Tip os log ind
Borgmester Ib Lauritsen (V) rejser om få dage til USA for at konsultere en amerikansk ekspert i borrelia.
Foto: Steen Hebsgaard

»Arrogant og stok-konservativt sundhedsvæsen ...«

12. september 2018, 13.05

BORDING Der er normalt et glimt af humor i øjnene hos landmand og borgmester Ib Lauritsen (V).

Det er ikke der lige nu - mens han over for Mediehuset Ikast-Brande åbner op for, hvad han selv erkender kan blive en »vildt kontroversiel sag«.

Han er toppolitiker, han er på politisk linje med landets regering, og han er formand for det sundhedskoordinerendeudvalg i regionen.

Alligevel bruger han ord som »arrogant« og »bagstræberisk« om det danske sundhedsvæsen. Og kaster sig formentlig ud i et politisk stormvejr.

Men han gør det med åbne øjne.


Ingen tøsedreng

- Ingen skal beskylde mig for at være en tøsedreng. Vi SKAL have fokus på det her, siger Ib Lauritsen, der er kommet i besiddelse af et brev fra og har været i kontakt med en kvinde fra Brande, som har været igennem et længerevarende sygdomsforløb ovenpå et flåtbid.

Og det kender landmanden fra Bording en del til. Han har siden 2013 været i årelang kamp for at holde symptomerne på det, han er 100 procent overbevist om er kronisk borrelia, i ave.

Simpelthen ved at behandle sig selv. Med penicillin, som han ikke kan få ordineret fra det offentlige sundhedsystem, men må skaffe ad andre »kanaler«.

- Hvis du kender en brugtbilshandler fra Letland, som er uddannet læge, er det ufatteligt nemt at få medicinen, lyder det kontant fra Ib Lauritsen, der har valgt at tage bladet fra munden nu - dels på grund af kvinden fra Brande, som han har hjulpet, dels fordi han midt i september rejser på en tre dages tur til USA:


Tager til USA

Ikke for at holde ferie. Men for at gå i dialog med amerikanske borrelia-eksperter, der har et ifølge Lauritsen mere nuanceret syn på sygdommen og behandlingsmuligheder.

- Nogen vil nok sige »hvad bilder han sig ind«. Men jeg har tre grunde til at gå rimelig markant ud. Hvis ikke jeg oplyser byrådet om, at jeg tager af sted og jeg har en sygdom, der driller, vil der gå rygter. Jeg kan håndtere min egen situation - jeg har forlængst resigneret og sagt, jeg får ikke hjælp fra Danmark. Og tager selv hånd om det.

- Den anden er, at når vi behandler én som kvinden fra Brande, som går gennem et års helvede med undersøgelser. Som nærmest er gjort til grin, da hun gør opmærksom på, at hun har været bidt af en flåt - og for første gang får det bedre, da jeg får hende til at bruge min behandlingsmetode, så skal det her cirkus høre op.


Ravruskende galt

- For det tredje: Det ville nok være nemmest at liste langs med fodlisten i den her sag - men jeg vil ikke betragtes som en kujon. Jeg er nået til den konklusion, at noget er ravruskende galt med det offentlige sundhedsystem og borrelia-sygdommen.

- Jeg ved ikke, hvor galt det er, og hvor mange der er ramt. Men noget er galt. Vi ender med at stille en række mennesker over for en diagnose som funktionelle lidelser, som vi ikke kan gøre noget ved. Det er helt galt, når vi ikke tør at lede efter en sygdom som kronisk borrelia og ikke tager de patienter alvorligt. At vi ikke lytter til de erfaringer, man har fra andre lande og ikke sætte patienten i centrum - som vi ynder at sige, at vi gør herhjemme.

- Vi har oprettet en klinik i Odense, som har til formål for alt i verden at bevise, at det sundhedssystemet gør, er det rigtige. Når eksperter skal bevise, at de har ret - får de ret. De har jo »fagligheden«. Vi skulle i stedet lave en klinik, der viser, hvor vi har taget fejl og hvordan vi kan forbedre - og se fordomsfrit på det. Jeg har oplevet lydhørhed hos de privatpraktiserende læger. Men hospitaler og i ekspertkredse er man arrogante, bedrevidende og bagstræberisk. Vi er så stokkonservative, at vi taber mennesker med sygdommen på gulvet.


