Tip os log ind
Politiets nyligt forstærkede afdeling indenfor forebyggelse, nærhed og tryghed »påminder« en cyklist på den gymnasiepakkede Bøgildvej i Ikast om at huske både forlygte og baglygte.?
Foto: Henrik Ole Jensen

Politiet uddelte en bøde i minuttet ved cykellygte-razzia

Onsdag og torsdag fangede politiet mørke cyklister ved gymnasierne i Herning og Ikast. Både elever og lærere kom i den sorte bog
15. december 2018, 09.11

Ikast Det giver en skinger lyd fra sig, da cyklens bremser bliver klodset. Cyklisten hopper hurtigt af. Og med god grund. Han har nemlig fået øje på politibetjent Kenn Hjort Sørensen, der som en noget mere autoritær skolepatrulje står klar ved fodgængerfeltet foran Ikast-Brande Gymnasium. Cyklisten hamrer ganske febrilsk på sin slukkede baglygte, mens politimanden nu langsomt kommer nærmere med bødeblokken fremme.

- Jeg forstår det overhovedet ikke! Baglygten virkede lige før, da jeg var nede i børnehaven, prøver den gymnasieansatte sig undskyldende frem.

På godt og vel 15 minutter uddeler politiet 14 bøder foran Ikast-Brande Gymnasium. Her er de på cykellygte-razzia onsdag morgen, og torsdag er turen så kommet til Herning Gymnasium.


Pas på om morgenen

Færdselsloven siger meget klart, at alle cykler skal have skarpt lys på fra solnedgang til solopgang. Dropper man lyset, sætter man sig som blød trafikant i en farlig situation og er nærmest usynlig for medtrafikanterne - blandt andre bilisterne, der i denne vintertid i forvejen bøvler med glatte veje og dårligere udsyn.

- Cyklisterne er drønmørke. Det er rigtigt vigtigt, der er styr på det, især her om morgenen, hvor der er mange biler på vej til arbejde. Jeg ville jo ønske, jeg ikke skulle skrive nogle bøder - det er ikke sådan her, det skal være, siger Kenn Hjort Sørensen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

En af dem, der kan begynde sin skoledag med en bøde på 700 kroner, er Nicolai Skipper Andersen fra 1.G på Handelsgymnasiet Ikast-Brande. Nicolai Skipper Andersen er ikke tilfreds med sin cykelmekaniker.

- Jeg har faktisk lige haft min forlygte til reparation, og jeg plejer altid at have lygterne tændt, så bilisterne kan se mig. Jeg har sgu ikke lige prøvet at få sådan en bøde før, men det er vel gode penge i kassen til dem, siger Nicolai Skipper Andersen, som understreger, at han synes, det er fuldstændigt fair, at politiet går direkte efter cyklisterne ved gymnasierne.


Søforklaringer og fortrydelse

Mens politiassistent Kenn Hjort Sørensen har travlt med at skrive en lyshåret gymnasieelev op, lister en vennegruppe snedigt forbi ham på Bøgildvej med et »fuck, det var tæt på«.

Ifølge Midt - og Vestjyllands Politi er det rent og skært tilfældigt, at de lige har valgt gymnasierne som lokation for razziaen.

Om det også er tilfældigt, at så mange cykellygter har valgt at strejke på nærmest synkron vis denne onsdag morgen er nok mere tvivlsomt.

- Amen, den er gået ned for strøm, mens jeg cyklede.

Og:

- Det er egentlig for dårligt, at batterierne kan fryse på den måde.

Andre er nu mere regulære i deres forklaringer, og de fleste synes, mødet med ordensmagten er pinligt, ærgerligt og selvforskyldt.

Alle personer over 15 år kan straffes kontant for en overtrædelse af færdelsloven, mens personer under den kriminelle lavalder bliver straffet med et telefonopkald til mor og far.


Opsang til forældre

Også ved Ikast Østre Skole har politiet i denne uge været flere mand til stede i morgentrafikken.

Det sker på baggrund af Herning Folkeblads artikler i sidste uge om store problemer med folkeskolebørn uden lys på i det trafikerede kryds, hvor Jyllandsgade møder Grønlandsgade og Gl. Skolevej.

Det oplyser Midt - og Vestjyllands Politi, som her primært har fokuseret på såkaldte adfærdsregulerende samtaler. Også med forældrene:

- Få nu tjekket op på ungernes lys, lygter og reflekser og hjælp jeres børn på sikker vej i trafikken, understreger politiassistent Kenn Hjort Sørensen.

En trafiksikker cykellygte skal kunne ses mindst 300 meter væk i almindeligt vejr samt være synlig fra siden.


Ny undersøgelse

Ingen i Danmark undersøger omfanget af brugen af cykellygter. Men nu er Rådet for Sikker Trafik på vej med nye initiativer, der skal give mere viden på området.

Det sker ovenpå Herning Folkeblads fokus på problemerne. Pressechef i Rådet for Sikker Trafik Søren Ørsted Pedersen fortæller at en større undersøgelse begynder allerede til januar.

- Efter jeres optælling på skolevejen i Ikast har vi besluttet, at vi til januar vil gennemføre en undersøgelse, hvor vi vil forsøge at få belyst, hvor mange der kører uden cykellys. Ud fra den interview­undersøgelse med trafikanterne kan vi formentlig få et mere generelt billede af, hvor stort problemet er.

- Vi overvejer også, om vi skal supplere undersøgelsen med en såkaldt cykellygtetælling rundt om i landet, hvor vi optæller på vejene, hvor stort problemet er. Men da det er en ret bekostelig affære, er det ikke noget, som vi har afgjort endnu.

Ordet er ditMere Ikast