Tip os log ind
  • 1/: Marc Rune ved bredden af det lokale vandløb »Storåen«, som han har taget kunstnernavn efter Big Creek Slim.
    Foto: Laila Kempel
  • 1/: Marc Rune er en nøjsom mand, der er blå langt ind i sjælen.
    Foto: Laila Kempel
  • 1/: Marc Rune ved bredden af det lokale vandløb »Storåen«, som han har taget kunstnernavn efter Big Creek Slim ?
    Foto: Laila Kempel

Big Creek Slim står bag årets bluesudgivelse

Bluesnavnet Big Creek Slim alias Marc Rune fra Ikast var igen i top, da Danish Music Awards uddelte priser
12. september 2019, 09.24

Ikast »First Born« er titlen på det album, der ved Danish Music Awards 2019 fik prisen for årets udgivelse inden for bluesgenren.

Albummets bagmand bluesmusikeren Big Creek har rødder ved Storåen, vandløbet, der strømmer gennem Ikasts nordlige del på ved mod vest, men det er i den sydamerikanske metropol Sao Paulo, at albummet er blevet til.

Det var ved Storåen, at 36-årige Marc Rune trådte sine barnesko og herfra, at han har taget sit navn: Big Creek - en direkte engelsk oversættelse af Storåen.

Flere af de helt store blueslegender har nemlig alle et kunstnernavn, der refererer til deres hjemstavn, så med en sædvanlig ironisk tilgang til livet i det hele taget, så stiller Ikast-musikeren ikke sit lys under en skæppe.


Hæder

Men efterhånden har han også noget at have det i. Bluesmusikeren er nemlig gennem flere år blevet hædret for sine fortolkninger og ikke mindst sine egne nykomponerede bluesnumre.

Marc Rune er en nøjsom mand, der blot trækker lidt på skuldrene over hædren, Han mumler lidt i det store mørke fuldskæg, der nemt kunne få ham kategoriseret som værende efterkommer af tater-familier.

Siger han i alt fald selv med et smil.

Men nej midtjyden er pæredansk. Til stor overraskelse for den midtjyske globetrotter, så er han nærmest en ægte viking, der kan føre familietræet helt tilbage til Gorm den Gamle


Hæver prisen

- Jeg kan ikke bruge DMA-hædren til så meget bortset fra at hæve prisen når jeg bliver hyret ind, siger han og indrømmer at det da giver en lille fjer i hatten at kunne skrive på cv'et. Selvom det så absolut ikke er noget han går voldsomt op i.

For på trods af DMA-priserne, så er bluesmusik ikke noget Marc Rune på den måde får en fyldt pengetank af, og Big Creek Slim ophøjer sig ikke op til hverken en høj scenekant eller piedestal.

- Jeg kan godt leve af mit musik, men jeg har måttet tage ekstra arbejde på grund af den tidligere regerings- og nuværende regerings diskriminerende familiesammenføringsregler, så må min kone desværre kun opholde sig i Danmark som turist.

Marc Rune har sine fødder begravet i den dybe jyske muld og har ingen stjernenykker. Allerede som teenager tabte han sit hjerte til bluesmusikken i den helt grundlæggende form, helt nede ved rødderne, hvor musikken er sort som tjære


Autentisk lyd

Sammen med den brasilianske musiker Rodrigo Mantovani har Big Creek indspillet flere af numrene på det nye hædrede album i et musikstudie i makkerens hjemland. Men det behøver ikke altid være så fornemt, for den kommende udgivelse fra den midtjyske bluesmusiker har en anden lidt mere autentisk lydkulisse: Et simpelt skur langt ude på Alheden.

- Jeg kan ikke så meget andet end skrive og spille musik. Når jeg synes noget er uretfærdig eller urimelig, så råber jeg ikke op, eller blander mig i politik. Jeg skriver blues, siger Marc Rune, der lever lidt af en nomadetilværelse.

Han er gift med brasilianske Tamara, og sammen har de sønnen Delmo. I lange perioder bor han i det sydamerikanske land, for som et af de nyere numre indikerer, så ikke er det ikke let at have en udenlandsk ægtefælle i dagens Danmark: »Deportation Blues« er en titel man kan forstå...


Han er helt blå

- I musikkens verden arbejder man i mol når man er ked af det, og i dur når livet er munter. For mig er musik blå, uanset stemningen. Det er den blå tone, der lige midt i det hele, fortæller Big Creek Slim, som ifølge ham selv er kommet rigtig tæt på original blues på den nu præmierede LP »First Born«.

- Det er det bedste jeg har lavet, jeg snævrer mig mere og mere ind og koncentrerer mig om essensen af bluesmusik: Det originale, siger Marc Rune alias Big Creek Slim

Han tjener til livets ophold som både bluesmusiker, men også som daglejer, når han opholder sit i Danmark.


Landarbejderen

- Der er en vis symbolik i, at jeg er landbrugsmedhjælper der pukler med alt mulig forefaldende arbejde. Det er vel noget af det tætteste man kan komme på en bomuldsplukker i missisippi-deltaet i USA, siger Marc Rune, der snart vender snuden mod varmere himmelstrøg for at kunne være sammen med sin familie.

- Jeg er muligvis den eneste danske country-bluesmusiker, som også arbejder på landet, men der er lang vej fra at være en landarbejder i Danmar og så til at være en undertrykt, underbetalt, sort bomuldsplukker i 30'ernes raceopdelte Mississippi, understreger Big Creek Slim.


Om Big CreeK Slim

Borgerligt navn: Marc Rune

Født og opvokset på Villavej i Ikast

Gik på Østre Skole - Ikast-Brande Gymnasium

Udgivelser:

Tumbleweed (2008)

Ninety-Nine And A Half (2012)

Hope For My Soul (2015)

Keep My Belly Full (2016) DMA Pris

Good Mill Blues, (2017) DMA Pris

Bad Luck Child, (2017)

First Born, (2018) - DMA pris

Just Don't Understand. Livealbum (2019)

Big Creek Slim fik desuden også en DMA som årets blues navn i 2015

Ordet er ditMere Kultur