Tip os log ind
  • 1/: Jørgen Donslund og resten af Ungdomsskolen i Ikast er ved at flytte fra Østre Skole til 10. klasses centret.
    Foto: Tom Laursen
  • 1/: Ungdomsskoleleder Jørgen Donslund stammer fra Ikast, hvor han da også har opholdt sig det meste af sine første 60 år.

Bagersønnen med en god volley-serv

Lederen af Ungdomsskolen i Ikast-Brande, Jørgen Donslund, fylder i dag, mandag, 60 år
26. marts 2018, 11.44

60 For over 60 år siden var der bogstaveligt talt brød i ovnen hos bagermester Donslund og frue, da hun 26. marts nedkom med sønnen Jørgen i Ikast. Siden fulgte tre andre sønner.

Forældrene drev bageriet på Strøget 48, men skønt bageriet stort set var en familietradition med en bedstefar, der var bagermester i Blåhøj, så brød drengene i Ikast sig åbenbart ikke om lugten i bageriet.

- Jeg lærte da at tage franskbrød ud af formene uden at brænde mig alt for meget, og jeg bragte da også brød ud, men der var ingen forventning til, at jeg førte familietraditionen som bager videre, erindrer Jørgen Donslund.

Han gik i stedet op i undervisningen på Vestre Skole og kom i realen.

- Vi havde en rigtig god klasse og var meget utilfredse, da vi skulle deles efter 9. klasse. Det førte til, at vi stort set allesammen i protest søgte på gymnasiet, erindrer Jørgen Donslund, der blev matematisk student.

Den unge Jørgen Donslund overvejede en periode at blive ansat i tekstilindustrien.

- Det lyder lidt mærkeligt, men jeg kunne faktisk godt lide lugten i tekstilindustrien, når jeg bragte brød ud fra min fars forretning. Samtidig var jeg dog meget optaget af biologi og sport, og hvor kunne jeg forene de to interesser. Svaret var lærer, fortæller Jørgen Donslund, der derfor søgte ind på Herning Seminarium.


Få lærerjob

I 1983 stod han med eksamenspapirerne, men det var en periode, hvor lærerjobbene ikke hang på træerne, så Jørgen Donslund rejste for et år til Oslo, hvor han arbejdede som sekretær for den lokale volleyballkreds.

Da han vendte hjem, blev det til en periode som chauffør hos Ikast Møbelforum, inden han blev ansat på Hestlund Efterskole.

- Ved ansættelsen blev jeg spurgt, om jeg troede på et liv efter døden, hvortil jeg svarede, at jeg først og fremmest troede på et liv inden døden, husker fødselaren.

Efter et års tid på efterskolen fik Jørgen Donslund ansættelse på først Nordre Skole, hvor han var seks år, inden han rykkede til Vestre Skole.

Her blev det til 21 år som lærer, inden han i 2011 blev udpeget til leder af Ikast-Brande Ungdomsskole.

Han havde i forvejen snuset lidt til ungdomsskolen. Blandt andet havde han meget tidligere haft hold i volleyball.

- Jeg kan glæde mig over, at vi har rigtig godt fat i de unge. Vi ligger med 60 procent langt over landsgennemsnittet, og årsagen til, at tallet ikke er endnu højere, skyldes især traditionen med efterskole, siger Jørgen Donslund.


Følge med tiden

Han mener, at en af ungdomsskolens store udfordringer er at følge med tiden og udbyde de fag, der netop taler til nutidens unge.

- Hvor det engang var lystfiskeri og modelbygning, der var de store hit, så er det i dag noget helt andet, der har de unges interesse. Blandt andet er esport, fotolære og You Tube-handling meget populært. Så her bliver vi nødt til at rette ind, erkender lederen af den kommunale ungdomsskole, der i Ikast er ved at flytte fra Østre Skole til 10. klasses centret.

Kærligheden til volleyball har fyldt store dele af Jørgen Donslunds liv, og han har stor fortjeneste i, at Ikast KFUM i dag har hold på såvel herre- som kvindesiden med helt fremme i eliten.

Han har selv været aktiv som træner og spillet en ledende rolle i det organisatoriske. Blandt andet har han i flere perioder været med i bestyrelsen og aktivt været på plads ved Ikast Cuppen, der er et stort stævne for volley-ungdom, der er spillet siden 1976.

På privatsiden blev han gift med Karen Skyum tilbage i 1988, og parret har fået fire børn - tre drenge og en enkelt pige, der indtil videre har beriget dem med to børnebørn.

- Jeg har ikke planlagt det store på fødselsdagen, men døren her på Park Allé vil være åben hele dagen. Siden fejrer vi dagen i familien i sommerhuset i Lundø ved Limfjorden, siger Jørgen Donslund.

Han er på det seneste blevet grebet af golfsporten, og et af hans hedeste fødselsdagsønsker er at gå fra det nuværende handicap på 29,1 til under 20.


Ordet er dit