Tip os log ind
Jøren Mikkelsen nyder at fordybe sig i danske forfattere som St. Steensen Blicher og Jeppe Aakjær i boligen ved bredden af Bølling Sø i Engesvang.
Foto: Tom Laursen

Bondesønnen elsker stadig naturen

Jøren Mikkelsen fylder onsdag 20. marts 80 år
20. marts 2019, 10.49

Engesvang Han er født langt ude på landet. Dengang, der var bier, der summede rundt blandt grøftekantens blomster. Men også dengang skoledrenge skulle rive stier og luge ukrudt i køkkenhaven, når de kom hjem om eftermiddagen.

Jøren Mikkelsen fylder 20. marts 80 år og ser tilbage på en fantastisk barndom, hvor han godt nok elskede det frie liv på landet, men også hadede den sure tjans med at frisere landbohaven - på den store gård Lægdsgaard, der i dag fungerer som daginstitution, syd for Ikast.

I dag har han bosat sig i Engesvang - tæt på Bølling sø og tæt på Karup Å, hvor han meget gerne smider snøren i vandet for at fange en fisk til aftensmaden.

Naturen har altid været der, han søgte hen og slappede af med familien, efter en travl arbejdsdag i finans-verdenen.

Jøren fik nemlig en elevplads i Hammerum Herreds Spare- og Lånekasse og flyttede lidt rundt inden familien endte i Roslev i Salling.

Bankforretningerne blev undervejes udskiftet med forsikringsbranchen med speciale i pensioner, inden han gik på pension.

I 2012 valgte han og hustruen Bente at sælge deres hus i Resenbro.

Boligen var i flere plan, og parret var faldet for nybyggede almene boliger tæt ved Bølling Søs bred, - tæt ved attraktivt fiskevand og ikke langt fra kysten, hvor havet og kystfiskeri også var indenfor rækkevidde uden den helt store transporttid

Her midt i Jylland var der også mange aktiviteter og arrangementer, som Jøren og hustruen ynder at deltage i. Der er jazzmusik i Engesvang, men også teater- og koncertmuligheder i både Silkeborg og Herning.

Jøren har som pensionist for alvor fundet glæden ved at skrive og har ved flere lejligheder fået udgivet mindre publikationer om blandt andet sit barndomshjem, Lægdsgaard.

Han har også fordybet sig i danske forfattere og er speciel glad for Steen Steensen Blicher og Jeppe Aakjær, som han gladelig tager ud og holder foredrag om.

- Jeg har flere gange været i Rolighedsparken i Ikast, hvor jeg tester tingene af. Selvom mange ældre i dag er dårlige på plejecentrene, så er man ikke i tvivl om, når noget fænger. Det kan man altid se på gløden i tilhørernes øjne, siger Jøren Mikkelsen.

Han er en livsnyder, der bliver høj af oplevelserne i naturen og har givet sig selv et motto om, at tiden og livet er alt for kostbar til at være sur og misundelig.

- Misundelse er den værste sygdom, der findes, siger Jøren Mikkelsen.

Han er altid den første, der står op om morgenen, hvor han laver morgenkaffen til hustruen gennem de sidste 54 år.

Hun får det serveret på sengen.

- Så sidder vi og nyder morgenen, lytter til stille musik og får en god start på dagen. På samme måde slutter vi altid dagen ved at sidde i sengen, tale om dagens oplevelser, mens musikken spiller. På den måde starter og slutter vi dagen på en god måde, siger Jøren Mikkelsen.

Fødselsdagen markerer han og hustruen ved at tage en tur til København i løbet af foråret, hvor deres eneste søn, der er jurist er bosiddende.

- Men skulle folk få lyst, så er vi da hjemme og har kaffe på kanden, påpeger fødselaren.


Ordet er ditMere Navne