Tip os log ind
40 års jubilaren Jørgen Starcke-Jensen i udestuen sammen med Dronnings Fortjenstmedalje samt et lille udsnit af lærebøger og spillemagasin. ??
Foto: Flemming Thulstrup

40 år som lærer: Et matematisk legebarn siger snart farvel

Jørn Starcke-Jensen siger snart farvel til folkeskolen efter 40 gode år på Hyldgårdskolen
16. august 2019, 14.43

ikast Han har bevaret begejstringen trods 40 år på samme skole med stort set de samme fag.

Det er Jørn Starcke-Jensen, der efter godt fire årtier indstiller sit virke på Hyldgårdskolen. Det sker med udgangen af august. Forleden blev han hyldet af kollegerne, og Dronningens Fortjenstmedalje blev hæftet på jubilaren.

- Den må jeg så over og takke for, når det passer ind i planerne, smiler Jørn Starcke-Jensen.

Den 64-årige lærer boede de første seks år i Hirtshals og flyttede så med sine forældre til Ranum, og i 1972 gik turen så videre til Ikast, hvor faderen, Povl Starcke-Jensen blev skoleinspektør på Vestre Skole, hvor moderen Kirsten også blev ansat lærer.

Det med at være lærer ligger åbenbart til familien, idet Jørns farfar var førstelærer i Thorup.

Derfor kom det heller ikke som den vilde overraskelse, da Jørn Starcke-Jensen efter en matematisk studentereksamen besluttede sig for at søge ind på seminariet i Herning.

- Valget stod mellem at blive lærer eller håndværker, fortæller Jørn Starcke-Jensen, der havde gennemført uddannelsen i 1979 med matematik og idræt som linjefag. Siden opgraderede han uddannelsen med sløjd gennem et længere kursusforløb.


Leg og lær

Stemplet på eksamenspapirerne var knapt tørt, inden han blev ansat på Hyldgårdskolen i Ikast, og Det er også dette arbejdssted, han forlader om godt en måned.

- Jeg har aldrig været andre steder. Det har været 40 år med dejlige børn og kolleger, fastslår jubilaren.

Jørn Starcke-Jensen har altid haft en legende tilgang til det at være lærer.

- Matematik kan let blive noget kedeligt og støvet noget, hvis man bare holder sig til det teoretiske. Noget helt andet er, hvis man kan formå at lege det ind i børnene. Det giver aha-oplevelser, og de finder pludselig ud af, hvad meningen er med matematikken, siger Jørn Starcke-Jensen.

Denne indgang til undervisningen betød også, at han i stor udstrækning så bort fra de lærebøger, som eleverne havde i matematik.

- Jeg lavede i stedet en lang række spritstencils og senere fotokopier af forskellige opgave, som jeg havde udtænkt for at anskueliggøre forskellige matematiske problemer, siger Jørn Starcke-Jensen.

Det har dog ikke været matematik det hele. Den rutinerede lærer har under hele sin embedsperiode haft idræt og sløjd, der senere er blevet til håndværk og design, og dermed er håndværker-drømmen til dels også gået i opfyldelse.

- Det har været en fantastisk kombination med både teoretiske, praktiske og kreative fag, mener jubilaren fra Hyldgårdskolen.


Spil og bøger

Jørn Starke-Jensen noget anderledes tilgang til matematik-undervisningen spredte sig, og det førte siden til at mange af hans opgaver, praktiske opgaver og meget andet, der har været med til at lette forståelsen for matematiske begreber blev publiceret til blandt andet opgavehæfter, der står rundt et utal af landets skoler.

Det er undervejs blevet til en del fagbøger, og der kan være endnu flere på vej.

- Forlaget har i hvert fald spurgt, om jeg vil være med til at lave noget mere, siger Jørgen Starcke-Jensen.

Og matematikken har ikke blot ført til nye og anderledes opgavebøger.

I 1998 grundlagde han sammen med en klasse Spillekompagniet 6A, der indeholdt 16 forskellige spil, der alle havde det til fælles, at de skulle træne deltagernes regnefærdigheder. Det blev en kolossal succes.

- Vi var i fjernsynet og al mulig, og vi tjente faktisk rigtig godt på spillemagasinerne. Pengene gik direkte i klassekassen, erindrer jubilaren.


Sommertogter

Jørn Starcke-Jensen er gift med Jette, der er frisør, og parret bor Finlandsgade 67.

De har sønnerne Kim og Jesper samt fire børnebørn - to drenge og to piger.

Tidligere var han engageret en del i Ikast Svømmeklub.

- Det startede, da jeg som en af de første fædre gik til mor og barn-svømning. Jeg blev opfordret til at træde ind i bestyrelsen og lovede at jeg ville tænke over det. Jeg kunne ikke være med ved generalforsamlingen, men kunne et par dage efter læse i avisen, at jeg var blevet indvalgt i bestyrelsen, smiler Jørn Starcke-Jensen.

Han har deltaget aktivt i sønnernes mange ture som konkurrence-svømmere og har siden været formand for seniorafdelingen i Ikast Svømmeklub.

Jørn Starcke-Jensen har ikke selv svømmet konkurrence, men har været draget af vand, hvilket også førte til, at han og hustruen for en snes år siden købte en motorbåd.

Den ligger i Silkeborgsøerne, men hver sommer sørger en fragtmand for at køre den til Horsens, og herfra går sommerens togter så.

Favorithavnene er blandt andet Juelsminde og de fynske kystbyer.


Ordet er ditMere Navne