Tip os log ind
Foto: Flemming Hansen

Standpunkt: Bliver det mors ellers fars dag?

08. maj 2019, 10.30

Efter måneder med mange gætterier om, hvornår vi mon skulle have det Folketingsvalg, blev spændingen i går ganske pludseligt, men langt om længe udløst.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fortalte fra tingets talerstol i en »udtalelse af særlig karakter«, at vi skal til valg grundlovsdag 5. juni.

5. juni er jo som bekendt også fars dag. Men om valget så også ender med at blive fars dag, eller det i stedet ender som mors dag, så Lars Løkke Rasmussen fortsætter eller Mette Frederiksen (S) overtager som statsminister, ved vi jo først, når vælgerne har stemt.

Indtil da har vi fire ugers valgkamp - og samtidig en EU-valgkamp og 26. maj et valg til Europaparlamentet.

Fire uges valgkamp er noget længere end vanligt, og det kan man mene meget om. Nogle vurderer, at det er en fordel for især de store partier. Andre at de nye spillere på banen får mere gennemslagskraft. Og så er der dem, er frygter, at det hele risikerer at køre alt for træt og træls inden selve valgdagen.

13 opstillingsberettigede partier er mange, og valgkampen tegner desværre til at blive præget af en temmelig broget omgang opkørt retorik.

Jeg håber inderligt, at kandidaterne vil bruge hver eneste af ugerne, møderne og debatterne godt og konstruktivt. Til de vigtige emner, der optager danskerne - såsom konkrete udspil og tiltag om velfærd, sundhed og klima. I stedet for at lade den skarpe tone og stemning sætte dagsordenen.

Vi vælgere har mellem hvert folketingsvalg cirka fire år til for alvor at bedømme politikernes og kandidaternes evner ud fra den måde, de reelt fører deres politik og meninger ud i livet.

Og vi har valgkampens intense uger til at finde ud af, hvad kandidaterne - også de nye, der stiller op første gang for både de etablerede og de nye partier - mener om rigets tilstand og landets fremtid.

Det skal vi vide at benytte os af og tage demokratisk del i.

Det kan du blandt andet gøre hos os. For her i Mediehuset er valgkampen også i fuld gang.

I det lange tilløb til valgudskrivelsen har vi for længst bragt de første valghistorier, og nu går det for alvor løs i både printavisen og på nettet - også meget gerne med dine meninger om valgets emner.

Online samler vi på aoh.dk/valg alt det valgindhold, der er og bliver skrevet i forbindelse med Folketingsvalget 2019 - under et tema af samme navn.

Her har vi også givet de næsten 100 kandidater fra Vestjyllands Storkreds mulighed for at præsentere sig selv og tre mærkesager, og her får du overblik over de partier og kandidater, du kan stemme på i vores storkreds.

Det er også her, du fra i dag kan finde Herning Folkeblads kandidattest, hvor du kan sammenligne dine politiske holdninger med kandidaternes.

Vi har bedt kandidaterne her i storkredsen vurdere en række udsagn - om alt fra nedlæggelse af regionerne og højere cigaretafgifter til togforbindelser mellem Herning og København og øget satsning på vindenergi.

Når du vurderer de samme 20 udsagn, får du oplistet de kandidater, du er henholdsvis enig eller uenig med. Og du får måske dermed en ekstra pejling på, hvor krydset skal sættes eller ikke sættes.

God fornøjelse med testen, som du finder på: hf.deterditvalg.dk.

Alle vælgere og kandidater ønskes en rigtig god og fair valgkamp.

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen

chefredaktør

[email protected]


Ordet er ditMere Valg