Tip os log ind
Kurt Møller Pedersen fylder 70 år på mandag.
Foto: Flemming Hansen

70 år på mandag: Sportsglad fødselar hylder Ikast

Kurt Møller Pedersen er imponeret over Ikast og byens virketrang. Han har boet i byen siden 1989, og 3. juni fylder han 70 år
03. juni 2019, 06.43

Ikast I 27 år var Kurt Møller Pedersen rektor på Ikast-Brande Gymnasium, indtil han i 2016 takkede af for at nyde sit otium. Men Kurt Møller Pedersen er en driftig mand - præcis som han beskriver den by, han flyttede til i 1989. Mere om det senere. 3. juni fylder han 70 år. Den forhenværende rektor har i dag trods pensionisttilværelsen meget at se til. Med bestyrelsesposter i både Herning-Ikast Håndbold og som formand for Sportstar College samt Sportscampus, og senest på International School Ikast-Brande, er der fortsat en masse møder at gå til.

- Men mine morgener er blevet anderledes. Jeg nyder, at jeg nu har tid til at læse mine aviser og til at drikke min morgenkaffe, lyder det fra den kommende fødselar. Kurt Møller Pedersen kommer oprindeligt fra Holstebro og var før sin tid som rektor, adjunkt på Lemvig Gymnasium

Han har åbnet sit hjem for Folkebladet i anledningen af den runde dag. Til en snak om familiens liv i Ikast, om udvikling, virketrang og om bekymrende udfordringer, der ulmer ude i verden langt fra sofaen hjemme i Ikast.


Et skelsættende år

Kurt Møller Pedersen hælder kaffe op i vores kopper, tager en lille slurk og læner sig afslappet tilbage. Netop det at kunne være afslappet nyder han, men balancegangen findes, og den mener hovedpersonen selv, at han har fundet.

- Når man i så mange år har haft sit arbejde som identitet, kan man godt frygte, at man bare glider hen. Sådan har det heldigvis ikke været for mig. Jeg fik hurtigt henvendelser angående bestyrelsesarbejde, og det føler jeg mig privilegeret over. Samtidig har jeg fundet en fin balance, selvom jeg faktisk først kom hjem 15 minutter, før du skulle komme, griner Kurt Møller Pedersen med henvisning til det aftalte tidspunkt for fødselsdagsinterviewet.

Den tidligere rektor bliver bedt om at kigge tilbage på de 70 år, han har haft indtil videre. Et liv, hvor han også føler sig privilegeret med en masse oplevelser og resultater i rygsækken. Blandt andet at være med til at skaffe den internationale linje på gymnasiet, International Baccalaureate - IB, til byen.

- År 1989 står derudover særligt klart for mig. Jeg blev udnævnt rektor for Ikast Gymnasium og HF-Kursus - som det hed den gang - og 14 dage før skolestart blev vores første og eneste barn Anne-Sofie født på Herning Sygehus, forklarer han. Særligt var også året 1974 for Kurt Møller Pedersen. Han har altid været sportsglad, og i de yngre dage var det særligt roning, der fyldte. På Bagsværd Sø var der nemlig danmarksmesterskab i roning. De sidste kræfter blev sat ind, vandet blev i takt skovlet væk, og båden skubbet fremad i så høj en fart, at Kurt Møller Pedersen i minutterne efter kunne kalde sig danmarksmester i roning.

- Det er et helt særligt minde, som jeg aldrig nogensinde vil glemme, fortæller Kurt Møller Pedersen, mens han kigger ud af vinduet. Han vender hurtigt tilbage til 2019 for så igen at tage os med tilbage til 1974, hvor endnu et minde skulle opstå. En aften i byen stod hun der nemlig. Gitte Dalby, som han tidligere havde kigget efter på arbejdspladsen. Parret blev kærester og senere gift. Datteren Anne-Sofie underviser i øvrigt også på Ikast-Brande Gymnasium, ligesom Gitte Dalby fortsat gør i dag.


Stolt af Ikast

Kurt Møller Pedersen beskriver udviklingen i Ikast som imponerende. Han inddeler udviklingen i tre aspekter i form af den erhvervsmæssige udvikling, den sportslige udvikling og den uddannelsesmæssige udvikling.

- Da vi kom, var der bittesmå tekstilvirksomheder, og i løbet af ganske få år var de væk. Noget af det, Ikast fortjener ros for, er den omstillingsevne og energi samt vedholdenhed, byen har. De primære industrier har omstillet sig og udviklet sig trods udfordringer, forklarer Kurt Møller Pedersen med én finger løftet. Han lader pegefingeren få selskab af sin langfinger og gør klar til at beskrive det andet aspekt i byens udvikling.

- Alt det, der er blevet skabt nede omkring Hagelskærvej med Sportscampus, Akademiet, ISI, IFS og FCM. Det er helt uforståeligt, at vi har sådan et set-up, når man tager byens størrelse i betragtning. Man har professionelle idrætsudøvere, der går op og ned af unge drenge og piger, som træner side om side med deres idoler. Det her symbiotiske forhold - også i forhold til de gymnasiale uddannelser - det er helt unikt, fortæller han og hæver den tredje finger.

- Og netop uddannelse. At vi i Ikast har internationale uddannelser er også unikt. Det arbejde, den forhenværende formand Niels Laurits Thygesen har udrettet på Den Internationale Skole, er imponerende, og så er det imponerende, at vi har IB på Ikast-Brande Gymnasium.


Mørke klimaskyer

At den kommende fødselar er en oplyst mand, er der ingen tvivl om. Bag sofaen er bogreolen fyldt op, og foruden sine aviser, deltager Kurt Møller Pedersen også i kurser, som udbydes fra amerikanske universiteter online. Han følger som noget helt naturligt med i, hvad der sker herhjemme og i verden.


Er der noget, der kan bekymre dig i fremtiden?

- Hvis vi ser i helikopterperspektiv, så vil jeg sige, at jeg er bekymret for klimaproblematikken. Jeg er egentlig overrasket over selv at have været så naiv og ikke have fået øje på det tidligere. Jeg synes, min generation burde skamme sig over det, vi leverer til de yngre, lyder det fra Kurt Møller Pedersen, som også ytrer bekymringer for den voksende del af højre-populistiske partier verden over.

- Men generelt er jeg ikke en bekymret mand. Jeg er af den tro, at vi mennesker nok skal lykkes med at løse de udfordringer, der kommer, siger Kurt Møller Pedersen.


Et rejseglad par

Sammen med hustruen Gitte Dalby er Kurt Møller Pedersen glad for at rejse. I de senere år har jeg rejst Europa tyndt med håndboldpigerne fra HIH, og sammen med Gitte er det blevet til mere end 30 års skiferier og besøg i flere europæiske storbyer.

- Vi har også en drøm om at rejse til Australien næste gang, fortæller Kurt Møller Pedersen med et smil.

Fødselsdagen fejres af flere små omgange for familie og venner i familiens fritidshus i Thyborøn.


Ordet er ditMere Ikast