Tip os log ind
  • 1/: Drengene står skulder ved skulder klar til en fælles opgave om at tjene penge til sommerferieoplevelser sammen. F?oto: Laila Kempel
  • 1/: Der vaskes og skrubbes både for og bag.
    Foto: Laila Kempel
  • 1/: Der fejes ikke blot for egen - men for fælleskabs dør, der åbner muligheder for sommeroplevelser.
    Foto: Laila Kempel

Aktive unge arbejder for sommeroplevelser

Ikast-Brande Ungdomsskole har etableret et hold for dem, der ikke skal på ferie
18. juli 2019, 07.20

Ferie Selvom det kan være surt at gå i skole, så kan en sommerferie også være uendelig lang, hvis man ikke lige ved, hvad man skal få tiden til at gå med. Og specielt, hvis familien ikke har lagt ferieplaner, så kan det blive temmelig kedeligt.

Det er virkeligheden for en gruppe unge, der i stedet har fået et helle i den kommunale ungdomsskole i Ikast-Brande.

Med Mustafa Arslan og Andreas Knudsen som tovholdere mødes drengene på Ikast UngdomsCenter IUC i løbet af sommeren, og få at få råd til det lidt ekstra, så bliver drengene også sat i sving.

Blandt andet tilbød de bilvask i håbet om at få skrabet penge sammen til en tur i en forlystelsespark eller et besøg i hovedstaden.

- Det er drenge, som har svært ved at sidde stille, og som i forvejen har svært ved at finde sig tilpas på de almindelige hold i sæsonen. De har brug for en lidt andet pædagogisk tilgang, siger Mustafa Arslan der til daglig er lærer på Thyregod Skole.

Drengene føler sig ikke hjemme i foreningslivet og vil derfor nemt kunne komme til at kede sig .

- Men her skal alle føle sig velkommen. Vi har ingen faste regler, og er måske lidt mere løssluppen, end vi normalt vil være på et ungdomsskolehold, forklarer Mustafa Arslan.


Alle bidrager

Målet er, at alle skal føle ejerskab til fællesskabet og også bidrag aktivt.

- Det er Andreas (Knudsen) og jeg der sætter dagsorden for aktiviteterne. Vi lytter til, hvad det er drengene gerne vil. Men det er også vigtigt, at de beviser, at de vil noget, og mener det - udfra devisen om, at man skal yde før end man kan nyde, siger han.

Bilvaskearrangementet var et tilbud, der var åben over et par dage, og der var ganske travlt ved IUC, hvor bilerne nærmest holdt i kø for at blive både vasket og støvsuget.

Der kom sved på panden og holdmoralen var høj, så ingen fik lov til at stå og hænge i hjørnet.

Andreas Knudsen havde travlt med at køre bilerne fra parkeringspladsen og ind på værkstedet samtidig med, at en anden blev kørt klar til vask på forpladsen.


Netværk

- Det er dejligt at se, at de gerne vil det her. Mange har en faglig udfordring, men vi håber at kunne skabe et netværk for dem, og ikke mindst holde dem væk fra gaden, siger Andreas Knudsen.

Mens »kunderne« ventede på, at bilen blev færdig, kunne de hygge sig i ungdomsskolens klublokaler, hvor der var både kaffe, frugt og slik til rådighed.

- Vi har mødt stor opbakning i lokalområdet og har fået vaske-redskaberne sponsoreret af T. Hansen, mens frugten er givet af den lokale Rema 1000, siger Andreas Knudsen.

Udover at give eleverne noget at lave i sommerferieperioden, så er håbet også at give dem et billede af, at man kan tjene sine egne penge ved at have et fritidsjob, men at der gælder forskellige regler, som man er nødt til at indordene sig under.

Bilvaskearrangementet blev afsluttet med fælles pizza-spisning.


To-tre gange

- Vi tænker at mødes med drengene to-tre gange i løbet af ugen. Hvis man har opgaver, vi kan løse, så hører vi gerne nærmere. Drengene vil gerne lave noget, men ellers er planen, at vi bare mødes og spiller lidt musik sammen, forklare Andreas Knudsen.

Blandt kunderne i venteværelset var Rita Hansen fra Ikast, der var begejstret for initiativet.

- Det er da et godt initiativ, som jeg gerne støtte, så drengene kan få nogle sommerferieoplevelser.

Heidi Christensen havde taget turen fra Herning.

- Jeg skal have ny bil, og vil gerne, at den gamle ser ordentlig ud, når jeg skal bytte. Den opgave får drengene, mens jeg kan nyde tiden med både kaffe, chips og frugt - uden ekstra omkostninger.


Ordet er ditMere Ungt nyt