Tip os log ind
  • 1/: Udrejsecenter Kærshovedgård, hvor kvinden aldrig har sat sine ben, selvom hun i to år har haft meldepligt op stedet tre gange om ugen.
    Foto: Jens Anker Tvedebrink
  • 1/: Udrejsecenter Kærshovedgård, hvor kvinden aldrig har sat sine ben, selvom hun i to år har haft meldepligt op stedet tre gange om ugen.?
    Foto: Henrik Ole Jensen

26-årig mor dømt ude af Danmark

09. oktober 2018, 05.55

Kærshovedgård En 26-årig mor, der officielt burde have bopæl på Kærshovedgård blev tirsdag eftermiddag ved byretten i Herning dømt til udvisning af Danmark med indrejseforbud i seks år.

Den 26-årige irakiske kurder er mens hendes talrige ansøgninger om asyl om ophold i Danmark, blevet gift med en landsmand og har fået to børn.

Kvinden flygtede i 2012 til Danmark sammen med en veninde og hendes forældre, der var på vej til Sverige

Familien i Irak havde besluttet, at den nu dømte kvinde skulle giftes med en 40-årig fætter, hvilket hun modsatte sig.


Kæreste

Hun havde i 2011 mødt en dansk-iraker, der har opholdt sig lovligt i Danmark de sidste 18-19 år. Han var på ferie i Irak, da de mødtes

I al hemmelighed havde parret holdt forbindelsen ved lige over en telefon, som den nu dømte kvinde lånte sig til.

Da hun ankommer til Danmark søger hun asyl og får lov til at forlade Sandholmlejren og bo hos kæresten mod, at hun en gang om måneden møder op til samtaler hos politiet.

Parret bliver gift i september 2013 få måneder efter, at deres førstefødte datter er kommet til verden.


Afvist

Men allerede mens hun er gravid får hun besked på, at hendes asylansøgning er afvist. Hun må ikke opholde sig i Danmark og bør rejse ud.

Hun vælger at blive i landet og får yderligere en datter i 2016, alt imens hun fortsat søger om både asyl og familiesammenføring med sin mand og nu to fælles børn.

Undervejs i forløbet bliver hun som afvist asylansøger pålagt at melde sig tre gange om ugen på Kærshovedgård, ligesom hun i 2017 får besked på, at hun ikke længere kun skal melde sig på udrejsecentret. Hun skal rent faktisk opholde sig på stedet.


Påbud overhøres

Påbud som hun vælger at overhøre, fordi hun ikke vil efterlade sine børn, som hun i retten via en tolk forklarede havde brug for deres mor.

Hun mente også, at børnene havde brug for at være en del af en familie med en far og mor.

Hun fortalte også, at hun var bange for at tage ophold på Kærshovedgård fordi hun frygtede at blive hentet og sendt ud af landet og dermed skilt fra sine børn og sin mand.

Ægtemanden havde i starten arbejde, men på grund af den nu dømte kvindes tiltagende angst var han nødt til at blive hjemme og passe hende.

Forsvareren Jakob Fastrup fremlagde i retten en speciallæge rapport, der konkluderede, at kvinden havde udviklet flere psykiske lidelser som følge af den uholdbare situation familien befinder sig i. Blandt andet angst og en dyb depression, som betyder, at hun ikke kan være alene.


Bliver inde

Kvinden kommer ikke ud af familiens lejlighed, er aldrig ude at handle og følger aldrig sine børn i daginstitution, fordi hun frygter at myndighederne kommer og henter hende.

Kvinden erkendte sig skyldig i sin manglende melde- og opholdspligt på Kærshovedgård. Faktisk havde hun aldrig været der, aldrig set stedet - men gav udtryk for, at hun nu ville overveje det, bare hun slap for at blive sendt hjem.

Selvom hun hver måned gennem flere år er blevet gjort opmærksom på sin forpligtelse har hun siden 2016 ikke meldt sig eller taget ophold på udrejsecentret ved Ikast.


Frygter for sit liv

Den 26-årige frygter at blive slået ihjel, hvis hun vender hjem. Hun er flygtet fra, hvad hun beskrev som undertrykkende og brutale forhold hos sin familie, og har i øvrigt ingen venner i Irak mere.

Hendes advokat gjorde domsmandsretten opmærksom på, at hendes eneste kriminelle handling har været, at hun ikke har overholdt sin melde- og opholdspligt, men i fald de idømte hende fængselstraf, som Anklagemyndigheden hævdede, så fratog de hende retten til nogensinde at kunne søge familiesammenføring med mand og børn i Danmark.


Børn giver

Omvendt mente Anklagemyndigheden, at man ikke ved at gifte sig og sætte børn i verden, kan finde et hul i lovgivningen og få lov til at opholde sig i Danmark. Og gjorde i øvrigt opmærksom på, at både ægtemanden og børnene, der er født i Danmark har lovlig ophold i landet.

Efter en halv times voteringen var dommen klar.

Anklagemyndighedens påstand om en fængselsesstraf på 10 dage og efterfølgende udvisning af Danmark blev imødekommet ligesom hun fik indrejseforbud i seks år.

- Vi har i vores afgørelse lagt væk på, at vi ikke kan underkende de danske udlændinge myndigheders afgørelse for, hvornår man kan få asyl i Danmark. Det har konsekvenser, at man ikke overholder de påbud, der er givet. Og vi er ganske sikre på, at vi med dommen også overholder Danmarks forpligtigelser i de internationale konventioner, sagde dommeren Michael Lynge Jensen.

Forsvareret til den 26-årige valgte prompte at anke. Ikke skyldsspørgsmålet omkring den manglende melde- og opholdspligt, som var erkendt - men med henblik på, at landretten vil give en mildere straf.


Ordet er ditMere 112