Tip os log ind
  • 1/: Flere beboere oplevede varmen fra både fakler og mennesker udenfor Kærshovedgård.
    Foto: Jan Anderschou
  • 1/: Anemone Samy byder velkommen til en lysfest for humanisme, næstekærlighed og menneskerettigheder.
    Foto: Jan Anderschou
  • 1/:
  • 1/: En deltager fra Fyn var mødt op for at støtte initiativet.
    Foto: Jan Anderschou


Hvad er det der foregår udenfor?

Spørgsmålet stilles på Farsi, et sprog der er udbredt i og omkring Iran, men denne aften altså høres på Kærshovedgård
13. november 2018, 06.47

Kærshovedgård Årsagen til spørgsmålet er en samling mennesker, der har taget opstilling på vejen udenfor Kærshovedgård. Solen er for længst gået ned, og det er ikke normalt med folk der snakker og griner ude i mørket.

Den lille flok er samlet for, netop at bryde med mørkets gerninger. Der er kaldt til lysfest, som det bedste våben i den kamp. Og lyset brød frem efterhånden som de mange fakler blev tændt.

Politiet havde placeret aktiviteten syd for vejen, på grusvejen hen til museet. Det var så politiets største udfordring denne aften, at sikre sig folk ikke blev kørt ned af de få biler, der lejlighedsvist kørte til og fra Bording.

Med andre ord var det en fredelig begivenhed, som der netop var lagt op til.


Langt navn med et budskab

Arrangørerne havde i invitationer skrevet "Lysfest for Humanisme, næstekærlighed og menneskerettigheder".

- Det er en helt klar tanke, at vi ikke kalder det en demonstration, siger Anemone Samy, der er talsperson og initiativtager.

- Vi ønsker at vise, at Danmark ikke kun er fremmedhad, men i høj grad også rummer humanisme og næstekærlighed.

Anemone Samy er halvt dansk og halvt egyptisk. Hun har derfor fået integration ind med modermælken.

Og så er hun et meget engageret menneske, som gerne bidrager med sine holdninger i samfundet. Hun bor i Aarhus, og har der engageret sig i lærerkonflikten for nogle år siden, ligesom hun har været i debat med borgmesteren om Gellerupplanen.

I aften er det Udrejsecenter Kærshovedgård, der er rammen om hendes budskab. Et budskab hun ikke er alene om.

Biskop Henrik Stubkjær fra Viborg havde formuleret en tale, men var ikke selv til stede for at fremføre den. Netop 9. november 2018 er 80 årsdagen for Krystalnatten, der er blevet indbegrebet af etnisk forfølgelse. Det er samtidigt 69 år siden Menneskerettighedskonventionen så dagens lys. Og faktisk er det også præcis 29 år siden Berlinmurens fald. På mange måder en mindeværdig dag, som har afstedkommet talrige arrangementer rundt om. Biskoppen var derfor optaget i et andet arrangement, men havde givet talen videre til Provst Poul Erik Knudsen, der selv er engageret fortaler for næstekærlighed.

Sang på dansk, farsi og andre sprog

De omkring 80 fremmødte blev også tilbudt musikalsk underholdning, ja endda fællessang.

Lydniveauet steg betragteligt da forsangeren istemte "We Shall Overcome" fra legendariske Joan Baez. Det var en de kendte, kunne man høre.

Lidt senere kom en sang på Farsi. En del beboere var kommet udenfor, hvor de kunne føle sig velkommen blandt de fremmødte.

Under denne sang var koret lige knap så kraftigt, men der var dog flere fremmødte med danskklingende navne, der også sang med på de mellemøstlige toner.

En af dem der synger med på farsi er Lindvig Osmundsen. Nok har han et efternavn, der ikke er meget udbredt i Danmark, men han har virket som præst i Bording gennem en årrække. I dag driver han en Bibelcafe, hvor indsatte fra fængslet, kommer til udbytterigt samvær.

- Ja, jeg kalder det et fængsel, for det er hvad det er, siger den tidligere sognepræst.

Han deler initiativgruppens formål med aftenens arrangement, som Anemone Samy begrundede således:

- Alle mennesker, uanset etnisk eller religiøs baggrund, har ret til at flygte fra krig og forfølgelse, og har krav på at blive behandlet med værdighed og med udgangspunkt i humanistiske værdier. Det er ikke tilfældet på de to udrejsecentre Sjælsmark og Kærshovedgård samt Udlændingecenter Ellebæk.Ordet er dit