det kan reelt bringe Ikast-Brande Turistforening mod en lukning.

Man fjerner det kommunale tilskud til medfinansiering på 150.00 kroner af de såkaldte LAG-midler, der går til udvikling i landsbyerne.

Lokaletilskuddet reduceres med en halv million. Det samme gør biblioteksdriften med en halv million og musikskolen med 200.000 kroner.

Ensemble Midt Vest vil snart være fortid. I to år spares 93.000 og i 2021, hvor aftalen skal fornyes, melder man sig helt ud af medfinansieringen af det klassiske ensemble.

Og så er der ellers en perlerække af tilskudsmodtagere, som reduceres i tilskud. 650.000 skal spares på svømme- og friluftsbade

Et af de markante er svømmebade og friluftsbade, der skæres ned med 650.000 kroner. Det sker med otte procent på tilskuddene til Bording og Engesvang Friluftsbade - resten fordeles ligeligt mellem svømmehallerne i Ikast og Brande.

På kulturområdet - hvor Ikast-Brande Kommune i forvejen ligger i dem nederste ende af skalaen i udgifter per indbygger - nærmer man sig faretruende bunden.

Harrild Hede Naturcenter skal reducere 35.000 kroner.

Operaen i Midten 22.000.

Stadion og idrætsanlæg 200.000.

Remisen 250.000.

Bakkehuset 50.000.

Elitesatsning 40.000.

Unge Sangere 50.000.

Taekwondosatsning i Brande 40.000.

Billedkunstrådet 24.000.

For at nævne nogle.

Og der er vel at mærke tale om reduktioner hvert år i de kommende fire år.

Dertil kommer en generel reduktion på alle kommunale områder (minus bl.a. psykiatri og handicap) på to procent i 2019 stigende med 1 procent mere hvert år frem til og med 2021, som vil ramme flere af områderne.

Det bliver med andre ord mindre sjovt at være voksen og dyrke fritid og kultur i årene fremover.

Og spørgsmålet er, om det ikke også bliver mindre attraktivt at flytte hertil.

Men har et byråd i den nuværende situation et valg?


Ordet er ditMere Politik