Tip os log ind
  • 1/:
  • 1/:

Bente kom heldigvis ud af busken

Tysklæreren droppede gymnastikken, satsede, og blev noget ved på musikken
08. august 2018, 13.40

AFSKED Sommerferien er knap overstået førend den helt lange af slagsen begynder for 65-årige Bente Busk fra Ikast. Lederen af kulturhuset Bakkehuset har taget en stor, men velovervejet beslutning om, at det er tid til at hellige sig den tredje alder.

Efter mange år som kultur-kæmper vælger hun at aflevere sin nøgle til byens kulturhus.

- Jeg har jo gået et års tid og vendt og drejet det hele og har altid haft den holdning, at man skal ikke holde, fordi man kan, men fordi man synes tiden er til det, siger Bente Busk på en varm sommerdag hjemme på adressen i et parcelhuskvarter i Ikast.

Bente stiftede for alvor bekendtskab med Ikast, da hun 1977 kom til byen som nyudlært folkeskolelærer, der ville lære sine elever både tysk og idræt.

Senere gik hun på kompromis med sine linjefag og efteruddannede sig i musik, der også var en stor del af hendes barndom.


Højskolemiljø

- Jeg er vokset op i et højskolehjem, hvor sang og musik altid har haft en stor plads.

- På et tidspunkt var min søster og jeg meget opsatte på, at vi skulle have et klaver. Vi plagede og plagede og fik på et tidspunkt valget: Vil I have et klaver eller et TV? Vi valgte klaveret, pointerer Bente, der dengang ikke havde den fjerneste ide om, hvad det kom til at betyde for hendes fremtid.

Det var nemlig primært gymnastik, der fyldte i den unge østjydes hoved, og da hun flyttede til Herning for at gå på seminariet var det også med et klart mål om at dyrke elitegymnastik i de lokale gymnastikforeninger som både aktiv udøver og som leder.

På et tidspunkt besluttede kulturhuslederen, at der skulle ske noget nyt. Efter et helt liv med fokus på gymnastik fandt hun tiden moden til at åbne øjnene for nye horisonter, og det blev musikken og kulturens uendelige univers, der foldede sig ud som sorte badut-springere på nodearkets fem linjer.

Bente blev musiklærer og fik også et sangkor, da Hyldgårdsskolen fungerede som »Sydbyens Kulturcenter«. Men hun blev også medlem af sangkoret Den totale dekadence, og har slet ikke tal på de mange musicals- og teaterforestillinger hun har stået i spidsen for på Hyldgårdsskolen.

- Jeg overvejede også på et tidspunkt at blive frivillig, da musikskolen og Bakkehuset blev indviet i 1994. Men det blev aldrig til noget. Jeg husker, at jeg kiggede ind i Bakkehuset og åbnede døren indtil det, der i dag er Bakkehussalen. Der var mørkt, koldt og fugtigt, husker hun.


Leder

Hvorfor hun aldrig blev frivillig, husker hun ikke, men til gengæld står det tydeligt i erindringen, at hun en forårsdag i 2001 blev spurgt om hun havde lyst til at være leder af huset.

Dengang var det en halvtidssstilling, som hun skulle varetage sammen med sit lærerjob på Hyldgårdsskolen. Men efterhånden steg ambitionerne og tempoet i en grad, så Bente måtte erkende, at det ikke var muligt at dele sig selv i to halvdele.

- Så var der en del år, hvor jeg brugte 75 procent af min tid på kulturen og 25 procent på undervisning og havde også en 82-18 fordelingen inden jeg i 2015 blev 100 procent kulturel, fortæller hun.

For Bente Busk er det en ouverture af oplevelser at se tilbage på tiden i Bakkehuset.

- Jeg skulle starte helt forfra og havde jo ingen ide eller erfaring i, hvad det ville sige at være leder af Bakkehuset. Det var lidt op ad bakke, men vanvittig spændende. Hold da fast, hvor har jeg lavet mange fejl, som vi heldigvis har lært af hen af vejen. Jeg skabte ligesom mit eget job, fortæller Bente Busk.


