Tip os log ind
Ikast-Brande har fået en ny gren til sundhedsplejen. Et nyt akutteam er helt deres egne men skal have et tæt samarbejde med både de privatpraktiserende læger og hjemmesygeplejen. På billedet ses de fire akut-sygeplejerske Kirsten Olesen, Ea Svenstrup, Charlotte Rasmussen og Solveig Oldenborg sammen med privatpraktiserende læge Ole Klitgaard, Inge Rahbek fra hjemmesygeplejen og formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget Frank Heidemann Sørensenfoto Laila Kempel

Akutteam mangler akut kolleger

Første opkald kom præcis som lancering af det nye kommunale tilbud blev lanceret
21. maj 2015, 16.25

AKUTTEAM Onsdag lige efter frokost blev de præsenteret som det nye akutteam i Ikast-Brande og mens de officielle skåltaler blev holdt - og pindemadderne serveret for de omkring 20 gæster, ja så ringede akut-telefonen på kontoret på Dybdalsparken i Engesvang.

Det var en praktiserende læge, der ville forhøre sig om de fire sygeplejerske i Ikast-Brandes nye Akutteam var istand til at hjælpe en borger med et specielt inhaleringsapparat.

- Og det apparat havde vi desværre ikke, siger Ea Svenstrup, der er en af de foreløbige fire sygeplejerske, der er ansat i teamet.

Siden 1. maj har hun og de tre kolleger været ansat i Ikast-Brandes seneste tiltag indenfor det forholdvis nye begreb: Det nære sundhedsvæsen.

For selvom de foreløbige fire ansatte - som gerne skulle blive til otte - alle er uddannet sygeplejersker, så er de ikke ansat i hjemmesygeplejen og ikke på rehabiliteringscentret på Dybdalsparken i Engesvang.

De er helt deres egne. De er akutteamet i Ikast-Brande


Akutteam

- Vi kan skabe ro, lyder svaret prompte fra de fire kvinder til spørgsmålet er, hvad det er , de kan og skal.

Sygeplejerskene er på vagt en af gangen og kan rykke ud til borgere, der ikke er syge nok til at komme på hospitalet, men heller ikke raske eller trygge ved at skulle blive i eget hjem.

- Det kan være en kohlpatient, der har problemer med at trække vejret, en vagt- eller praktiserende læge, der godt vil have lidt ekstra observationer eller en borger, der har brug for medicinbehandling i drop, eller en, der skal have taget en blodprøve. Det er opgaver, som vi også kan håndtere, forklarer de fire sygeplejersker.

Modsat hjemmesygeplejerskerne, der indgå i faste vagter med faste opgaver, så skal akutteamet ikke igennem en lang række af patienter inden dagen er omme,

- Vi har tiden til rådighed og dermed mulighed for at skabe den ro og tryghed, som indmellem er det, der skal til for at spare patienten for en hospitalsindlæggelse, fortæller akutteamet.

De har brugt de første uger af deres ansættelser til at sætte ord på, hvilke opgaver de kan- og vil løse, og hvilke de ikke skal.

- Vi har brugt meget tid på at tale og få sat ord på vores eget job. Vi har købt ind og gjort os tanker om, hvilke ting vi skal have i bilen, og hvordan vi fordeler vores vagplan forklarer de fire kvinder.

Telefonnummeret til akutteamet er ikke offentlig men bruges af både vagtlæger og privatpraktiserende læger, der alle kan henvende sig. Man kan ikke som almindelig borgere henvende sig direkte til teamet.


Fire stillinger

Akutteamet har fire ubesatte stillinger, som der trods gentagne opslag endnu ikke er fundet medarbejdere til.

- Vi forstår ikke helt hvorfor, men har altså valgt at sætte tingene igang, fortalte Frank Heidemann Sørensen, (S) formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Han lagde ikke skjul på, at akutteamet ikke kun handler om at skabe tryghed for kommunens borgere, men også om at spare penge.

- Det er billigere at lade en sygeplejerske fra akutteamet tage blodprøven end at indlægge en borger. For uansat hvad, så kommer vi til at betale regningen hver gang en borger fra vores kommuner bliver indlagt på regionens hospitaler. Den store opgave nu er, at få informeret de mange privatpraktiserende læger om det nye tiltag, forklarede Frank Heidemann.

Akutteamet har fast tilholdssted i Dybdalsparken ved rehabiliteteringsscentret, hvor de i tilfælde af manglende opkald og opringninger vil assistere.


Ordet er dit