Tip os log ind
Et flertal i byrådet ønsker Udrejsecenter Kærshovedgård lukket. Det viser en ny rundspørge, hvor 15 ud af 23 har deltaget. Alle 15 har givet samme konklusion.
Foto: Christian Sjurman

Samtlige partier i byrådet står sammen: Luk Kærshovedgård

Lokalpolitikerne i Ikast-Brande vil have Udrejsecenter Kærshovedgård lukket. Det viser Herning Folkeblads rundspørge
02. november 2018, 14.02

Kærshovedgård Synes du Kærshovedgård skal lukkes?

Det spørgsmål har Mediehuset Ikast-Brande stillet til samtlige byrådspolitikere i Ikast-Brande Kommune. Ud af de 23 byrådspolitikere har 15 svaret på henvendelsen.

Alle 15 har svaret »Ja« og ser altså helst, at centret lukker og slukker. Ingen af de lokale politikere ønsker, at Kærshovedgård fortsat skal være i drift, og der er bred enighed på tværs af partierne.

Rundspørgen er således blevet besvaret af repræsentanter fra samtlige fem partier i byrådet, og både Fælleslisten, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti drømmer om en udrejsecenter-fri fremtid på Kærshovedgård.


Men bliver de hørt?

De lokale politikere har set udrejsecentrets afsmitning på lokalområdet og med stigende kriminalitet og utryghed til følge. I særdeleshed omkring nabobyen Bording, der i to år har måtte finde sig i tyveri, hærværk og vold. Siden 2016 har der været 85 sigtelser mod beboere på Kærshovedgård - heraf 33 for butikstyveri.

Men Udrejsecenter Kærshovedgård lukker nok ikke umiddelbart. Lokalpolitikerne har nemlig slet ikke magt til at beslutte, hvad der skal ske i denne sag. Det er op til Christiansborg og i særlig grad op til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), hvad der sker med Kærshovedgård.

Ikast-Brandes borgmester Ib Lauritsen (V) kommer fra samme parti som Inger Støjberg, men er ikke kommet med noget svar på Folkebladets spørgsmål. Men tidligere i år har Ib Lauritsen udtalt til Kristeligt Dagblad, at han vil byde en lukning af centret velkommen.


Frustration over centret

To tredjedele af byrådet har svaret på Folkebladets spørgsmål om udrejsecentret, og bag det rungende klare svar og ønsket om en lukning gemmer sig en frustration over ikke for alvor at kunne gøre noget ved problemerne.

- Det er helt klart, at det er en sag for folketinget, og der skal ikke herske tvivl om, at jeg lægger al den pres på landspolitikerne, der skal til for at få dem til at finde en løsning på problemet, siger Gert Bækgaard fra Venstre.

- Det er regeringen, der har ansvaret for Kærshovedgård, og den bør også tage ansvaret for de konsekvenser, det har for et lille samfund som Bording, siger Kasper Pauli Pedersen fra Socialdemokraterne.

- Selvfølgelig væsentligt at sige, at vi som byråd ikke blev hørt eller spurgt i forhold til oprettelsen af centeret. Beslutningen blev truffet hen over hovedet på os, siger Frank Heidemann fra Socialdemokraterne.

Kirsten York Helms fra Konservative er træt af selve eksistensen af centret:

- Kærshovedgård er ikke rimeligt, siger hun direkte.


UnDersøgelseN

Vi stillede de 23 folkevalgte byrådspolitikere i Ikast-Brande spørgsmålet;

Synes du Kærshovedgård skal lukkes?

15 synes Kærshovedgård skal lukkes ned

1 ønskede ikke at svare

7 besvarede ikke henvendelsen

Ud af de 15 besvarelser har mindst et medlem fra hvert parti foretrukket en lukning.

Svarene er indhentet i perioden 30. oktober - 2. november 2018.

Politikerne fik mulighed for at uddybe deres svar.

Ordet er ditMere Ikast-Brande