Tip os log ind
Rina Ronja Kari.

Fire gode grund til at være EU-modstander

04. maj 2019, 06.49

Debat I mere end fem år har jeg siddet i Europa-Parlamentet og jeg er kun blevet mere EU-modstander af det. Vi må stoppe op og se på, hvordan EU har udviklet sig.

Jeg er blandt andet EU-modstander fordi:

- EU stiller strenge krav til økonomien. Danmark er tilsluttet EU's Finanspagt. En aftale, der forpligter landene til overholde særlige regler for økonomien. Budgetreglerne er skrevet ind i dansk lovgivning via budgetloven, som altså er en følge af Danmarks tilslutning til Finanspagten. Det er den lov, der volder kommunerne rigtig mange problemer, og sætter et loft over kommunale udgifter. Udgifter til plejehjem, skoler, sygehuse og børnehaver.

Jeg siger: Danmark skal træde ud af Finanspagten

- EU baner vejen for social dumping. Vores velfærdsmodel sikrer os indkomst, hvis vi bliver syge eller arbejdsløse. Ydelser, finansieret af en relativt høj skat, sikrer en høj grad af social lighed. Men på forskellige måder har EU dikteret, at tilrejsende arbejdere efter kort tid skal have adgang til sociale ydelser og i nogle tilfælde kunne tage dem med ud af landet. Det gælder børnepenge og senest dagpenge.

EU har gjort det lettere for griske arbejdsgivere at udnytte billig arbejdskraft og underbyde danske overenskomster. Det er social dumping og det rammer både den danske og udenlandske arbejder. Social dumping er fuldstændig uacceptabelt.

Jeg siger: EU ud af vores arbejdsmarked.

- Mere magt tilbage til Folketinget - og mindre til EU. Bureaukratiet i Bruxelles har fjernet sig for langt fra almindelige menneskers hverdag.

Markedet kommer først for EU: EU pålægger Danmark at godkende fødevarer og mærke dem med vores røde Ø, selvom de ikke lever op til vores standarder for økologi. EU bestemmer, at vi ikke kan forbyde hormonforstyrrende stoffer i legetøj - vi ikke må gå forrest med krav til forbrugersikkerhed og miljø.

Jeg siger: Mere magt tilbage til Folketinget - mindre til EU.

- EU har kun én interesse: Sig selv.

I jagten på nye handelsaftaler og energi ignorerer EU menneskerettighederne og hensynet til for eksempel udviklingslandene.

EU's egoistiske forbrugsforhold til omverdenen viser også sit ansigt i en umenneskelig flygtningepolitik. EUs grænsekontrol tvinger migranter og nødlidende asylansøgere ud på farlige ruter over Middelhavet og i armene på menneskesmuglere.

Jeg vil et internationalt samarbejde, som styrker solidaritet og lighed på tværs af landegrænser.

Jeg siger: Verden er større end EU.


Ordet er ditMere Debat