De tager fejl

Ib Lauritsen er vred - som det fremgår af citatet.

- Den tænkning, der skaber et problem, er blevet problemet selv. Fem eksperter sidder i et såkaldt clearingsudvalg omkring det her, og hvis de siger, at det er nemt at bevise med Elisa-testen, at du har borrelia. Har du ikke antistoffer i blodet, har du ikke borrelia - er holdningen hos eksperterne. Nu siger jeg det igen højt - de tager fejl.

Hvordan reagerer du selv på sygdommen?

- Det er utrolig simpelt. Hvis jeg ignorerer symptomerne, bliver jeg meget syg - med feber, hovedpine, motorikken rammes. Med selvmedicinering kan jeg holde mig symptomfri - men det er svært at sige, hvornår det dukker op. Spørgsmålet er jo også, om man overhovedet kan helbredes for det - men må leve med at holde sig fri af symptomerne.

- Hos de privatpraktiserende læger oplever jeg empati og forståelse. Og de har hjulpet mig. De vil godt behandle - men de er låst af et system, der ikke må ordinere antibiotika, med mindre der kan konstateres infektion eller antistoffer fra borrelia. Og det har man for eksempel aldrig konstateret hos mig. Og hos flere andre ... Tilsyneladnede handler det for Sundhedsstyrelsens eksperter om at vise, at de har ret - i stedet for at være open minded.


Nålen i høstakken

Ib Lauritsen har et godt billede fra landmandslivet:

- For 30 år siden ledte man efter en nål i en høstak. Så fandt man én. Den var 30 centimeter lang og rød. Den hed borrelia - og den var magnetisk. Siden har vi kun ledt med magnet - lige meget hvor mange, der bliver syge. Vi kigger ikke seriøst efter, om der er mere galt. Der er alt for mange - som kvinden fra Brande - og mig selv - der bliver afvist af det danske system.

- Jeg tror alle ved, at Elisa-testen ikke er 100 procent sikker. Men hvis man bruger den 100 procent, så vil der være nogen, der ikke bliver fundet. Og når Sundhedsstyrelsen siger, at testen virker 100 procent - så godkender politikerne det. For mig er løsningen simpel - hvis man har behandlet folk med en positiv test for borrelia - og de bliver ved med at være syge, skulle vi så ikke interessere os for, hvorfor de bliver ved med at være syge, i stedet for at skubbe dem af bordet og siger »færdigbehandlet«? Ud over dem, hvor man ikke kan teste positiv, men som åbenlyst har det?


Vi laver da også fejl

Borgmesteren har et godt billede i forhold til sin egen kommune.

- Vi har været erhvervskommune nummer et i mange år. Men det betyder da ikke, at vi ikke har områder, hvor vi kan gøre tingene bedre eller laver fejl. Man skal ikke læne sig tilbage - så udvikler man jo aldrig. Mit indtryk af sundhedssystemet er, at det er utrolig arrogant og afstumpet. Jeg er erklæret rask af lægerne fem gange - og har det sgu skidt en gang i mellem.

Der hersker efterhånden en vis uenighed blandt danske læger om netop borrelia-problematikken. Ib Lauritsen fornemmer, at der kæmpes en kamp om at få ret og skabe evidens for diagnose og behandling.


Bedrevidende og bagstræberisk

- Men når den indædte kamp fører til, at vi kan behandle patienter, som det jeg har oplevet med kvinde fra Brande, er det på tide at sige stop.

- Skal vi ikke se fordomsfrit på det? Skal vi ikke i stedet for at have et sundhedsystem, der virker bedrevidende og bagstræberisk, og en flok eksperter, der sidder omkring et bord i København og siger, at de har ret - være nytænkende, innovative og hjælpe patienter?

Spørger Ib Lauritsen, der om få dage pakker kufferten for at tage turen til USA - og forhåbentlig blive endnu klogere på borrelia ...


Ordet er ditMere Debat