Tip os log ind
  • 1/: Carsten Kissmeyer (V) (t.h.) - lokal folketingskandidat og tidligere borgmester - på besøg hos Give Stålspær i Brande, hvor direktør Torben Larsen er afhængig af gode konkurrencevilkår, men også udenlandsk arbejdskraft.
    Foto: Laila Kempel
  • 1/: Det går godt på Give Stålspær, der er gået fra at have syv medarbejdere i 2003 til i dag at beskæftige 350 medarbejdere, heraf mange polske smede. Direktør Torben Larsen viser folketingskandiat Carsten Kissmeyer rundt på virksomhedne i Brande.
    Foto: Laila Kempel
  • 1/: Direktør Torben Larsen viser folketingskandidat Carsten Kissmeyer, (V) rundt på den ekspanderende industri-virksomhed Give Stålspær i Brande.
    Foto: Laila Kempel

Velfærden kræver, at fundamentet skal vandes

Give Stålspær indbetalte i 2018 60 millioner kroner i A-skat på vegne af sine 350 medarbejdere
03. juni 2019, 12.30

Brande Ud over klimadebatten er den danske velfærd et af valgets helt store debatemner.

Ikast-Brandes tidligere borgmester Carsten Kissmeyer (V), der på vikarbasis har haft sæde i Folketinget, stiller op igen. Han mener, at der mangler et ben i den massive kritik af, hvad der er gjort forkert, og hvad der skal gøres meget bedre, når de 179 sæder på Christiansborg skal besættes, efter at borgerne har sat kryds 5. juni.


Penge til velfærd

- Hvor skal pengene komme fra?

Det er Carsten Kissmeyers store spørgsmål til blandt andre kandidatkollegaen Thomas Jensen, der er erhvervsordfører for Socialdemokratiet og således også færdes på de bonede gulve i København.

De to kandidater havde planlagt et fælles møde på Brande-virksomheden Give Stålspær, der på rekordtid er vokset fra en lille syvmandsvirksomhed i 2003 til i dag, hvor 350 medarbejdere har deres gang på Sjællandsvej i Brande.

Men desværre meldte Thomas Jensens sig syg kort før besøget. Derfor blev mødet til en tomandssnak mellem direktøren Torben Larsen, der med et stort banner med Carsten Kissmeyer på virksomhedens facade ud mod motorvejen, ikke lægger skjul på, hvor hans sympati ligger.

- Det er et faktum, at pengene til velfærd kommer fra det private arbejdsmarked. Forudsætningen for, at vi overhovedet kan have velfærd, er, at virksomheder som denne (Give Stålspær, red.) har basis for at skabe flere job og ansætte medarbejdere, der tjener penge, siger Carsten Kissmeyer.


60 millioner kroner

Som supplement til den udmelding kan Torben Larsen fortælle, at virksomheden har lavet en opgørelse, der viser, at den i 2018 indbetalte 60 millioner kroner i A-skat på vegne af virksomhedens 350 medarbejdere.

- Det er jo ligesom en sum penge, understreger han.

Torben Larsen beskæftiger en del udenlandsk arbejdskraft og havde slet ikke haft mulighed for udvide i den grad, som det er sket, hvis ikke polske og til dels rumænske smede havde deres gang i virksomheden.

- Det handler ikke om, at de får en lavere løn end deres danske kolleger. De får nøjagtig det samme. Og faktisk er min dyreste medarbejder polak, smiler han.

Det handler mere om at finde de ledige hænder med de rette faglige kompetencer.

De udenlandske medarbejdere er typisk ganske almindelige familiefædre, der arbejder 14 dage i Danmark på en 11 timers arbejdsdag og efterfølgende har 14 dage fri, hvor de rejser hjem til familierne.

For Carsten Kissmeyer handler det derfor om at have fokus på, at der simpelthen ikke er mennesker nok, hvis ikke man importerede den udenlandske arbejdskraft.

- Vi må forstå, at vi bliver nødt til at sikre en større bevægelighed over grænserne, hvis vi skal kunne fastholde Produktionsdanmark. Vi har brug for hænderne, siger den lokale Venstre-kandidat.


Lønkrav og afgifter

Han tror, det bliver nødvendigt at kigge på de såkaldte lønkrav, der er, for at man kan få ophold i Danmark, så virksomhederne kan få den arbejdskraft, der efterspørges.

- Vi har desværre en tendens til at putte alle fremmede i samme kasse. Vi må sikre os, at virksomhederne kan få medarbejdere - men også har konkurrencedygtige rammevilkår, så de kan drive virksomhed i Danmark. Ellers har vi ikke penge til velfærden, siger Carsten Kissmeyer.

For Torben Larsen handler det ikke om, at han skal skaffe billigt østeuropæisk arbejdskraft. Han har simpelthen brug for hænderne og er også villig til at gå langt for at sikre, at de udenlandske medarbejdere får både uddannelse og lærer at tale dansk.

Carsten Kissmeyer er klar til at justere på indtægtskravet, men også på afgiftsjunglen.

- Vi kan sætte afgifter på mange ting, men hvis det gør virksomhedene mindre konkurrencedygtige ude i den store verden, så sikrer vi jo ikke vores velfærd, understreger han.

Som mangeårige borgmester i Ikast-Brande er han meget bevidst om, hvordan man ser forskelligt på tingene afhængig af, hvor i landet man bor.

- Man ser den virkelighed, der er uden for vinduet. Og er det vindue i København, forholder man sig ikke til Produktionsdanmark. Ikast er den kommune i hele Danmark, der pr. borger, bidrager mest til Danmarks brutto-eksport. Vi eksporter, hvad der svarer til en million kroner pr. borger. Den næste by på listen kan kun snige sig op på det halve, siger Carsten Kissmeyer og påpeger dermed, at Ikast-Brande bidrager massivt til den danske velfærd.

Derfor skal der balance i debatten og også være fokus på, hvor pengene rent faktisk kommer fra, siger den tidligere borgmester.

- At velfærden forudsættes af, at der er private arbejdspladser, der kan bidrage til, at vi har råd til det, siger han.


Ordet er ditMere Brande