Tip os log ind
  • 1/: Det allerførste medarbejderteam på Brande Højskole i 1993. Fra venstre ses: Merethe Pedersen, Tonny Pedersen, Helle Nørregaard Bloch, Lars Jespersen, Rita Veng, Marietta Mogensen, Mogens Sommer Madsen, Kisser Lynge Madsen. Skolens mangeårige pedel, Finn Jensen, var ansat, men kom åbenbart ikke med på billedet.
    Foto: Illustration Fra Bogen
  • 1/: Kunstneren Bjørn Nørgaard sammen med hunden Walter ved indvielsen af »Odins Øje« i 2002.
    Foto: Illustration fra bogen

Man skal turde forvente det uventede

Brande Højskoles første 25 års historie udgivet i bogform
01. december 2018, 17.08

Brande Højskolen i Brande har bevist - faktisk fra første dag - at man formår at omfavne moderne it-teknologi. Derfor er der ikke noget, der skal bevises. Derfor lefles ikke for popsmarte netbaserede formater, når 25 års højskolehistorie skal fortælles. Man vælger det velafprøvede dannelses-format - bogen.

»Verden ifølge Brande Højskole« er titlen på jubilæumsværket, der blev offentliggjort i forbindelse med fejringen forleden. Det består af en række tematiske kapitler, et for hvert år, som kommer omkring uddannelse, ungdom, kunst, ordblindhed og meget af det, der både tegner samtiden og det, Brande Højskole beskæftiger sig med.

Men selvfølgelig skal historien om etableringen også fortælles, og det bliver den med et tilbageblik til den første arbejdsgruppe i 1990, annonceringen i 1992 og starten i 1993, hvor tekstildirektør Max Pedersen, Brandtex, tilskrives en stor del af æren for, at det økonomiske grundlag blev tilvejebragt på et kritisk tidspunkt.

EDB-baseret undervisning - som det hed dengang - var en del af højskolens profil fra starten, og i en tid, hvor mange mennesker tilbringer snuden nede i smartphonen en stor del af dagen, er det en aha-oplevelse at gense de gamle undervisningslokaler på højskolen med skærmterminaler så store som mikrobølgeovne. Elevernes fascination af, at man kunne sende besked fra computer til computer og sågar fra værelse til værelse, virker jo helt kuriøst i en nutidig kontekst, men det illustrerer fint den rivende udvikling på området.


Fornemt besøg

Dronning Margrethes besøg på højskolen i 2000 får naturligvis også et kapitel i bogen. Anledningen var indvielsen af den nye gård med vandkunst af Bjørn Nørgaard. Under rundvisningen fik hun i edb-lokalet overrakt sin egen hjemmeside, www.margrethe2.dk, og det kom vist som en overraskelse.

To år senere kom Bjørn Nørgaard igen til Brande for at gøre værket »Odins Øje« færdigt, og værket udgør nu en central del af den kunstsatsning, som højskolen også står for. Både kunst, arkitektur og årsplakaten har fået kapitler i bogen.

Et jubilæumsskrift er naturligvis også anledningen til at komme om bag de bærende værdier for skolen, og med elevers egne udsagn sættes der både ord og billeder på, hvilken forskel en højskole kan gøre. Man fortæller, hvorledes man ved »at gå konkret« kan folde sine ideer ud. Og hvad det vil sige, må man læse bogen for at blive klogere på.

Jubilæumsskriftet er tænkt som en hyldest til Brande Højskole og verden omkring den.

Det sker blandt andet med henvisning til den allerførste stillingsannonce efter nye medarbejdere, hvor overskriften lød: »Har du lyst til at præge fremtidens højskole?«. I dag er man overbevist om, at Brande Højskole har præget højskoleverdenen.

Bogen er dedikeret til alle elever, lærere og gæster af huset, der igennem de 25 år har turdet forvente det uventede. Bogens 132 sider giver gode bud på, hvad det kan være, og de sidste fem sider er sat af til, at man kan begynde at skrive på de næste 25 års historie.


Ordet er ditMere Brande