Tip os log ind
  • 1/: 35-årige Anders Kühnau er Bent Hansens anbefaling til posten som ny spidskandidat for socialdemokraterne ved regionsrådsvalget i november.
  • 1/: - Jeg kunne ikke se mig selv sidde som 73-årig regionsrådsformand, siger Bent Hansen om sin beslutning om at stoppe med dette år.
    Foto: Jens Anker Tvedebrink

Bent Hansen anbefaler ung horsensianer som sin afløser

35-årige Anders Kühnau er klar til at indtage førstepladsen på S-listen, hvis partiorganisationen ønsker det
02. januar 2017, 16.51

Af Jens-Erik Sinnbeck

sinn@mja.dk

MIDTJYLLAND Region Midtjylland skal have ny formand næste år. Efter 35 år i politik har formanden lige siden regionens fødsel for 10 år siden, Bent Hansen (S), meddelt, at han ikke genopstiller ved valget i november.

- Det har ikke været nogen let beslutning, men ingen løber fra sin alder. Og jeg kunne ikke se mig selv sidde som 73-årig formand for regionsrådet, siger den 68-årige Bent Hansen til Midtjyllands Avis.

- Og det der med at stille op og sige til vælgerne, at jeg tager fire år mere, velvidende, at jeg ikke gør det, dét vil jeg ikke. Så vil jeg hellere træffe en ren beslutning.

- Nu er det nu, det er jeg og min familie enige om. Og jeg stopper på et tidspunkt, hvor jeg synes, det går rigtig godt for Region Midtjylland og for regionerne i det hele taget, tilføjer han.

- Vil du gøre året færdigt som regionsrådsformand?

- Jeg melder ikke ud, at jeg stopper i morgen eller ved månedens udgang eller noget i den retning, siger den afgående formand.


Stor udfordring for S

Med Bent Hansens udmelding står socialdemokraterne i Region Midtjylland med en stor udfordring - at køre en ny spidskandidat i stilling inden valget om godt 11 måneder.

Vedkommende får en tung arv at løfte, for ved seneste regionsvalg satte Bent Hansen absolut rekord ved et dansk valg med gigantiske 104.000 personlige stemmer.

Den nuværende 1. næstformand i Regionsrådet, Bent Hansens 35-årige partifælle Anders Kühnau, har gennem en årrække været kørt i stilling som kronprins og tegner sig som en sandsynlig afløser på S-listens førsteplads.


- Den oplagte kandidat

- Jeg vil pege på Anders Kühnau som den oplagte nye spidskandidat, men der kan selvfølgelig også komme andre kandidater, siger Bent Hansen.

Fra den socialdemokratiske partiorganisation i Region Midtjylland fortæller formanden, Hans Brønfeld, at der tirsdag holdes bestyrelsesmøde. Her skal det besluttes, om der skal indkaldes til et ekstraordinært repræsentantskabsmøde for hurtigt at vælge den nye spidskandidat. Hvis ikke, vil det ske ved det ordinære repræsentantskabsmøde i april.

Men valgkampen er allerede ved at være i gang, så det kan betyde en lang periode uden afklaring og mulighed for at profilere efterfølgeren,

- Selvfølgelig er det et afbræk for os, at Bent Hansen stopper - han er kendt i hele regionen, hvad vi også har kunnet se på stemmetallene ved de seneste valg. Men vi er fortrøstningsfulde, og vi har en næstformand i Regionsrådet, som er et godt bud. Men der kan selvfølgelig komme andre forslag, sådan er det, siger Hans Brønfeld.

Anders Kühnau, der bor i Horsens. er trods sin unge alder erfaren regionspolitiker med foreløbig 11 år på bagen. Han er fuldtidspolitiker og ligeledes nybagt far til sin tredje søn på nu tre måneder og klar til at træde i Bent Hansens fodspor. Han vil dog også afvente, at regionsorganisationen får afklaret, hvem der faktisk skal være spidskandidat.

- Jeg afventer den demokratiske proces, men ingen tvivl om det: Jeg er klar til at stille op som spidskandidat, hvis organisationen ønsker det, siger han til Midtjyllands Avis.

Anders Kühnau forestiller sig ikke, at han som spidskandidat kan trække personlige stemmer i Bent Hansens skala.

- Bent Hansen er på mange måder en enestående politiker. Jeg skal være mig selv og køre mine chancer, og det er jo ikke spidskandidaten alene, der gør det. Vi har også en god regionsgruppe og vores parti står stærkt i regionen og hele landet lige nu. Så jeg tror vi har god sandsynlighed for at vinde valget - også med mig som spidskandidat, siger Anders Kühnau.


Ordet er dit