Tip os log ind
Niels Peder Kjærsgaard har netop rundet de 50 år, og på fredag fejre han også sit firma Ikast Automobiler A/S, der bliver 50 år.
Foto: Flemming Hansen

50 år med folkevogne

Ikast Automobiler kan fejre hele to gange 50-årsjubilæum
19. september 2019, 14.45

ikast Mærkedage er til for at fejres, og hos Ikast Automobiler A/S har man endda hele to af slagsen.

Dels er det 50 år siden, at firmaet blev skabt og bosatte sig på Eli Christensens Vej, dels fylder virksomhedens indehaver, Niels Peder Kjærs­gaard, 50 år.

Det markeres med en fælles reception i firmaet fredag 20. september.

For at tage det sidste først, så rundede indehaveren det skarpe hjørne mandag 16. september.

Det kommer ingenlunde som nogen overraskelse, at fødselaren havnede i bilbranchen.

- Jeg er faktisk vokset op på et autoværksted, idet min far var indehaver af Gjellerup Auto, fortæller Niels Peder Kjærsgaard.

Faderen har afhændet værkstedet, der i dag drives videre af lillebror Mogens.

Den unge Niels Peder Kjærsgaard voksede altså op med benzin i blodet, og det førte til, at han forlod skolen og satte sig på knallerten for at finde et passende praktiksted.


I mesterlære

På rundfarten kom den 17-årige dreng forbi Ikast Automobiler, hvor han fik en snak med indehaveren Anders Sørensen, der ansatte den unge mand i mesterlære. Det skete i 1986, efter at Niels Peder Kjærsgaard havde bestået datidens fileprøve ved teknisk skole i Holstebro.

Siden er han blevet hængende i firmaet, men har undervejs skiftet arbejdsopgaver.

Det skete blandt andet i starten af 1990'erne.

- Jeg gik og reparerede på en gammel Peugeot og fik den gjort i stand. Rent tilfældigt kom et par forbi, mens sælgerne var ude af huset, og jeg solgte bilen. Det førte så til, at Anders Sørensen opfordrede mig til at blive sælger, fortæller Niels Peder Kjærsgaard, der dog stadig godt kan give nogle fif, hvis en af de gamle modeller ruller ind til eftersyn eller reparation.

- Og vi har faktisk stadig kunder i huset, som købte deres første bil i 1969 eller i årene lige efter. Det må da være et tegn på, at vi gør noger rigtigt, konkluderer den gamle mekaniker.

I 1995-98 blev der gennemført et løbende generationsskifte, og Niels Peder Kjærsgaard er i dag hovedejer af Ikast Automobiler A/S, der har 22 ansatte, heraf størstedelen er ansat i værkstedet.


Spørg branchen til råds

Der findes 71 VW-huse i Danmark, og her ligger Ikast-firmaet omtrent midt i, hvad angår størrelse.

- Vi har en god og trofast kundekreds og er så heldige at forhandle et kvalitetsprodukt, hvor der er noget i stort set alle prisklasser, mener Niels Peder Kjærsgaard. Desuden hentes der en del VW-Audier ved samarbejdspartneren i Hamburg til videresalg og leasing

Bilbranchen er følsom overfor skiftende konjunkturer samt lovgivninger, og Niels Peder Kjærsgaard erkender da også, at branchen har været ude i både ned- og opture.

- Mit håb for fremtiden kunne være, at politikerne lige spørger branchen til råds, inden de over natten indfører nye afgifter, siger indehaveren af den jubilerende virksomhed.

Folkevogn har haft sæde i Ikast siden 1963, hvor Henry Bech havde firma på den placering, hvor Føtex i dag ligger. For 50 år siden erhvervede man arealet på Eli Christensens Vej og etablerede aktieselskabet Ikast Automobiler.

Privat bor Niels Peder Kjærsgaard med sin familie i Gjellerup. Den tæller ud over ham selv også hustruen Annemette samt døtrene Helene på næsten 16 år og Signe på 11 år.

Mærkedagene med de to gange 50 år fejres fredag 20. september, hvor der om eftermiddagen holdes reception i Ikast Automobiler på Eli Christensens Vej 31-35.


Ordet er ditMere Navne