Tip os log ind
  • 1/: Gustav Holm (t.v.) og Lasse Bak Nielsen har i denne uge støvsuget talrige biler og tjent penge til at give videre til flygtningebørn.
    Foto: Mikkel Korsgaard Christensen
  • 1/: Et udpluk af produktionen fra træværkstedet.

En kæmpe julegave fra Engesvang til Syrien

Engesvang Skole afsluttede i går en temauge, hvor eleverne har samlet ind til Dansk Flygtningehjælp
11. december 2018, 15.09

Engesvang På parkeringspladsen foran Engesvang Skole blander lyden af stiv kuling sig med lyden af ... støvsugere. På en lang række holder lærerenes biler parkeret, og ved siden af er flittige elever fra overbygningen i gang med at rengøre de mange parkerede biler. Skolen har ikke indført børnearbejde, og her er heller ikke tale om fortolkninger af en eftersidning. Hele skolen er nemlig i fuld gang med at samle ind til Dansk Flygtningehjælp under mantraet »Børn hjælper børn«.

- Vi er støvsugerbanden, lyder det fra Gustav Holm, som sammen med makkeren Lasse Bak Nielsen er i fuld færd med at støvsuge biler for 50 kroner pr. bil, som ubeskåret går til flygtningebørn.

Følger man forlængerledningen til støvsugerne fra parkeringspladsen og ned mod skolen, afløses støvsugerstøjen af taktfaste bankelyde fra skolens sløjdlokale. Her hamrer, saver og filer de elever - på tværs af klassetrin - som har valgt at producere ting i sløjd.

- Vi er ved at male boden, lyder det fra 14-årige Emil Schou. Han nyder at have temauge, og i år giver det også noget andet end afveksling, mener han.

- Det giver mening at kunne hjælpe andre. Det er god stil, og det kan jeg godt lide, siger Emil Schou, mens han giver den kommende salgsbod endnu et lag lyseblå maling. Overalt på skolen er eleverne i gang på forskellige værksteder, hvor en lang række produkter og gaveartikler bliver produceret med henblik på salg, så overskuddet kan doneres.


Julens budskab er fællesskab

Selve temaugen går under navnet »Julen har bragt«. Annette Uldum er SFO- og indskolingsleder, og hun er glad for, at eleverne foruden at have det sjovt også nyder at tage et medansvar for børn, der har det svært ude i verden.

- Ud over produktionen og julehyggen ude i værkstederne får eleverne viden om de lande, hvor flygtningebørnene kommer fra. Eksempelvis indledes dagene med undervisning og film, så eleverne kan lære noget om landene og om Dansk Flygtningehjælps arbejde, forklarer hun.

- I tiden er der en masse snak om julestress, og julen handler om meget mere end gaveræs. Vi har her på skolen for nyligt lavet nye værdigrundlag, hvor fællesskab er en af værdierne, og i sådan i en temauge ser vi virkelig fællesskabet udfolde sig på tværs af køn, klassetrin og interesser, siger Annette Uldum.

Når valget faldt på, at temaugen skulle have et velgørende udgangspunkt, skyldes det en beslutning fra skolens elevråd, og resultatet af salget i går til åbent hus blev intet mindre end 25.000 kroner i runde tal.

Annette Uldum forventer, at næste års temauge også vil få et velgørende fokus og håber at skolen næste år kan tjene endnu flere penge, som skal doneres.

På parkeringspladsen har støvsugerbanden fået færdiggjort dagens opgave. Drengenes øvrige kammerater i overbygningen har i ugens løb udført forskellige former for arbejde, som de har modtaget betaling for. Til gengæld har de haft hel skemafri uge, og det har passet Gustav Holm glimrende.

- Det her kunne jeg godt vænne mig til, siger han med et smil og stiller sig hen til sin »støvsuger-buddy« Lasse Bak Nielsen for at tage et hvil i decembersolen.


Ordet er ditMere Engesvang