Folkets hus

En af de ting hun besluttede sig for var, at Bakkehuset skulle være »Folkets Hus«. Det skulle være et sted, hvor alle havde lyst til at komme, og hvor alle var velkommen.

- Og det synes jeg faktisk er lykkedes, dog med en enkelt undtagelse. Vi har ikke formået at ramme de unge, og jeg har endnu ikke fundet opskriften på, hvordan det skal gøres, siger Bente Busk, der til gengæld kan glæde sig over et Bakkehus, hvor programmet har favnet vidt i forhold til smag og pengepung.

- Der har været mange unikke oplevelser, hvor publikum er gået herfra en oplevelse rigere end da de kom. Det har jeg også selv måtte erkende. Jeg har aldrig været den store rock-entuasiast - men hold da op, hvor har jeg haft mange gode oplevelser med rockmusikere.


Kendt med de kendte

- En af de første koncerter vi skulle afvikle var med Michael Falch, og jeg husker også mit første møde med Sigurd Barret, som kom med udslåede arme og gav et stort knus. Man kommer helt tæt på de kendte mennesker og finder ud af, at de faktisk er helt almindelige når man møder dem og lærer dem at kende på en hel anden måde end ved at stå foran scenen som publikum, siger Bente Busk, der har gjort en dyd ud af at gøre det attraktiv at vise flexibilitet og service overfor både publikum, men også kunstnerne, der gerne vender tilbage.

- Jeg oplever, at vores gæster sætter pris på, at vi ved, at de har været her og ikke bare er et menneske, der har købt en billet til en oplevelse, fortæller hun

Hun har selv taget beslutningen om at stoppe og har i øjeblikket travlt med at aflevere huset videre til sine efterfølger og efter 17 år er det lidt af et hjertebarn, der skal sendes videre.


De frivillige

- Vi har fået opbygget en masse rutiner og måder at gøre tingene på. Og det fungerer fint - specielt med de frivillige, som langt hen af vejen klarer sig selv, og som Bakkethuset er afhængige af. Havde vi ikke dem, kunne det ikke lade sig gøre, at køre som vi gør. Der er klare procedurer for, hvordan vi gør tingene, hvornår og hvem, der bestiller ekstra lyd og lys når det er nødvendigt, og for mig er det vigtigt, at det bliver overgivet på en ordentlig måde, siger Bente Busk.

Hun glæder sig til en hverdag uden faste aftaler, men holder fast i at stå i spidsen for mandagssangerne og vil også fortsat være en del af Den totale Dekadence og tage imod udfordringer til at akkompagnere eller være hyggepianist

- Det første års tid vil jeg forsøge at finde mig selv i en ny hverdag. Jeg har fået et lille barnebarn, og så vil jeg ud og opleve - måske ud at rejse. Det sidste halve år har jeg kunnet sige: Det er sidste gang....og jeg kommer da helt sikkert til at savne alle de herlige og spændende mennesker, der har været en del af min hverdag - og så håber jeg, at Huset fremadrettet kan blive mangfoldigt....


Kulturprisen

Focus Ikast-Brande har indstiftet Kulturprisen Focus Ikast-Brande.

Vi har modtaget en række gode forslag til prismodtagere fra læserne.

En jury bestående af formand for kultur- og fritidsudvalget, Helle Mathiasen (formand), formand for Kulturelt Samråd Carsten Dalgaard, kulturkonsulent Carsten Jensen, Brande Bladets direktør Villy Jensen og chefredaktør Steen Hebsgaard, har nomineret følgende:

NSKUBIB i Nørre Snede

Brande Rocker

Art Work Shop i Gludsted

Møllesvendede Uhre Mølle

Bakkehus-chef Bente Busk.

I den kommende tid portrætterer vi de nominerede - og afslører efter sommeren, hvem der får prisen.

Ud over de nævnte foreslog læserne følgende kandidater:

Keramiker Nina Lund

Urban Street Zone, Brande

Munklinde Dillettant

Lions Club Brande

Kulturcafeen Ikast

Fonnesbæk Kirke.

Ordet er ditMere Kultur