Tip os log ind
Blomster og billeder til minde om 24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland foran Københavns Rådhus. De to kvinder blev dræbt under en rejse til Marokko i december sidste år.
Foto: Mads Claus Rasmussen/ritzau Scanpix

Sag om dobbeltdrab i Marokko begynder - måske med udskydelse

Den danske ambassade har en observatør i retten, når sagen om drabene på en dansk og en norsk kvinde begynder
02. maj 2019, 08.52

IKAST Efter dobbeltdrabet på danske Louisa Vesterager Jespersen fra Ikast og norske Maren Ueland i december i Marokko blev adskillige anholdt.

Torsdag tager en domstol i byen Salé nær Rabat hul på sagen, hvor 24 er tiltalt. Forsvarerne vil dog begynde sagen med at bede om en udskydelse.

Det oplyser forsvarsadvokat Saad Sahli til Ritzau. Han fortæller, at han har brug for mere tid til at forberede sagen. Han forventer, at retten skal bruge omkring halvanden måned på sagen.

Ifølge det norske medie VG vil dommeren udsætte sagen. Det oplyser en kilde fra de marokkanske myndigheder til mediet.

Forsvareren vil bede om, at sagen udskydes, til at ramadanen er ovre. Den varer fra 5. maj til 4. juni.

Fra dansk side holdes der øje med sagen. Den danske ambassade vil have en observatør i retten, oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice.

Ifølge Ritzaus oplysninger er det ikke gængs praksis, at en dansk ambassade dækker retssager om forbrydelser med danske ofre, men ambassaden har valgt at følge denne sag på grund af dens alvorlige og exceptionelle karakter.

Den danske familie kommer ikke til at rejse ned til retssagen, oplyser bistandsadvokat Carsten Hove. Han fortæller dog, at Louisa Vesterager Jespersens far har været i Marokko tidligere til et indledende retsmøde.

Heller ikke Maren Uelands familie rejser til Marokko for at følge sagen. De norske myndigheder sender dog en diplomat til at følge sagen i retten, oplyser det norske udenrigsministerium til NTB.

4 af de 24 tiltalte betegnes som hovedmistænkte, som skal have begået selve drabene. Ifølge nyhedsbureauet AFP mener de marokkanske myndigheder, at de fire hovedmistænkte er IS-sympatisører, men ikke har direkte kontakt med IS-medlemmer i Irak eller Syrien.

Saad Sahli oplyser, at nogle af de tiltalte - fem eller seks - tidligere har erklæret sig skyldige, da de var for en dommer. Han oplyser dog ikke, hvem af de tiltalte der er tale om.

Det var den 17. december, at 24-årige danske Louisa Vesterager Jespersen og hendes norske veninde, 28-årige Maren Ueland, blev fundet dræbt ved deres telt i et populært vandreområde ikke langt fra landsbyen Imlil.

Efterfølgende kom det frem, at de to kvinder var blevet stukket med kniv og halshugget, og de marokkanske myndigheder betragter sagen som terror.

En video, der viser en af kvinderne blive dræbt, florerede efterfølgende på internettet.

Tore Refslund Hamming, der forsker i jihadisme ved European University Institute, fortæller, at drabet er specielt, fordi de gik målrettet efter kvinder. Og det var en problematik internt i IS, fortæller han.

- Som jeg har forstået det på mine kilder, var der stor utilfredshed med angrebet internt, på grund af det var mod forsvarsløse kvinder.

- Det var derfor, at det ikke var IS, som officielt udsendte videoen, men den cirkulerede på anden vis, siger han.

/ritzau/


Danske Louisa Vesterager Jespersen blev 17. december 2018 fundet dræbt i Atlasbjergene i Marokko sammen med sin norske veninde Maren Ueland.

Få et overblik over, hvad vi ved om sagen, her:

* 24-årige Louisa Vesterager Jespersen fra Ikast og 28-årige Maren Ueland fra den norske by Bryne blev den 17. december 2018 fundet dræbt nær deres telt i et populært turistområde i nærheden af landsbyen Imlil i Atlasbjergene i Marokko.

* De to kvinder var på en måned lang rejse og var erfarne friluftsmennesker. Begge studerede på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

* Myndighederne i Marokko meldte kort tid efter drabet ud, at man betragtede sagen som terror.

* Der blev efterfølgende foretaget adskillige anholdelser i sagen.

* En 33-årig schweizisk-britisk mand, Nicolas P., som er anholdt i sagen, blev i midten af april idømt ti års fængsel for terror. Han er ikke dømt for selve drabene. Hans forsvarer vil dog anke dommen.

* 24 er blevet tiltalt i sagen - heraf er fire hovedmistænkt for drabene. Der er i sagen anklager om at fremme terror, at danne en terrorcelle og bevidst at gøre personer fortræd.

* En spansk-schweizisk mand, som ifølge myndighederne har tilsluttet sig »ekstrem ideologi«, er anklaget for at hjælpe de fire hovedmistænkte med drabene. Han har i sagen nægtet sig skyldig.

* De fire hovedmistænkte optræder på en video, der blev offentliggjort en uge før drabene, hvor de sværger troskab til Islamisk Stat (IS).

* Den 25-årige gadesælger Abdessamad Ejjoud menes at være hjernen bag dobbeltdrabet.

* Marokkansk politi har tidligere oplyst, at Abdessamad Ejjoud står i spidsen for en terrorcelle, der støtter IS.

* I sagen florerer også en video, der angiveligt viser drabet på den ene af de to kvinder.

* Såvel det norske kriminalpoliti, Kripos, som danske Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at videoen er ægte.

* Sagen får et retligt efterspil i Danmark. Flere sigtes i forbindelse med delinger af videoen, der viser det ene drab. De fleste sigtes for at dele materiale af en karakter, som åbenlyst ikke bør deles. To sigtes for med delingen at have billiget terrorisme.

Kilder: Ritzau, NTB, VG, AP, AFP, Reuters, lokale marokkanske medier, det norske udenrigsministerium, PET, Østjyllands Politi.

/ritzau/

Ordet er ditMere Ikast