Tip os log ind
Et af malerierne på udstillingen i Engesvang Sognehus.
Foto: Pr-foto

Naturmaleren fra Moselund

Udstilling af Karl Frantz Bichler i Engesvang Sognehus
27. april 2019, 06.10

ENGESVANG I øjeblikket kan man i Engesvang Sognehus se en udstilling af malerier af Karl Frantz Bichler (født 1937), der bor i Moselund, og som elsker at male motiver fra naturen omkring Moselund.

Som barn var han en generet og lidt indesluttet dreng, der kunne lide at tegne. Men det blev ikke til mere i mange, mange år. Men en dag i en frokostpause på spånpladefabrikken i Engesvang sad Karl og lavede lidt tegninger. Det så en arbejdskammerat, som selv malede. Han gav Karl noget af sin oliemaling og nogle pensler. Derfra gik Karl i gang med at lære at lave malerier.

Han har altid haft gang i flere ting. Men en ting kan han ikke undvære: Den daglige gåtur i mosen og nu ved Bølling Sø. Derfor er naturen blevet hans foretrukne motiver. Det er landskaberne, det er ænderne, det er rådyrene. De samme motiver, som Karls mere berømte byfælle, Leif Ragn-Jensen, malede.

Men Karl Bichler er sin egen. I ungdommen stod han i lære på et stålværk. Siden har han lavet alt muligt andet, og han har lært sig selv det. I 60'erne da han gik i gang med at bygge et hus til familien i Moselund, havde han aldrig haft en murerske i hånden.

Karl Bichler holder af Moselund og naturen deromkring, men han drømmer også lidt om bjerge. Han kommer nemlig fra Østrig. Han er født lige før krigen, og hans land og hans by var ødelagt og forarmet efter krigen. Derfor blev han som en del andre børn sendt til fysisk og mental »opfedning« hos landbofamilier i Danmark i sommeren 1948.

Karls værtsfamilie boede på Mors, men de havde en voksen søn, som havde en gård ved Christianshede. Da Karl nogle år senere fik mulighed for at arbejde i en periode på gården ved Christianshede, traf han så Jonna fra Moselund. De blev senere gift, fik tre børn og blev en naturlig del af Moselund og omegn.

Udstillingen kan ses, når der er aktiviteter i sognehuset


Ordet er ditMere Engesvang