Tip os log ind
  • 1/: 91-årige Johanne Pedersen skal have kildevand med i biografen. Hun bor i Rolighedsparken, men kommer oprindelig fra Isenvad, og familien, som hun stolt fortæller, består af 5 børn, 15 børnebørn og 24 oldebørn.
    Foto: Flemming Hansen
  • 1/: Næsten 97-årige Karl Lauritsen (bagerst til højre) har sikret sig en god plads bagerst. Han har ikke været i biografen, siden Ikast's gamle biograf lukkede i 1984.
  • 1/: Der var masser af kørestole på rad og række uden for biografsalen.
  • 1/: Ung eller gammel. Der skal provianteres, når man skal ind i mørket med Morten Korch.

Ad mindernes allé med Morten Korch

07. oktober 2018, 10.51

ikast Duften af popcorn hænger tungt i foyeren i Ikast Bio, og netop sådan skal en biograf dufte.

91-årige Johanne Pedersen fra plejecentret Rolighedsparken, er sammen med beboere, pårørende og personale i Ikast Bio til en særforestilling kun for dem, og hun er en af de første i køen i kiosken. Hun skal godt nok kun have en flaske kildevand, for hun »har lidt med maven« og styrer udenom popcornene.

- Det er i hvert fald 30 år siden, at jeg har været i biografen. Jeg har altid haft lidt med ryggen, så jeg har glædet mig meget til at komme afsted i dag, siger hun for inde i mørket venter Morten Korch og »Manden fra Svanegården«. Den mindes hun godt nok ikke at have set før.

- Det er så længe siden, at jeg var i biografen, så jeg slet ikke kan huske de film, vi så, siger Johanne Pedersen, der før hun flyttede på Rolighedsparken kom fra Isenvad.

Og hun er glad for de gode tilbud, der følger med plejecentret.

- Vil du ikke nok skrive, at folk ikke har noget at frygte, når de skal på pleje­center? Vi har det så godt, og de laver mange ting for os, siger hun.


En fed oplevelse

Det er ergoterapeut på Rolighedsparken Trine Bjørngaard, der har taget initiativet til biografturen. Med støtte fra aktivitetspuljemidlerne blev det muligt ikke kun at invitere Rolighedsparken men også Kærmindeparken og Frisenborg. I alt er mellem 60-70 i biografen.

- Jeg har længe tænkt på, at det kunne være en fed oplevelse at give vores beboere. Selvom de kan se film i fjernsynet, så er det altså en helt anden oplevelse at komme herind i mørket, siger hun og glæder sig over, at pårørende og frivillig har meldt sig som hjælpere, for det betyder, at langt flere kan komme afsted.

- Vi har mange i kørestole, og det kræver et sæt hænder til hver kørestol, siger Trine Bjørngaard.

Inde i biografen er den miderste række holdt fri, så kørestolsbrugerne kan parkere midt i salen uden at være til gene for andre. Det lykkes dog for langt de fleste, at komme over i de dybe biografsæder, men havde man regnet med, at der ville være kissemissei på bagerste række, så blev man skuffet.

Der var alt for mange trapper at bestige.


Gensyn med film

Karl Lauritsen, der fylder 97 år om to uger, har også fået sig godt placeret. Han kan nu godt lide at se film i fjernsynet, men når tilbuddet om en helt anden oplevelse kom, så slog han til.

- Jeg har set filmen før, og det er et rigtigt godt valg, de har taget. Jeg glæder mig til at se den igen, siger han.

Sidst Karl Lauritsen var i biografen var det for at se en film, der spillede i Ikast' gamle biograf, Phønix Teatret. Den lukkede i 1984.

- Jeg har da været her i Ikast Bio en enkelt gang, men det var ikke for at se film, siger han.

Biografchef Bjarne Raabjerg fortæller, at det bliver mere og mere almindeligt, at private lejer biografen til fremvisning for for eksempel medarbejdere.

- Companys viser snigpremiere på »Journal 64« for sine medarbejder, siger han.


Ordet er ditMere Ikast